Πέρασε στα «ψιλά» των ΜΜΕ, ωστόσο, πριν από περίπου μια εβδομάδα ένας αστεροειδής μεγέθους περίπου 35 μέτρων πέρασε «ξυστά» από τη Γη: μόλις τη μισή απόσταση που χωρίζει τη Γη από τη Σελήνη, δηλαδή περίπου 192.000 χιλιόμετρα.
Για τους αστρονόμους τέτοια φαινόμενα είναι σχετικά συνηθισμένα: μόλις τον Ιανουάριο καταγράφηκαν περισσότερες από 60 περιπτώσεις που κάποιος διαστημικός βράχος πέρασε κοντά από τον πλανήτη.
Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει: τι θα συμβεί αν η τροχιά κάποιου μετεωρίτη ή αστεροειδη συμπέσει με αυτή της Γης;
Σύμφωνα με προσομοιώσεις που έχουν γίνει, αν ένας διαστημικός βράχος διαμέτρου ενός χιλιομέτρου και άνω χτυπήσει τη Γη τα αποτελέσματα της σύγκρουσης θα είναι καταστροφικά.
Αν πέσει στο έδαφος θα δημιουργήσει κρατήρα μεγέθους όσο μια μεγάλη πόλη, ενώ αν πέσει στον ωκεανό θα προκαλέσει τσουνάμι απίστευτου μεγέθους. Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι, παρά το γεγονός ότι τα αντικείμενα αυτά καίγονται μόλις μπουν στην ατμόσφαιρα, παρά ταύτα προκαλούν καταστροφές.
Θυμίζουν, δε, ότι ο μετεωρίτης που έπεσε στο Τσελιαμπίνσκ της Ρωσίας το 2013, παρότι δημιούργησε κρατήρα διαμέτρου μόλις 20 μέτρων, προκάλεσε καταστροφές σε 7.200 κτίρια και τραυματισμούς σε 1.491 άτομα.
Πάντως, η NASA υπολογίζει ότι η πιθανότητα ένα τέτοιο διαστημικό αντικείμενο να χτυπήσει τη Γη είναι μόλις μία στις 250.000. Ωστόσο, πολλές οργανώσεις και δημόσιες υπηρεσίες στις ΗΠΑ και αλλού έχουν «τρέξει» διάφορες προσομοιώσεις για τέτοιο ενδεχόμενο.
Για τη… διασκέδασή σας, δε, ή για τον τρόμο σας, το Πανεπιστήμιο Purdue έχει φτιάξει μια εφαρμογή με το όνομα «Σύγκρουση: Γη», η οποία υπολογίζει τις πιθανές συνέπειες από σύγκρουση διαστημικού βράχου με τον πλανήτη…