ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Πώς διαβάζεται το φλιτζάνι: Η τεχνική και η διαδικασία

 

Ποιος έχει το χάρισμα

Το διάβασμα του φλιτζανιού είναι μια διαδικασία που σχεδόν όλοι μας έχουμε παρακολουθήσει σε κάποια φάση της ζωής μας, σ’ εμάς ή σε άλλους, στα σοβαρά ή σαν παιχνίδι. Το θέμα όμως είναι, πέρα από τα τεχνικά του πράγματος, μπορεί οποιοσδήποτε να το κάνει; Ναι, αναφερόμαστε στο καυτό ζήτημα του αν χρειάζεται να έχεις κάποιο ιδιαίτερο χάρισμα και πώς το καταλαβαίνεις.
 
Γιατί να μην μπορούμε όλοι να ξεκλειδώνουμε τα μυστικά του μέλλοντος; Είναι τελικά ένα ταλέντο αυτό που δόθηκε μόνο σε ορισμένους εκλεκτούς; Η απάντηση είναι, και ναι και όχι. Η καφεμαντεία, όπως κάθε άλλο «διάβασμα», της τράπουλας, της παλάμης, της κρυστάλλινης σφαίρας, βασίζεται στη διαίσθηση. Ορισμένοι άνθρωποι την έχουν πιο ανεπτυγμένη από άλλους, όμως όλοι τη διαθέτουν. Απλώς δεν την αξιοποιούν και δεν την έχουν καλλιεργήσει. Πολλοί δεν την πιστεύουν καν. Τη θεωρούν σαν μια απλή σύμπτωση. Αλήθεια όμως, πόσες φορές με το κουδούνισμα του τηλεφώνου ήξερες ποιος ήταν, παρόλο που επρόκειτο για ένα φίλο με τον οποίο είχες να μιλήσεις …αιώνες; Πόσες φορές ένιωσες μια έντονη ανησυχία για κάποιον και λίγο μετά έμαθες ότι είχε ένα πρόβλημα; Δεν σου έχει τύχει να αποφασίσεις ξαφνικά να αλλάξεις μια διαδρομή και να προκύψει ότι καλά έκανες, γιατί στον δρόμο που θα πήγαινες κανονικά έγινε ατύχημα και μποτιλιάρισμα; Πώς αντιμετωπίζεις τέτοιου είδους γεγονότα, σαν συμπτώσεις ή σαν διαίσθηση; Τα παραβλέπεις ή τα φυλάς στη μνήμη σου;
 
Οι άνθρωποι που έχουν αυτό το χάρισμα, το πιστεύουν και το ακολουθούν. Η πίστη στη διαίσθησή σου είναι η πρώτη προϋπόθεση για να την καλλιεργήσεις. Δίνε σημασία στα διάφορα γεγονότα που την επιβεβαιώνουν και μην τα αφήνεις να περνούν και να ξεχνιούνται. Πολλοί από τους ανθρώπους με διαισθητικά και γενικά με παραψυχολογικά χαρίσματα μιλούν για την κληρονομική τους προέλευση. Ότι υπήρχε στην οικογένεια ένας γονιός, παππούς ή γιαγιά, με την ίδια ικανότητα. Όμως δεν είναι μόνο θέμα γονιδίων. Είναι και ότι, επειδή κάποιος στην οικογένειά τους είχε ένα τέτοιο χάρισμα, μεγάλωσαν θεωρώντας το σαν κάτι υπαρκτό, αληθινό και αξιόπιστο. Το είδαν πώς λειτουργεί και δέχτηκαν τις εκδηλώσεις του και στους ίδιους, πολύ πιο εύκολα από κάποιον που «δεν πιστεύει σε αυτά».
 
Εξάσκησε τη διαίσθησή σου

Σύμφωνα με κάποιες αντιλήψεις, υπάρχει ένα κομμάτι του εαυτού μας που έχει τις απαντήσεις για τα πάντα. Οι διαισθητικοί άνθρωποι έρχονται πιο εύκολα σε επαφή με αυτό το κομμάτι τους και παίρνουν πληροφορίες για ό,τι θέλουν. Αυτό κάνουν και όλοι οι χαρισματικοί μάντεις, μέντιουμ, αστρολόγοι. Γιατί δεν αρκεί να γνωρίζεις τι σημαίνουν τα σύμβολα. Πρέπει και να μπορείς να τα συνδυάζεις ώστε να τους δίνεις τη σωστή ερμηνεία. Δεν είναι μόνο θέμα τεχνικής ή γνώσεων αλλά και διαίσθησης. Ανάπτυξε λοιπόν τη δική σου.
 
