«Αν δεν ληφθούν σοβαρά μέτρα, μπορεί να βρεθούμε μπροστά σε ένα νέο κύμα φτωχοποίησης, σε ένα νέο κύμα ανθρωπιστικής κρίσης, διότι οι ανατιμήσεις πλήττουν τα βασικά αγαθά διαβίωσης» ανέφερε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξη της στο χθεσινοβραδινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra Channel.
Παράλληλα είπε ότι οι «πολίτες, εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης, έχουν ήδη στην πλάτη τους τη μεγάλη μείωση μισθών και εισοδημάτων, καθώς και τη σώρευση των χρεών της πανδημίας, ενώ τώρα έρχονται αντιμέτωποι με το νέο βάρος των πολύ μεγάλων ανατιμήσεων σε ενέργεια, καύσιμα, βασικά είδη και προϊόντα διατροφής».
Η βουλευτής σημείωσε ότι «με μικρομέτρα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα» και πως, αντίθετα, «χρειάζεται παρέμβαση για τον έλεγχο των τιμών και σοβαρά φορολογικά μέτρα ώστε να μην υπάρξει επιβάρυνση των πολιτών».
Πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος καταλογίζοντας «πολύ μεγάλη» ευθύνη στην κυβέρνηση «γιατί δεν παρενέβη, μέσω της ΡΑΕ, στην αγορά ενέργειας ώστε να θέσει κανόνες και να αντιμετωπίσει πρακτικές καρτέλ».
Σημείωσε δε ότι η κυβέρνηση «είχε τη δυνατότητα να νομοθετήσει ένα πάγωμα της τιμής του ρεύματος για μία χρονική περίοδο κατ’ εξαίρεση αλλά δεν ενήργησε ώστε να οριοθετήσει τις τιμές και ακόμη δεν ενεργεί». Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «επιμένει στην ιδεοληψία της ότι τάχα η αγορά από μόνη της θα αυτορρυθμιστεί και θα φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα, σαν να μην έμαθε τίποτα από την περίοδο της πανδημίας».
Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε μεταξύ άλλων πως «ο κ. Μητσοτάκης αποδείχτηκε παντελώς αναξιόπιστος στα βασικά συνθήματα με τα οποία εξελέγη»: «Εξελέγη με το «λιγότεροι φόροι» και αυτή τη στιγμή η αγοραστική δύναμη των πολιτών είναι κατακρημνισμένη, εξελέγη με συνθήματα περί μεσαίας τάξης και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα βρίσκεται στα όρια της επιβίωσης. Η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας ζει σε επισφάλεια και αβεβαιότητα». Σχολίασε ότι «η ανοχή των πολιτών στην απόσταση που χωρίζει τον κ. Μητσοτάκη από την πραγματικότητα μειώνεται».