Η ασφάλεια και η προστασία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των καταθέσεων σε αυτά, είναι και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Λαμβάνοντας υπόψιν διάφορες παραμέτρους και σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), το Business Insider συνέταξε μια λίστα με τις χώρες που διαθέτους τα ασφαλέστερα τραπεζικά ιδρύματα.
14. Τσεχία
Στη χώρα κυριαρχούν ξένα τραπεζικά ιδρύματα. Και προσφέρει σημαντική ασφάλεια και σταθερότητα.
13. Γουατεμάλα
Η χώρα των 15 εκ. κατοίκων διαθέτει τρεις μεγάλες τράπεζες. Που περνούν με μεγάλη επιτυχία όλες τις αξιολογήσεις.
12. Λουξεμβούργο
Δεν χρειάζεται συστάσεις το κρατίδιο. Που είναι πασίγνωστο για τον χρηματοοικονομικό του τομέα. Η Banque et Caisse d’Épargne de l’État θεωρείται από τις ασφαλέστερες στον κόσμο.
11. Παναμάς
Δεν διαθέτει κεντρική τράπεζα. Και τα τραπεζικά ιδρύματα λειτουργούν συντηρητικά. Με τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας να βρίσκονται στο διπλάσιο από τον ελάχιστο μέσο όρο.
10. Σουηδία
Αν και οι σουηδικές τράπεζες πιέζονται από την πολιτική αρνητικού επιτοκίου της Riksbank. Παραμένουν σύμφωνα με τα στοιχεία από τις ασφαλέστερες παγκοσμίως.
9. Χιλή
Παρότι τον Ιούλιο ο Fitch αξιολόγησε αρνητικά τις προοπτικές του τραπεζικού συστήματος της χώρας. Με βάση την «ποιότητα αποδυνάμωσης του ενεργητικού και την κερδοφορία», αυτό δεν έχει τρομάξει τους Χιλιανούς. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ
8. Σιγκαπούρη
Είναι γνωστή ως ένα από τα μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα του κόσμου. Και η ευρωστία του τραπεζικού τομέα της το αντανακλά.
7. Νορβηγία
Ως πετρελαϊκά εξαρτώμενη οικονομία, η Νορβηγία έχει αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα τα τελευταία χρόνια. Και τον Αύγουστο, το τραπεζικό της σύστημα είδε τις προοπτικές του να αξιολογούνται αρνητικά από την Moodys. Ωστόσο, οι τράπεζες της χώρας παραμένουν πολύ καλές. Όπως δείχνει η έρευνα του WEF.
6. Χονγκ Κονγκ
Ένα άλλο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κέντρο. Το Χονγκ Κονγκ είναι η έδρα μερικών από τις πλέον μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο. Και ασφαλέστερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
5. Αυστραλία
Μια μικρή ομάδα από τέσσερις μεγάλες τράπεζες κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος του τραπεζικού τομέα της Αυστραλίας. Ενώ οι ξένες τράπεζες υπόκεινται σε αυστηρές ρυθμίσεις. Οι δυο αυτοί παράγοντες συντελούν στο γεγονός ότι το σύστημα παραμένει ανθεκτικό.
4. Νέα Ζηλανδία
Ο τραπεζικός τομέας της χώρας κυριαρχείται από μια ομάδα πέντε οικονομικών ομίλων. Αξιοπρεπή κέρδη και ανάπτυξη χωρίς πολύ ανταγωνισμό. Παράγοντες που έκαναν τον τομέα να ανθίσει. Αν και έπεσε από τη δεύτερη θέση πέρυσι, στην τέταρτη το 2016.
3. Καναδάς
Οι καναδικές τράπεζες είναι από καιρό συνώνυμο της σταθερότητας. Η χώρα είχε μόνο δύο μικρές περιφερειακές χρεοκοπίες τραπεζών σε σχεδόν 100 χρόνια. Και μηδενικές αποτυχίες κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης της δεκαετίας του 1930. Πέρυσι, οι τράπεζες της χώρας είχαν θεωρηθεί ως ασφαλέστερες στη γη.
2. Νότια Αφρική
Οι «Big Four» (Standard Bank, FirstRand, Nedbank, και Barclays Αφρικής) κυριαρχούν στον τραπεζικό τομέα. Που ευρέως θεωρείται ότι είναι αρκετά ασφαλής, με μόνο μια χώρα να τον ξεπερνάει.
1. Φινλανδία
Ο τραπεζικός τομέας της Φινλανδίας κυριαρχείται από συνεταιριστικές τράπεζες και ταμιευτήρια. Τα οποία υπόκεινται σε μικρό κίνδυνο. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Erkki Liikanen, έχει ανοίξει το δρόμο για τον διαχωρισμό επενδυτικής και αποταμιευτικής τραπεζικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο.