Δύο άρθρα που αφορούν τον επανέλεγχο των μετατροπών συμβάσεων με βάση το διάταγμα Παυλόπουλου του 2005 και την αυτοδίκαιη απόλυση όσων έχουν χρησιμοποιήσει παραποιημένο πιστοποιητικό, τίτλο ή βεβαίωση, κυριαρχούν στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανοιχτή διάθεση των δημοσίων εγγράφων, που διενεργείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Κατά την πρώτη ημέρα εξέτασης του νομοσχεδίου επί της αρχής, την Τρίτη (30/09) ο Αλέξης Μητρόπουλος, για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ, διαπίστωσε πως τα άρθρα περιέχουν ασύμμετρες κυρώσεις σε όσους έχουν παρατυπήσει ή παρανομήσει, κάνοντας έλεγχο σε βάθος 20ετίας και καλύπτοντας ακόμα και συνταξιούχους. Απαντώντας η υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, ανέφερε πως «αν εγώ σας έφερνα ένα πτυχίο πλαστό, δεν θα έπρεπε να πάρω σύνταξη».
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ανέπτυξε την επιχειρηματολογία του σε τρεις άξονες: Ο πρώτος αφορούσε το δικαίωμα της κυβέρνησης να προβεί σε ελέγχους επί παραγεγραμμένων πράξεων, την ώρα που η ίδια έχει νομοθετήσει την παραγραφή των δικών της ευθυνών σε σχέση με τα Μνημόνια. Ο δεύτερος άξονας αφορούσε την αναλογικότητα των κυρώσεων σε σχέση με τις παρατυπίες ή παρανομίες που ενδεχομένως υπήρξαν κατά το παρελθόν, παραγράφηκαν και σήμερα επανεξετάζονται. Ο τρίτος άξονας αφορούσε την ανάγκη «επιείκειας» απέναντι σε ανθρώπους που προέβησαν σε «τυπικές παρανομίες», συχνά εν γνώσει και με προτροπή των ανωτέρων τους στους ΟΤΑ, προκειμένου να εξασφαλίσουν το δικαίωμα στην εργασία.
Ο Αλέξης Μητρόπουλος χρησιμοποίησε μάλιστα και ένα παράδειγμα, το οποίο κατά τη γνώμη του καταδεικνύει την έλλειψη αναλογικότητας στις προβλέψεις του νόμου: «Σήμερα το πρωί, με βρήκε εργαζόμενη που προσλήφθηκε με δύο πτυχία το 1984 προ νόμου Πεπονή και της βρήκαν (δέχομαι ότι το έβαλε η ίδια πριν τρία χρόνια), πιστοποιητικό γνώσης ξένης γλώσσας, με το οποίο απέλαβε και ένα επίδομα ύψους 3.000 ευρώ. Μου απέκρυψε ότι το έβαλε, αλλά εγώ δέχτηκα ότι το έβαλε. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρχει αναλογία παραπτώματος και ποινής, διαφορετικά διαλύθηκε η κοινωνία. Θα πρέπει να πληρώσουν τίμημα ανάλογο του παραπτώματός τους και όχι τίμημα ζωής (σ.σ. αυτοδίκαιη αργία, στέρηση σύνταξης), όπως τους καταδικάζει η μνημονιακή πρόβλεψη σήμερα…».
Η επιχειρηματολογία του κου Μητρόπουλου προκάλεσε την αντίδραση του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Κουτσούκου, ο οποίος εκτίμησε πως ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, ως εργατολόγος, «παρασύρθηκε από την επαγγελματική του ιδιότητα». «Θέλω να διευκρινιστεί εάν είναι επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, το ότι είναι ελάσσονος σημασία το αδίκημα της πλαστογραφίας ενός πτυχίου, στην αγωνία ενός νέου να βρει δουλειά» δήλωσε ο κ. Κουτσούκος, αν και αναγνώρισε πως η επιχειρηματολογία του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, σε ό,τι αφορά τον αναδρομικό έλεγχο της μετατροπής των συμβάσεων «έχει βάση».
«Δεν ανιχνεύετε τις 700 πλαστότητες αλλά τις χιλιάδες των υπαλλήλων για τους οποίους πιέζουν οι δανειστές»
«Η Αριστερά και εγώ προσωπικώς ως ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε υπέρ της ανεύρεσης, αναζήτησης και τιμωρίας όσων χρησιμοποίησαν πλαστά πιστοποιητικά, παραποίησαν και συντήρησαν τους φακέλους τους» απάντησε ο Αλ. Μητρόπουλος. «Δεν ανιχνεύετε όμως τις πλαστότητες που είναι 600 με 700 άτομα και πρέπει να τιμωρηθούν, αλλά τις πέντε με έξι χιλιάδες των υπαλλήλων για τους οποίους σας πιέζουν οι δανειστές – όσες και όσους, όταν έληγε η 8μηνη σύμβασή τους, προσέφεραν στους δήμους την εργασία τους χωρίς χρήματα σε συναίνεση με τους δημάρχους, επειδή ήθελε συνεχή ανανέωση σύμβασης ο δήμος» τόνισε.
Στην τελευταία κατηγορία εργαζομένων εστιάστηκε στην ομιλία του και ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης σημειώνοντας: «Η κυβέρνηση θεωρεί πλαστές τις βεβαιώσεις των υπηρεσιών που χορηγήθηκαν στους συμβασιούχους όταν αυτές δεν συνοδεύονταν από ασφαλιστική κάλυψη, και θεωρεί παράνομη τη διαδικασία που βασίστηκε σε τέτοιες βεβαιώσεις προϋπηρεσίας. Συγκαλύπτει ότι οι εργαζόμενοι αυτοί δούλευαν για κάποια χρονικά διαστήματα ανασφάλιστοι, όχι γιατί το ήθελαν ή το επέλεξαν, αλλά με την προτροπή και ανοχή της κυβέρνησης, των δημάρχων και των περιφερειαρχών…».
«Δεν έχουμε κανένα κυνήγι μαγισσών, διότι οι στόχοι για τις απολύσεις έχουν επιτευχθεί» απάντησε η Εύη Χριστοφιλοπούλου. «Δεν θέλουμε να απολύσουμε άλλους στο Δημόσιο, διότι κάναμε σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές να τελειώνουν οι αριθμητικοί στόχοι» συμπλήρωσε.
«Αναδρομικός έλεγχος συμβάσεων και συνταξιοδοτήσεων πουθενά στον πλανήτη, σε καμία προ-δημοκρατική και δημοκρατική εποχή δεν έχει συμβεί να πάτε σε συνταξιούχους 20 ετών και να πείτε ότι σας παίρνουμε τη σύνταξη πίσω επειδή προσκομίσατε το 1985-90 ένα πιστοποιητικό…» τόνισε ο Αλ. Μητρόπουλος.
«Αν εγώ, κ. Μητρόπουλε, σας έφερνα ένα πτυχίο το οποίο ήταν άκυρο, πλαστό, πριν 20 χρόνια, εσείς θέλετε να πάρω τη σύνταξη του Δημόσιου. Σε ποια επιείκεια θέλετε να υπακούσουμε; Στην επιείκεια ενός κράτους το οποίο εξαπατήθηκε, έστω προ 20ετίας, από κάποιον υπάλληλό του, φέρνοντας ένα πλαστό πτυχίο ή απολυτήριο Λυκείου – και σε αυτόν τον υπάλληλο να πούμε μπράβο και να του δώσουμε και σύνταξη; Ευχαριστούμε πολύ, δεν θα το πάρουμε» απάντησε η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Με την επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης τάχθηκε και ο ειδικός αγορητής της ΔΗΜΑΡ, Γ. Κυρίτσης, δηλώνοντας πως το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής. Έσπευσε πάντως να διευκρινίσει πως «αν κάποιος έχει πλαστά πτυχία, κανείς δεν μπορεί να τον δικαιολογήσει. Το ξεκαθαρίζουμε αυτό, για να μη μείνει καμία σκιά, ότι εμείς δήθεν βραβεύουμε όσους πλαστογραφούν πτυχία».
Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ η Χρυσή Αυγή επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.
Πηγή: ΑΠΕ