ΠΟΛΙΤΙΚΗ

40 ημέρες «κόλαση» για τη νέα κυβέρνηση- Πρέπει να περάσει 126 μεταρρυθμίσεις

Αν τα πρώτα 100 χρόνια είναι δύσκολα όπως συνηθίζει να λέει ο λαός, οι πρώτες 40 ημέρες της νέας κυβέρνησης θα είναι απλά ένας…Γολγοθάς!

Η άμεση ανάταξη της οικονομίας, η οποία βρίσκεται σε «καταστολή» από την αρχή του χρόνου,το βουνό των εκκρεμοτήτων και των νέων μέτρων του Μνημονίου ως το τέλος Οκτωβρίου και η οριστικοποίηση του Μνημονίου ΙΙΙ, που περιλαμβάνει τη συζήτηση για το χρέος και την ένταξη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, συνθέτουν το δύσκολο σκηνικό για τις πρώτες …40 ημέρες της νέας κυβέρνησης.

Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν όσοι αναλάβουν την Δευτέρα την εξουσία είναι τα τεράστια χρέη του Δημοσίου στους ιδιώτες (κοντά στα 7 δισ. ευρώ σε ληξιπρόθεσμες και νέες οφειλές) και η τεράστια υστέρηση των δημόσιων εσόδων, που φτάνει κοντά στα 3 δισ. ευρώ στα τέλη Αυγούστου. Οι δυσκολίες θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες, αφού περίπου 500.000 φορολογούμενοι θα λάβουν πρόσθετα εκκαθαριστικά για να πληρώσουν τον αυξημένο φόρο πολυτελείας και προκαταβολές φόρου για αγρότες, Α.Ε. και ΕΠΕ. Επόμενο… επεισόδιο θα είναι τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και τον Νοέμβριο τα τέλη κυκλοφορίας.

Σε ό,τι αφορά την κάλυψη των τεράστιων καθυστερήσεων στις πληρωμές προμηθευτών των νοσοκομείων, τους πόρους για την απονομή συντάξεων προμηθευτών των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και τη χρηματοδότηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που έχει λάβει τη μισή από την προγραμματισμένη, όλα θα εξαρτηθούν από τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Ειδικά για το πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει και να αποπληρώσει έργα προϋπολογισμού ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ, τα οποία στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι συνχρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση διά του υπουργού Οικονομίας έχει κάνει την προσπάθεια να περισώσει κονδύλια περίπου 2 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ που είχαν δεσμευτεί για απορροφηθούν μέχρι και το 2015 ολοκληρώνοντας συγκεκριμένα έργα. Επειδή κάτι τέτοιο φαίνεται προς ώρας αδύνατο, ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας κ. Νίκος Χριστοδουλάκης έχει κάνει επίσημο αίτημα για παράταση του τρέχοντος προγράμματος κατά ένα χρόνο.

Η επιτυχημένη ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ θα δώσει ένα θετικό μήνυμα και για την πρόσθετη βοήθεια ύψους 1 δισ. ευρώ που αναμένεται να δοθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου ως προκαταβολή από το λεγόμενο πακέτο Γιούνκερ (δηλαδή του ΕΣΠΑ ΙΙ συν τις αγροτικές επιδοτήσεις μέχρι και το 2020). Και σε αυτό το θέμα όλα θα εξαρτηθούν από την ετοιμότητα των νέων υπουργών να αναλάβουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, ώστε να γίνει επανεκκίνηση στην υλοποίηση των μεγάλων έργων.

Ταυτόχρονα, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει τις δόσεις του νέου προγράμματος που ψηφίστηκε στις 14 Αυγούστου. Με βάση τα μέχρι τώρα γνωστά, η Ελλάδα αναμένει μέχρι και το τέλος του χρόνου 9,9 δισ. ευρώ από τα οποία τα 2,6 δισ. ευρώ θα πάνε για τα χρέη του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα και τα υπόλοιπα 6,4 δισ. ευρώ για αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων. Τα χρήματα αυτά θα δοθούν… αν και όποτε -όπως είπε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Κλάους Ρέγλινγκ- η Ελλάδα εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα, που έχουν συμφωνηθεί στο πρόγραμμα.

Αναλυτικότερα, οι αλλαγές, τα μέτρα και οι μικρές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν το τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου φτάνουν συνολικά τις 126, από τις οποίες περίπου οι 42 θα αναγορευτούν ως προαπαιτούμενα για την καταβολή των δόσεων τους μήνες μέχρι το τέλος του χρόνου. Οι σπουδαιότερες από αυτές είναι:
 
1. Οι απαιτούμενες αλλαγές ώστε να επιτευχθεί η αποκλειστική χρηματοδότηση όλων των επικουρικών ταμείων από ίδιες εισφορές και υπαγωγή όλων των ταμείων επικουρικών συντάξεων στην ΕΤΕΑ.
 
2. Η οριστικοποίηση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου τεχνικής βοήθειας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω νέας Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (ΥΣΔΜ).
 
3. Μεταρρυθμίσεις στους κώδικες φορολογικής διαδικασίας.
 
4. Υπουργική απόφαση για την επέκταση έμμεσου μητρώου τραπεζικών συναλλαγών (ιστορικό συναλλαγών 10 ετών).
 
5. Βελτίωση είσπραξης οφειλών από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης (πρόσβαση σε έμμεσο μητρώο τραπεζικών λογαριασμών και φορολογικής διοίκησης, ενιαία βάση δεδομένων).
 
6. Κατάθεση και άμεση εφαρμογή σχεδίου για την εκκαθάριση καθυστερούμενων οφειλών και αιτήσεων επιστροφής φόρου και συνταξιοδότησης.
 
7. Επέκταση ανώτατων ορίων είσπραξης στο χώρο των δαπανών Υγείας.
 
8. Προσδιορισμός διαδικασιών για τη βαθμιαία εθνική εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ).
 
9. Ενίσχυση ρυθμίσεων για τη διακυβέρνηση του ΤΧΣ, ιδίως σε θέματα διαδικασιών, επιλογής και διορισμού.
 

10. Έγκριση χάρτη πορείας για τη μεταρρύθμιση της αδειοδότησης των επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένης της ιεράρχησης προτεραιοτήτων.
 
11. Σύγκληση διυπουργικής επιτροπής χωροταξικού σχεδιασμού αναφορικά με τη χρήση γης.
 
12. Τροποποίηση κανόνων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ρύθμιση των οφειλών της ΔΕΗ, με αλλαγές στα τιμολόγια για τους μεγάλους πελάτες και τον κλάδο της χονδρικής.
 
13. Εφαρμογή μεταρρύθμισης της αγοράς φυσικού αερίου με βάση το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα, με ιεράρχηση τιμολογίων διανομής.
 
14. Νομοθετική έγκριση του προγράμματος αναδιάρθρωσης του «ΟΑΣΑ – Συγκοινωνίες Αθηνών», το οποίο έχει ήδη συμφωνηθεί.
 
15. Ολοκλήρωση χάρτη πορείας για την εφαρμογή του αναθεωρημένου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
 
16. Απόκτηση πρόσβασης εκ μέρους της ΕΛ.ΣΤΑΤ. σε πηγές διοικητικών δεδομένω
ν.

Πηγή : Ελεύθερος Τύπος