ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άγρια κόντρα Γεραπετρίτη με Ραγκούση

Άγρια κόντρα ξέσπασε στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση για την υπόθεση Λιγνάδη. Ο κ. Ραγκούσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη στο συγκεκριμένο θέμα, λέγοντας πως «η περίπτωση του Λιγνάδη απεικονίζει το μοντέλο διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, από την ώρα που ο Λιγνάδης διορίστηκε μέχρι που εξαπολύθηκε η προσπάθεια συγκάλυψης όλων όσων έχουν ήδη κατατεθεί και αναφερθεί εναντίον του».

«Πράξη πρώτη, λοιπόν, εδώ είναι και ο νόμος για το επιτελικό κράτος που κατήργησε τις διατάξεις για διεθνή και δημόσια πρόσκληση, που επέτρεψαν στον Λιγνάδη να διοριστεί από την κ. Μενδώνη και στη συνέχεια και η τροποποίηση, η τροπολογία της κ. Μενδώνη, με την οποία τι ακριβώς έγινε; Καταργήθηκαν οι προσκλήσεις που ήδη είχαν βγει στον αέρα» τόνισε ο κ. Ραγκούσης και αναφέρθηκε στις πρόσφατες αποκαλύψεις και συγκεκριμένα στη συνέντευξη του Νίκου Σ. «Γιατί δεν κινήθηκε η δικαιοσύνη με πρωτοβουλία της κ. Μενδώνη; Αυτή η καταγγελία είδε το φως της δημοσιότητας 6 Φεβρουαρίου. Και γιατί την ημέρα που ξέσπαγε το άλλο μέγα παράπτωμα του ίδιου του Πρωθυπουργού στην Ικαρία, την ίδια μέρα εμφανίστηκε να ανακοινώνει ότι ο κ. Λιγνάδης υπέβαλε την παραίτησή του; Γιατί δεν είχατε -και για ποιον λόγο- το πολιτικό σθένος να ζητήσετε εσείς την παραίτησή του, να τον αποπέμψετε εσείς εκείνο το βράδυ, αλλά εμφανίσατε αυτός να υποβάλει την παραίτησή του και μάλιστα για προσωπικούς λόγους;

Καταργούμε τις διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες, θεσμοθετούμε τις προνομιακού τύπου, ρουσφετολογικού τύπου, κομματικού τύπου διαδικασίες στελέχωσης στον δημόσιο τομέα και όταν κάτι στραβώσει, αποκαλυφθεί σε σχέση με τη λειτουργία αυτών που έχουμε τοποθετήσει, ενεργοποιούμε τον μηχανισμό συγκάλυψης», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει θέση σε συγκεκριμένες πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

«Η πρώτη είναι ότι δεν έχει διαταχθεί κατ’ οίκον έρευνα κατά τη διάρκεια σύλληψης του κ. Λιγνάδη, με αποτέλεσμα να μην έχουν κατασχεθεί όλα τα ηλεκτρονικά πολύ κρίσιμα αντικείμενα, που είναι απολύτως γνωστό σε όλους ότι τις περισσότερες φορές αυτά είναι που οδηγούν στην εξεύρεση της αλήθειας. Επίσης, δεν έχει γίνει καμία κατάσχεση στο κινητό του τηλέφωνο. Αυτά είναι αποκαλύψεις, για τις οποίες οφείλετε να πάρετε θέση. Επίσης, φαντάζομαι ότι θα συμφωνήσετε, κύριε Γεραπετρίτη, αναμένουμε όλοι από τις ανακριτικές αρχές να κάνουν το έργο τους ως οφείλουν με βάση τον νόμο και ανάμεσα στα άλλα να άρουν και το τηλεφωνικό απόρρητο των συνομιλιών του κ. Λιγνάδη» είπε ο κ. Ραγκούσης και συμπλήρωσε: «Το σημαντικότερο για την ελληνική κοινωνία, για τα εκατομμύρια των Ελληνίδων και των Ελλήνων είναι να επιβληθεί κάθαρση. Και δεν μπορείτε να φέρετε την κάθαρση γιατί ακριβώς κυβερνάτε με ένα μοντέλο, που στην πραγματικότητα επειδή ακριβώς βασίζεται στην αδιαφάνεια και στην αναξιοκρατία δεν επιτρέπει την κάθαρση».

Απαντώντας στους υπαινιγμούς της αντιπολίτευσης για ελλιπή έρευνα ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και πως αυτό ισχύει για όλους, τόσο για τον Κουφοντίνα όσο και για τον Λιγνάδη. «Φαντάζομαι ότι γνωρίζετε το άρθρο 26 του Συντάγματος. Ξέρετε τι σημαίνει εκτελεστική εξουσία και τι σημαίνει δικαστική εξουσία. Αν θέλετε να δώσουμε εντολή στη δικαστική εξουσία να μπουν στα σπίτια των οποιωνδήποτε να μας τα πείτε. Εμείς δεν θα πάμε έξω από τον Άρειο Πάγο. Ενδεχομένως εσείς να έχετε ιδία άποψη. Οι εντολές για κατ’οίκον έρευνες και άρση απορρήτου τελείωσαν τον Ιούλιο του 2019. Για εσάς το κράτος δικαίου ισχύει μόνο για τον Κουφοντίνα αλλά όχι για τον Λιγνάδη» είπε ο υπουργός Επικρατείας.