Πώς; «Προπονώντας» την, με μικρές μαντεψιές σε καθημερινά πράγματα. Ποιος σε καλεί στο τηλέφωνο που χτυπάει; Θα στρίψει το μπροστινό σου αυτοκίνητο στην επόμενη κεντρική διασταύρωση; Ποια ομάδα θα κερδίσει στον τάδε ποδοσφαιρικό αγώνα;  Προσπάθησε να το κάνεις χαλαρά, σαν ένα στοίχημα όπου δεν έχεις να κερδίσεις ή να χάσεις. Πάρε την πρώτη απάντηση που σου έρχεται στο μυαλό, πριν αρχίσουν οι λογικές σκέψεις όπως «Είναι ο Κώστας στο τηλέφωνο, γιατί αυτή την ώρα γυρίζει από τη δουλειά», «Θα κερδίσει η Α ομάδα γιατί είναι πιο ψηλά στη βαθμολογία», «Θα στρίψει το αυτοκίνητο γιατί οι περισσότεροι πηγαίνουν από εκεί». Απλώς άκου την πρώτη πρώτη φωνούλα που θα μιλήσει στο μυαλό σου. Χωρίς να κάνεις κριτική για το αποτέλεσμα. Χωρίς να εκλογικεύεις.
 
Ως προς το διάβασμα του φλιτζανιού, μπορείς κι εδώ να προπονηθείς αρχικά διαβάζοντας το δικό σου. Φτιάξε τον καφέ σου, πιες τον ήρεμα αλλά έχοντας στο μυαλό σου το θέμα που σε απασχολεί ή το ερώτημα για το οποίο ζητάς απάντηση και ετοίμασε το φλιτζάνι για διάβασμα, με τον τρόπο που αναφέρουμε παρακάτω. Άρχισε να το εξετάζεις γύρω γύρω, χαλαρά, και δες τι σου έρχεται στο μυαλό καθώς το κοιτάς. Σε αυτή τη φάση μην σε απασχολήσει τον αν βλέπεις κάποιο σύμβολο που να έχει τη Χ ερμηνεία, όπως αυτές που περιγράφουμε στο Λεξικό της Καφεμαντείας. Απλώς αφέσου στις σκέψεις που σου έρχονται. Μπορείς αν θες να τις σημειώσεις, όπως σου έρχονται, χωρίς να προσέχεις τον ειρμό ή τη σύνταξη. Μην κριτικάρεις αν κάτι είναι τελείως άσχετο, απλώς γράψε το κι εκείνο. Αυτή η άσκηση έχει σκοπό να σε βοηθήσει να χαλαρώνεις και να κάνεις ελεύθερους συνειρμούς. Κάνε την όσο πιο συχνά μπορείς, δοκιμάζοντας και με φλιτζάνια άλλων.
 
Αργότερα βέβαια θα ανατρέξεις στις κανονικές ερμηνείες των συμβόλων της καφεμαντείας και να τις μάθεις σιγά-σιγά. Αλλά κι εκεί μπορεί να διαπιστώσεις ότι ορισμένα σχήματα σου δίνουν έναν διαφορετικό οιωνό από τις κλασικές ερμηνείες που παρόλα αυτά εσένα σου βγαίνει σωστός.
 
Πώς ετοιμάζεις το φλιτζάνι

Ως γνωστόν το διάβασμα του φλιτζανιού γίνεται με ελληνικό καφέ. Ο ενδιαφερόμενος τον πίνει ήρεμα και χωρίς βιασύνη, ενώ σκέφτεται εκείνο που τον απασχολεί. Ωστόσο μπορεί το διάβασμα να γίνει και χωρίς να υπάρχει ένα συγκεκριμένο ερώτημα. Ποτέ δεν ξέρεις τι έχει να πει το φλιτζάνι… Πιθανόν να μην απαντήσει στο συγκεκριμένο θέμα και να αποκαλύψει κάτι άσχετο αλλά εξίσου σημαντικό.
 
