Η ανάθεση και επίσημα από την ΚΕΦΕ στη Vodafone της οργάνωσης για την εκλογή του επόμενου αρχηγού στη ΝΔ σήμανε την επανεκκίνηση της διαδικασίας που είχε διακοπεί άδοξα στις 22 Νοεμβρίου, πλήττοντας το κύρος της κεντροδεξιάς παράταξης.
Κορυφαία στελέχη του κόμματος συνιστούν ψυχραιμία και ενότητα, ωστόσο σε μια παράλληλη πολιτική πραγματικότητα, σχεδιάζονται κινήσεις που αφορούν μέχρι και σενάρια διάλυσης του κόμματος.
Στην πρώτη κατηγορία ανήκει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στο γραφείο του οποίου, όπως αποκάλυψε το newpost.gr, επικρατεί κοσμοσυρροή. Δεκάδες βουλευτές και στελέχη ζητούν να τον συναντήσουν, με τον ίδιο να τονίζει σε όσους περνούν το κατώφλι της Παναγή Κυριακού, την ανάγκη για «νηφαλιότητα και υπευθυνότητα».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Καραμανλής φέρεται να λέει στους συνομιλητές του, ότι θα πρέπει να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι από όλους στις δύο εβδομάδες που θα μεσολαβήσουν μέχρι να στηθούν οι κάλπες και να μην υπάρξουν αντιπαραθέσεις μεταξύ των υποψηφίων.
«Θα πρέπει ο καθένας να κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να επικρατήσει ηρεμία. Η παράταξη είναι πάνω από όλους», τονίζει ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ. Ο κ. Καραμανλής ακούει και αυτούς που υποστηρίζουν ότι κινδυνεύει η ενότητα του κόμματος και πως υπάρχει κίνδυνος διάσπασης, όμως ο ίδιος πιστεύει ότι δεν είναι εύκολο ένα τέτοιο ενδεχόμενο για δύο λόγους.
Πρώτον γιατί η ΝΔ είναι ένα κόμμα εξουσίας με κυβερνητική προοπτική που δεν εξαρτάται μόνο από τα πρόσωπα, αλλά έχει ισχυρή και συμπαγή βάση και δεύτερον γιατί, όπως έχει φανεί στην πράξη, όποιος επιχειρήσει να κάνει μια τέτοια κίνηση και να φύγει από το «μαντρί», δεν έχει μέλλον.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, ο πρώην πρωθυπουργός απέναντι σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι πρέπει να υπάρξει οικουμενική, φέρεται να προβληματίζεται καθώς δεν βλέπει καμία χρησιμότητα σε μια τέτοια κυβέρνηση. «Αν είναι να συγκροτηθεί για να εγκρίνει μόνο μνημονιακά μέτρα και τίποτε άλλο, χωρίς να λύσει τίποτε, δεν έχει μέλλον» φέρεται να λέει. Κανένα μέλλον για τον κ. Καραμανλή, δεν έχει ούτε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εκτιμά ότι θα βρεθεί σύντομα αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις των μνημονίων.
Σε εντελώς άλλο μήκος κύματος κινούνται στο περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά. Στενός συνεργάτης του, μιλώντας στη Βουλή με δημοσιογράφους, έβλεπε επανάκαμψη του πρώην προέδρου της ΝΔ σύντομα και μάλιστα όχι στο κόμμα αλλά στην κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τον καθημερινό συνομιλητή του πρώην πρωθυπουργού, σε λίγο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας θα θελήσει να διαπραγματευτεί την ομαλή έξοδό του. «Στη ΝΔ μπορεί να είναι κάποιος άλλος αρχηγός, ωστόσο η διαχείριση της εξόδου του Τσίπρα και της αντικατάστασής του στην πρωθυπουργία, θα αναλάβουν οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος και σε επίπεδο διαδικασίας και ηγεσίας», συνέχιζε τη σκέψη του ο ίδιος. Μάλιστα όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, «η εναλλακτική διέξοδος κυοφορείται».