Ο κ. Γεραπετρίτης διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο απέρριψε τα περί συγκάλυψης στην υπόθεση Λιγνάδη, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ποια είναι η συγκάλυψη; Υπάρχει έστω ένας βουλευτής μέσα στο κοινοβούλιο που να θεωρεί ότι η υπουργός Πολιτισμού ή κάποιος από την κυβερνητική παράταξη γνώριζε το ποιόν του ανθρώπου και παρά ταύτα τον διόρισε; Αν υπάρχει θέλω να μας το πείτε εδώ αλλά να μην αφήνετε υπονοούμενα. Η κυρία Μενδώνη είναι μια άξια υπουργός».

«Εκείνο που δεν μπορώ να δεχθώ είναι ότι υπάρχει κομματική ταυτότητα σε εκείνους που έχουν αυτές τις συμπεριφορές. Όχι δεν είναι προνομιακός χώρος της ΝΔ η παιδεραστία. Αν θέλετε να μας το πείτε ευθέως ότι είμαστε παιδεραστές ή διαφορετικά να αποκηρύξετε τον κ. Βαξεβάνη» πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Δεύτερος γύρος αντιπαράθεσης

Ο κ. Ραγκούσης πήρε ξανά τον λόγο, ζητώντας μεταξύ άλλων από τον Υπουργό Επικρατείας να αποδείξει ότι δεν είναι υποκριτής και να καταδικάσει τις δηλώσεις Χρυσοχοΐδη για το Μάτι. «Δεν είπατε γιατί η η κ. Μενδώνη δεν προσέφυγε η ίδια στη Δικαιοσύνη όταν είδε το φως της δημοσιότητας η συνέντευξη του Νίκου Σ. Και δεύτερον γιατί δεν είχε τη πολιτική δύναμη να εμφανιστεί στον ελληνικό λαό ότι αυτή αποπέμπει τον Λιγνάδη. Αλλά ψευδέστατα τον εμφάνισε ότι αυτός παραιτήθηκε και μάλιστα για προσωπικούς λόγους. Σας δόθηκε η ευκαιρία να μας διαψεύσετε και δεν το κάνατε» τόνισε.

«Καταλαβαίνω την αγανάκτησή σας για το hashtag ΝΔ ‘παιδεραστές’. Όμως δεν μπορώ να μην θέσω με μέγα ερωτηματικό το αν είστε ειλικρινής ή υποκριτής αν δεν πάρω την απάντησή σας στο εξής. Με την ίδια ένταση και ευαισθησία που διαμαρτύρεστε για αυτό το hashtag τοποθετηθείτε για τη χυδαιότητα του συναδέλφου σας κ. Χρυσοχοϊδη ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκαψε 100 ανθρώπους στο Μάτι. Και αν το καταδικάσετε και αν αυτή τη στιγμή τοποθετηθείτε κατά αυτή της χυδαιότητας που είπε ο Χρυσοχοΐδης τότε θα σας αναγνωρίσω ότι είστε ειλικρινής. Αν όχι είστε επιλεκτικά ευαίσθητος» ανέφερε.

«Είστε ο πρωτομάστορας του συμψηφισμού κύριε Ραγκούση. Λυπάμαι για την ποιότητα του λόγου σας, γίνεστε αγωγός δημαγωγίας. Πείτε μου ποια η σχέση αυτού που λέτε για τη δήλωση Χρυσοχοΐδη με τη συζήτηση η οποία διεξάγεται εδώ σήμερα» είπε ο κ. Γεραπετρίτης, ενώ τόνισε ότι η κα Μενδώνη ζήτησε εξ αρχής την παραίτησή του Δημήτρη Λιγνάδη.

«Η καταγγελία στην οποία αναφέρεται ο κ. Ραγκούσης έγινε στις 6 Φεβρουαρίου ανώνυμα και για τον θύτη και για το θύμα . Δεν υπήρξε κανένα όνομα. Παρά ταύτα για λόγους ευαισθησίας η κα Μενδώνη ζήτησε από τον κ. Λιγνάδη την παραίτησή του, η οποία υπεβλήθη λίγες ώρες μετά. Ποια η συγκάλυψη λοιπόν;» είπε ο κ. Γεραπετρίτης .

«Η κα Μενδώνη ζήτησε παραίτηση η οποία υπεβλήθη αμέσως. Η διαφορά μας είναι η εξής. Εμείς επειδή έχουμε θεσμική αντίληψη δεν βγάλαμε τον κ. Λιγνάδη να τον καταδικάσουμε εκείνη τη μέρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ρωτά γιατί δεν τον διαπομπεύσαμε ενώ δεν υπήρχε καμία επώνυμη καταγγελία. Αλλά αυτό δεν έγινε γιατί η Ελλάδα τουλάχιστον με αυτή την κυβέρνηση διατηρεί το συνταγματικό τεκμήριο του κράτους δικαίου. Ο κ. Λιγνάδης απεχώρησε ως όφειλε και οδηγήθηκε στην Δικαιοσύνη αλλά δεν τον διαπομπεύσαμε. Δεν τον ρίξαμε στα σκυλιά. Ακολουθήσαμε την οδό που το Σύνταγμα επιβάλλει. Εάν για εσάς το Σύνταγμα και ο νόμος είναι περιττά εμπόδια να το ξέρουμε. Αλλά θα σας πω για μια τελευταία φορά. Αυτή η κυβέρνηση εντολές για κατ΄οίκον έρευνες και άρση τηλεφωνημάτων δεν πρόκειται να κάνει ποτέ. Αυτά τα ξεχάσαμε στις εκλογές του 2019» πρόσθεσε ο υπουργός Επικρατείας.