Αφού το άτομο τελειώσει τον καφέ του, και μείνει το κατακάθι, περιστρέφεις το φλιτζάνι τρεις φορές γέρνοντάς το ελαφρά, ώστε το κατακάθι να αλείψει το εσωτερικό του και το αναποδογυρίζεις πάνω στο πιατάκι ή σε μια χαρτοπετσέτα. Σε ορισμένες παραδόσεις της Μέσης Ανατολής αναποδογυρίζουν το φλιτζάνι κατευθείαν, χωρίς να το περιστρέψουν. Το αφήνεις μερικά λεπτά για να στραγγίξει, να στεγνώσει και να «σταθεροποιηθούν» τα σχήματα που έχουν δημιουργηθεί. Τώρα είναι έτοιμο να το διαβάσεις.
 
Ο τρόπος και η σειρά του διαβάσματος

Κοίταξε τα σχήματα που σου δείχνει το φλιτζάνι χωρίς να ζορίζεσαι προσπαθώντας να τα ταυτίσεις με κάτι. Δεν εξυπακούεται ότι θα είναι πάντα σαφή! Μπορεί κάτι να μοιάζει και με σκύλο και με άλογο, π.χ. Διάλεξε το πρώτο που σου έρχεται στο μυαλό και μην αφήνεις την αμφιβολία και τον δισταγμό να παρεμβαίνουν στη διαδικασία. Άφησε ελεύθερη τη φαντασία και τη διαίσθησή σου.
 
Η θέση που έχουν τα σχήματα στο φλιτζάνι παίζει επίσης ρόλο. Όσα βρίσκονται κοντά στον πάτο του συνδέονται με το παρελθόν, όσα είναι στο μέσον του με το παρόν και τα σχήματα που βλέπεις κοντύτερα στο χείλος με το μέλλον. Επίσης για ορισμένα σύμβολα έχει σημασία αν βρίσκονται κοντά στο χερούλι, πράγμα που αναφέρεται στο Λεξικό της Καφεμαντείας.
 
Σε ορισμένες παραδόσεις πάλι χωρίζουν το φλιτζάνι κατακόρυφα, στον τομέα που βρίσκεται προς τα δεξιά και στον τομέα που βρίσκεται αριστερά. Ό,τι διαβάζεται από τη δεξιά πλευρά έχει θετικό νόημα ή δίνει την απάντηση «ναι», σε αντίθεση με ό,τι είναι στα αριστερά, που εκλαμβάνεται με το αρνητικό νόημά του. Με την εμπειρία θα δεις τι σου «βγαίνει» καλύτερα και δίνει τις σωστότερες απαντήσεις.
 
Όταν τελειώσει το διάβασμα, μερικοί συνηθίζουν το λεγόμενο «άνοιγμα της καρδιάς». Το άτομο που του διαβάζεις το φλιτζάνι, ακουμπά τον αντίχειρά του στον πάτο και κάνει μια μικρή περιστροφική κίνηση προς τα δεξιά, αφήνοντας ένα ίχνος στο φλιτζάνι. Αυτό μπορεί να δώσει μια ερμηνεία για τις σκέψεις και τα συναισθήματά του.
 
Μπορώ να διαβάσω το δικό μου φλιτζάνι;

Ορισμένοι πιστεύουν ότι δεν μπορείς να δεις το δικό σου φλιτζάνι. Όχι ότι απαγορεύεται, αλλά επειδή το θέμα αφορά τον εαυτό σου, η κρίση σου θα είναι μπερδεμένη. Μπορεί να βλέπεις μόνο ό,τι θες να δεις ή ό,τι φοβάσαι! Ενώ με κάποιον τρίτο θα είσαι πιο αμερόληπτος. Άσε που μπορείς να τσεκάρεις αν πραγματικά είσαι σε θέση να μαντέψεις πράγματα για εκείνον που δεν ήξερες. Αρκετοί ειδικοί της μαντείας, όχι μόνο του καφέ αλλά  οποιουδήποτε είδους, δεν κάνουν διαβάσματα για τον εαυτό τους. Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Απλώς δοκίμασέ το και δες αν σου «βγαίνει»! Άλλωστε θα έχεις ήδη προπονηθεί αρκετά διαβάζοντας το δικό σου φλιτζάνι, μέχρι να μάθεις τη διαδικασία. Αν δεις ότι πετυχαίνουν οι μαντεψιές για τον εαυτό σου, συνέχισε. Αν όχι, πάντα θα υπάρχει μια θεία ή γειτόνισσα ή επαγγελματίας να σου πει το δικό σου φλιτζάνι. Θα είναι και μια ευκαιρία να πάρεις μαθήματα από κάποιον πιο έμπειρο, παρατηρώντας πια από μια άλλη σκοπιά «πώς το κάνει».

Πηγή:: myastro.gr