Αποστάσεις από τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη με αφορμή τις δηλώσεις του ότι δεν υπήρξε γενοκτονία αλλά εθνοκάθαρση των Ποντίων, πήραν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ έντονη ήταν η αντίδραση από την πλευρά της ευρισκόμενης σε προεκλογική περίοδο Νέας Δημοκρατίας.
Η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη άδειασε εκ μέρους του κυβερνητικού εταίρου τον κ.Φίλη. «Οι ΑΝΕΛ δεν υιοθετούμε τις δηλώσεις του υπουργού. Θεωρούμε ότι δεν έχουμε δικαίωμα να εκμηδενίσουμε τον σχεδιασμένο τραγικό ξεριζωμό χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι θυσιάστηκαν με βίαιο τρόπο. Η ιστορία του Πόντου ήταν και θα παραμείνει αδιαμφισβήτητα αληθινή», τόνισε η κ.Χρυσοβελώνη.
Επίθεση στον κ.Φίλη εξαπέλυσαν και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Απόστολος Τζιτζικώστας και Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο κ.Μεϊμαράκης χαρακτήρισε την αμφισβήτηση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου αδίστακτη πρόκληση στην εθνική μνήμη, αλλά και στις αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων .
Υπενθυμισε ότι «ενώ με απόφασή της, το 1994 η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε επίσημα τη Γενοκτονία των Ποντίων και κήρυξε τη 19η Μαΐου ως “Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο”, εικοσιένα χρόνια από τότε ο υπουργός Παιδείας παραμερίζει την απόφαση εκείνη και αρνείται τη Γενοκτονία των Ποντίων, υποστηρίζοντας ότι πήρε τη θέση αυτή ως δημοσιογράφος».
Κατέληξε λέγοντας πως «Ιδεοληψίες και προσωπικές εμμονές δεν μπορεί να ανατρέπουν την Ελληνική Ιστορία» και κάλεσε τον πρωθυπουργό να πάρει έμπρακτα θέση απέναντι στο «διολίσθημα Φίλη».
«Κύριε Φίλη παραιτηθείτε. Κύριε Τσίπρα διώξτε τον», ζήτησε από την πλευρά του ο κ.Τζιτζικώστας, σχολιάζοντας πως: «Όταν ο θλιβερός κ. Φίλης αντιληφθεί τους αγώνες που δόθηκαν για να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ίσως να ξεπεράσει τις εθνικά επικίνδυνες ιδεοληψίες του».
Δήλωσε επίσης πως: «Αν υπουργός αυτής της καταστροφικής για τον τόπο κυβέρνησης δε σέβεται ούτε τους νεκρούς, ούτε τις αποφάσεις του ίδιου του κράτους του, να του υπενθυμίσουμε ότι το Δεκέμβριο του 2007 τη γενοκτονία των Ποντίων αναγνώρισε και η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών.»
Ο κ.Γεωργιάδης μέσω twitter χαρακτήρισε αδύνατον να παραμένει στη θέση του ο κ.Φίλης, ενώ αμφισβητεί την ομόφωνη απόφαση της Βουλής για τη γενοκτονία των Ποντίων.
Αλλά και το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωση του υπενθυμισε ότι:
«Η Βουλή των Ελλήνων προέβη το 1994 στη θεσμική αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων με τον ν. 2193/1994 με την καθιέρωση ημέρας μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Τέσσερα χρόνια αργότερα, με το ν. 2645/1998 καθιέρωσε την 14ηΣεπτεμβρίου ως ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, μιας μεγάλης προσπάθειας του ΠΑΣΟΚ που ξεκίνησε το 1991 με πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο στόχος, που τέθηκε αρχικά, ήταν η επίσημη αναγνώριση από τη Βουλή των Ελλήνων, της γενοκτονίας των 353.000 Ποντίων, που έγινε από τους Τούρκους από το 1916 ως το 1923 και η καθιέρωση για «ημέρα εθνικής μνήμης», ώστε να καλυφθεί ένα μεγάλο εθνικό, ιστορικό, ηθικό και πολιτικό κενό αναφορικά με τη συστηματική γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου, που είχε αρχίσει από το 1916 και τελείωσε το 1923».
Χαρακτήρισε δε τη δήλωση Φίλη «πρόκληση και είναι ανιστόρητη για έναν υπουργό Παιδείας, για την κυβέρνηση που απαξιώνει σιωπηρά την απόφαση της Βουλής των Ελλήνων και βεβαίως, για τον πρωθυπουργό που τον τίμησε με αυτή τη θέση», καλώντας τον πρωθυπουργό να αναλάβει προσωπικά να ξεκαθαρίσει τη θέση της κυβέρνησης.