ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Ο Καλάζνικοφ ήθελε απλά να φτιάξει ένα όπλο… άμυνας!

Όλα ξεκίνησαν όταν ένας στρατιώτης, τραυματισμένος στο νοσοκομείο, άκουσε τους συναδέλφους να διαμαρτύρονται για τα σοβιετικά όπλα της εποχής.

Κάπως έτσι έγινε η αρχή για ένα από τα πιο γνωστά όπλα στον κόσμο, που συνδέθηκε άρρηκτα με τη βία και το φόβο, αν και ο εμπνευστής του θα προτιμούσε να είχε ανακαλύψει μια χορτοκοπτική μηχανή…

Ο Μιχαήλ Τιμοφέγεβιτς Καλάσνικωφ γεννήθηκε τις 10 Νοεμβρίου του 1919 και το όνομά του έμελλε να γίνει γνωστό σε όλο τον κόσμο, καθώς συνδέθηκε με κάποια από τα μεγαλύτερα εγκλήματα…

Ο Καλάσνικοφ γεννήθηκε στην Κουριά του Άλταϊ της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ασθενικός από μικρός, έφτασε κοντά στο θάνατο ήδη από την ηλικία των 6 ετών, ενώ μαζί με την οικογένειά του γνώρισε το διωγμό και την αδικία.

Από πολύ μικρός είχε μια ιδιαίτερη αγάπη στα μηχανήματα, αλλά και στην ποίηση. Παρότι όμως έγραψε έξι βιβλία και συνέχισε να γράφει ποίηση όλη του τη ζωή, δεν ήταν η πένα του εκείνη που τον έκανε παγκοσμίως γνωστό.

Η πρώτη του δουλειά ήταν σε ένα μηχανουργείο που κατασκέυαζε τρακτέρ, όπου και μεγάλωσε το πάθος του για τα όπλα. Το 1938 κατετάγη στον Κόκκινο Στρατό, όπου -λόγω του μικρού μεγέθους του και της δεξιότητάς του στη μηχανουργία- διορίστηκε ως μηχανικός τεθωρακισμένων και αργότερα έγινε αρχηγός πληρώματος τεθωρακισμένου.

Τον Οκτώβριο του 1941 τραυματίστηκε στη μάχη του Μπριάνσκ και νοσηλεύτηκε μέχρι τον Απρίλιο του 1942. Ήταν τότε που άκουσε κάποιους συναδέλφους του στρατιώτες να διαμαρτύρονται για τα σοβιετικά όπλα της εποχής. Ήταν τότε που ουσιαστικά ξεκίνησε η ιστορία του διάσημου όπλου του…

Βλέποντας τα μειονεκτήματα των τυποποιημένων όπλων πεζικού, αποφάσισε να κατασκευάσει ένα νέο όπλο για το σοβιετικό στρατό. Μετά από πολλές προσπάθειες, άλλες επιτυχημένες και άλλες όχι, σχεδιάζει, το 1947, το AK-47 (Avtomat Kalashnikova μοντέλο 1947), που δύο χρόνια μετά, το 1949, θα γίνει το επίσημο τυφέκιο του σοβιετικού στρατού

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, εξέλιξε το βασικό σχεδιασμό μιας οικογένειας όπλων. Το ΑΚΜ εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1963, ενώ από αυτό ανέπτυξε ένα αυτόματο όπλο, γνωστό ως RPK.

Περίπου 100 εκατομμύρια AK-47 τουφέκια είχαν παραχθεί μέχρι το 2009 και περίπου τα μισά από αυτά είναι αντίγραφα, κατασκευασμένα με ρυθμό περίπου ένα εκατομμύριο ετησίως. Ο ίδιος ο Καλάσνικοφ ισχυρίστηκε ότι το κίνητρό του ήταν να υπηρετήσει τη χώρα του και δεν αποσκοπούσε στα χρήματα, καθώς δεν είχε κανένα άμεσο κέρδος από την παραγωγή όπλων.

Ο Καλάσνικωφ πέθανε στο νοσοκομείο στις 23 Δεκεμβρίου 2013 μετά από μια παρατεταμένη ασθένεια.

Όσον αφορά στο διάσημο, αλλά αιματοβαμμένο, δημιούργημά του, ο ίδιος έλεγε ότι είναι υπερήφανος, αλλά «θλιμμένος που το χρησιμοποιούν οι τρομοκράτες«, τονίζοντας πως θα προτιμούσε να είχε ανακαλύψει ένα μηχάνημα που θα χρησιμοποιούσε ο κόσμος για να βοηθηθεί στις αγροτικές εργασίες, όπως για παράδειγμα μια χορτοκοπτική μηχανή…

Άλλωστε, μπορεί το όνομά του να είναι συνώνυμο με το πιο πετυχημένο όπλο για όλες τις μάχες, αλλά εκείνος, ένιωθε θλίψη για την ανεξέλεγκτη διανομή του και τόνιζε πάντα πως πρόκειται για «ένα όπλο άμυνας», που «δεν αποτελεί όπλο για αδίκημα».