ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Πώς τα κατάφερε αυτή η ισπανική κωμόπολη να μην έχει ούτε ένα κρούσμα κορωνοϊού!

Ήταν 14 Μαρτίου, όταν η επιδημία άπλωνε τα πλοκάμια της στην Ισπανία και η πολη Ζαχάρα ντε λα Σιέρα αποκλείστηκε από τον έξω κόσμο με απόφαση του 40χρονου δημάρχου Σαντιάγο Γκαλβάν, που έκλεισε τις τέσσερις από τις πέντε εισόδους της κωμόπολης, την ίδια μέρα που η κυβέρνηση στη Μαδρίτη κήρυττε τη χώρα σε «κατάσταση συναγερμού».

Έκτοτε, κι ενώ στην Ισπανία καταγράφηκαν πάνω από 100.000 κρούσματα, στη Ζαχάρα των 1.400 κατοίκων ούτε ένα!

Τα μέτρα που έλαβε ο Γκαλβάν απολαμβάνουν, όμως, της στήριξης των κατοίκων της πόλης και ειδικά των ηλικιωμένων, αφού οι άνω των 65 αποτελούν εκεί σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της και πάνω από 30 φιλοξενούνται σε οίκο ευγηρίας.

Η  Ζαχάρα ντε λα Σιέρα με τα γραφικά στενοσόκακα, τα λευκά σπίτια και τα  μεσαιωνικά τείχη αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τουρίστες από όλο τον κόσμο. Αλλά από τη μέρα που εφαρμόστηκαν τα αυστηρά μέτρα στην Ισπανία, αναγκάστηκε να διώξει Γάλλους και Γερμανούς επισκέπτες, που είχαν φθάσει εκεί.

Τη μοναδική πρόσβαση στην κωμόπολη φρουρεί ένας αστυνομικός, ενώ δύο άνδρες με ειδικές στολές πλένουν τα διερχόμενα οχήματα με ένα μείγμα χλωρίνης και νερού, ενώ τα ΙΧ περνούν κι από ένα λάκκο με απολυμαντικό για να μη μεταφέρουν τα ελαστικά τους τον ιό. Ο δήμαρχος παραδέχεται ότι τα μέτρα αυτά μπορεί να είναι αποτελεσματικά σε ποσοστό 20% με 80% , αλλά πέραν τούτου καθησυχάζουν και τους ντόπιους. «Καταφέραμε να δώσουμε ένα αίσθημα ασφάλειας στους γείτονές μας, αφού ξέρουν ότι δεν περνά “άγνωστο” αυτοκίνητο που να μην έχει απολυμανθεί».

Ανάλογα προληπτικά μέτρα λαμβάνονται και εντός των τειχών της Ζαχάρα ντε λα Σιέρα, αφού κάθε Δευτέρα και Πέμπτη το απόγευμα μια ομάδα περίπου δέκα ατόμων απολυμαίνει δρόμους, πλατείες και τους εξωτερικούς τοίχους των σπιτιών.

Την ίδια ώρα τοπική επιχείρηση πληρώνει δύο γυναίκες για να μοιράζουν επί 11 ώρες την ημέρα τρόφιμα και φάρμακα στα νοικοκυριά, ώστε να μειωθεί ο αριθμός εκείνων που κυκλοφορούν έξω, ειδικά των πλέων ευάλωτων στο φονικό κορωνοϊό.

Αλλά πέρα απ’ αυτά η τοπική ένωση γυναικών φροντίζει και τους ηλικιωμένους που αδυνατούν να μαγειρέψουν, αφήνοντας φαγητά στο κατώφλι τους, ενώ ο δήμος επιστράτευσε και δύο αυτοκίνητα με φώτα και μουσική, για να βγαίνουν τα παιδιά στα μπαλκόνια και να ξεσκάνε. Παράλληλα υπάρχει πρόνοια και για τις οικονομικές δυσχέρειες των κατοίκων που λειτουργούν μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους με το δήμο να καλύπτει τους λογαριασμούς ηλεκτροδότησης και ύδρευσης καθώς και τους φόρους όσο η Ισπανία παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.