Την έναρξη μίας «μεγάλης διαδικασίας διαβούλευσης», με τη συμμετοχή των πολιτών, η οποία θα καταλήξει σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα, στη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης, ανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και παρουσίασε τις προτάσεις του για τα ζητήματα που πρέπει να περιληφθούν στο νέο Σύνταγμα. Δεν απέκλεισε δε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, με γνωμοδοτικό χαρακτήρα, για κρίσιμα θέματα.
"Στόχος μας, σε πρώτη φάση, να διοργανωθούν συζητήσεις για την αναθεώρηση σε όλους τους δήμους της χώρας με τη συμμετοχή επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, κινήσεων πολιτών και συλλογικοτήτων αλλά και μεμονωμένων πολιτών" δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
– Συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής
– Εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας. Η πρόταση μομφής θα πρέπει να συνοδεύεται από γόνιμη, βιώσιμη πρόταση νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και πρωθυπουργού.
– Άμεση εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, μόνο αν εξασφαλίζεται η μέγιστη συναίνεση 2/3 της Βουλής. Θα πρέπει να εξαντλείται σε δύο ψηφοφορίες. Η τρίτη ψηφοφορία θα ανήκει στο εκλογικό σώμα, που θα αποφασίζει με καθολική ψήφο ανάμεσα στους δύο που πλειοψήφισαν.
– Θεσμοθέτηση της υποχρέωσης ο πρωθυπουργός να εκλέγεται ΜΟΝΟ εν ενεργεία βουλευτής.
Ο πρωθυπουργός, πρότεινε ακόμα να υπάρχει πρόβλεψη στο νέο Σύνταγμα, για “υποχρέωση κύρωσης με δημοψήφισμα, οποιασδήποτε συνθήκης μεταβιβάζει κυριαρχικές αρμοδιότητες του κράτους”. Πρότεινε να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα διενέργειας δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία και συλλογή άνω των 500 χιλιάδων υπογραφών, για εθνικά θέματα.
Ακόμα πρότεινε, την κατάργηση του προνομίου της ασυλίας βουλευτών αλλά και τη ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους “με διατήρηση όμως για ιστορικούς και πρακτικούς λόγους της αναγνώρισης της Ορθοδοξίας ως κρατούσας θρησκείας”.
Παράλληλα πρότεινε το νέο Σύνταγμα να εγγυάται ότι τα αγαθά του νερού και της ηλεκτρικής ενέργειας θα παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο, αλλά και την κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων ως του μοναδικού μέσου για τον προσδιορισμό του μισθού.