ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίτημα της Ελλάδας για έκτακτη βοήθεια αν κλείσουν τα σύνορα! Το Plan B του Μαξίμου

Απέναντι στην αδιάλλακτη στάση ορισμένων χωρών της Ευρώπης, να κλείσουν τα σύνορά τους και να εγκλωβίσουν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, η κυβέρνηση φαίνεται πως παίρνει τα μέτρα της και ζητά έκτακτη βοήθεια από την Κομισιόν για το προσφυγικό!

Οι προσφυγικές ροές προς τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες είχε μειωθεί ήδη τις τελευταίες ημέρες, Ωστόσο σήμερα έγινε κι επίσημο: Οι αρχηγοί των αστυνομικών δυνάμεων της Σλοβενίας, της Αυστρίας, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Κροατίας συμφώνησαν να περιορίσουν τη ροή των μεταναστών σε περίπου 580 ανθρώπους την ημέρα, ανακοίνωσε σήμερα η σλοβενική αστυνομία.

Οι αστυνομικοί αρχηγοί είναι "υποχρεωμένοι να περιορίσουν τις ημερήσιες διελεύσεις μέσω των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε έναν αριθμό που θα δίνει τη δυνατότητα να ελέγχεται κάθε μετανάστης σύμφωνα με τους κανόνες του Σένγκεν", ανέφερε η αστυνομία σε σημερινή δήλωσή της.

Το… παράδειγμα αυτό της Ευρωπαϊκής αλλγλεγγύης ακολούθησε και η Αλβανία, με τον πρωθυπουργό της, Έντι Ράμα, να δηλώνει πως "η Αλβανία δεν θα ανοίξει τα σύνορα για τους πρόσφυγες. Δεν έχουμε κανένα λόγο να το κάνουμε αυτό, γιατί δεν έχουμε ούτε τις συνθήκες ούτε την δυνατότητα και ούτε την ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να σώσει τον κόσμο, ενώ άλλοι κλείνουν τα σύνορά τους".

Μετά από αυτές τις πιέσεις, λοιπόν, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει την αντίδρασή της. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η χώρα μας έχει ζητήσει έκτακτη βοήθεια από την Κομισιόν για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, εφόσον οι ευρωπαϊκές χώρες επιμείνουν στο να κλείνουν τα σύνορά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει ακόμη κι ένα "Plan B" τόσο σε διπλωματικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο.

– Στο διπλωματικό επίπεδο, η ελληνική κυβέρνηση έχει το "χαρτί" του βέτο που δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήσει στις επικείμενες Συνόδους Κορυφής

– Σε επιχειρησιακό επίπεδο, η κυβέρνηση αν και δεν κάνει λόγο ξεκάθαρα για μονομερείς ενέργειες, δεν τις αποκλείει. Σύμφωνα, μάλιστα, με ανώτατο Αξιωματούχο της κυβέρνησης, δεν αποκλείεται να ζητήσει συγκεκριμένου ύψους κονδύλι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από 250 έως και 450 εκατομμύρια ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες της στο προσφυγικό. Σε αυτή την κατεύθυνση δεν αποκλείεται επίσης να προχωρήσει σε προσλήψεις προσωπικού, δημιουργία νέων κέντρων μετεγκατάστασης προσφύγων, αλλά και σίτιση των προσφύγων από το Ελληνικό Δημόσιο.

Επιπρόσθετα και με αφορμή το ότι η Τουρκία δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της, είναι πιθανό η Ελλάδα να ζητήσει μέρος από τα ευρωπαϊκά κονδύλια που πήρε η Τουρκία, ύψους 3 δισ. ευρώ!