Όλοι μας έχουμε βρει σε τσάντες, κουτιά παπουτσιών και άλλα αντικείμενα που αγοράζουμε κάτι μικρά φακελάκια με την επιγραφή «Desiccant» και «Gel Silica». Οι περισσότεροι τα πετάμε. Ήρθε ο καιρός να μάθουμε ποια είναι η χρησιμότητά τους αλλά και να αναδείξουμε τους τρόπους που θα… πιάσουν τόπο αυτά τα σακουλάκια στην κουζίνα μας.
Πρώτα όμως να μάθουμε τι είναι αυτά τα φακελάκια
Τα φακελάκια αυτά έχουν δυο επιγραφές: «Silica gel» και «Desiccant». Η γέλη πυριτίου (silica gel) είναι μια ισχυρή αφυγραντική ουσία (desiccant) και ο λόγος που υπάρχει στις τσάντες, τα παπούτσια σας ή σε άλλα αντικείμενα είναι για να παρέχει προστασία από τη φθορά λόγω υγρασίας και να αποτρέψει τον σχηματισμό μούχλας. Είναι τόσο δυνατή ουσία που η δράση της μπορεί να διαρκέσει από 1 μέχρι και 3 χρόνια! Καιρός επομένως να σκεφτείτε στρατηγικά σημεία της κουζίνας σας που είναι επιρρεπή στην υγρασία…
4 τρόποι να τα χρησιμοποιήσετε:
Κρατούν τα προϊόντα φρέσκα
Ιδανικά για την αποθήκευση των μυρωδικών σας. Ο μαϊντανός διατηρείται φρέσκος και «ζωντανός» για πολύ μεγαλύτερο διάστημα! Το ίδιο συμβαίνει με όλα τα μυρωδικά.
Το τρικ αυτό μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και στο κομμένο κρεμμύδι ή το ξύσμα λεμονιού. Τα μανιτάρια κρατάνε διπλάσιο χρόνο με αυτόν τον τρόπο. Το καλό με τα συγκεκριμένα φακελάκια είναι ότι είναι πολύ μικρά, οπότε απορροφούν μόνο την πλεονάζουσα υγρασία από τα τρόφιμα, χωρίς να τα αφυδατώνουν εντελώς. Οπότε διαρκούν πολύ περισσότερο και βοηθούν έτσι στην καλύτερη συντήρηση όλων των προϊόντων, προάγοντας το zero waste.
Τα μπισκότα και τα κουλουράκια παραμένουν τραγανά
Τα σπιτικά μπισκότα ή κουλουράκια χάνουν την τραγανότητά τους όσο περνούν οι μέρες. Αν βάλετε ένα φακελάκι με τζελ σιλικόνης στο κάτω μέρους του σκεύους όπου τα φυλλάσσετε, τότε τα προστατεύετε από την υγρασία και διαρκούν πολύ περισσότερο.
«Σώζουν» όλες τις ανοιχτές συσκευασίες που έχετε στο ντουλάπι σας
Από μπισκότα και τσιπς, μέχρι μακαρόνια και δημητριακά, όλα τα συσκευασμένα προϊόντα αλλοιώνονται αρκετά γρήγορα με το που θα ανοιχθούν οι συσκευασίες τους. Αν τοποθετήσετε φακελάκια με τζελ σιλικόνης, τα προϊόντα συντηρούνται τραγανά, χωρίς να μαλακώσουν, μέχρι να καταναλωθούν. Αν φοβάστε μήπως βρουν τα παιδιά τα φακελάκια και τα φάνε κατά λάθος, τότε μπορείτε να τα κολλήσετε με σελοτέιπ στο καπάκι του εκάστοτε κουτιού ή συσκευασίας.
Προστατεύουν το ψωμί από τη μούχλα
Αν στο σπίτι σας υπάρχει πολλή υγρασία, τότε μπορεί το ψωμί σας να κινδυνεύει να μουχλιάσει προτού προλάβετε να το καταναλώσετε. Οπότε με τα φακελάκια σιλικόνης, το προστατεύετε από τη μούχλα και την υγρασία.
Οπότε την επόμενη φορά που θα βρείτε σε κάποιο προϊόν φακελάκι με τζελ πυριτίου, βάλτε το στην κουζίνα σας!
Πηγή: olivemagazine.gr