ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλέξης Τσίπρας στον ΟΟΣΑ: «Δεν μπορούμε να υποκρινόμαστε ότι το δημόσιο χρέος της χώρας είναι βιώσιμο»

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα οι τομείς αυτοί είναι η «Πράσινη Ανάπτυξη», η «Κοινωνική Οικονομία», τα «Νέα Δικτυακά Συστήματα» και τα «Επιχειρηματικά οικοσυστήματα (clusters)».

Τι είπε για το χρέος ο Αλέξης Τσίπρας: 

O Πρωθυπουργός προειδοποίησε πως πρέπει να σεβόμαστε τη δημοκρατία και την έκφραση της ελεύθερης βούλησης των λαών, αν δεν θέλουμε να παραδώσουμε την Ευρώπη στην ακραία εθνικιστική και λαϊκιστική δεξιά.

«Για την Ελλάδα, η εποχή της λιτότητας, των μνημονίων και της τρόικας έχει παρέλθει. Και αυτό είναι οριστικό και αμετάκλητο. Εκείνοι που συμπεριφέρονται σαν οι Έλληνες να μην ψήφισαν ποτέ ή σαν η ψήφος τους να μην έχει σημασία, στην πραγματικότητα καθιστούν την Ευρώπη άνευ σημασίας στα μάτια των πολιτών της» είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Αλέξη Τσίπρα  η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα είναι σε μεγάλο βαθμό συμβατή με την δημιουργία μιας νέας ποιοτικής σχέσης με τους Ευρωπαίους εταίρους η οποία θα βασίζεται στην ειλικρίνεια, τον ρεαλισμό και την αμοιβαία κατανόηση.

Δεν μπορούμε πλέον να υποκρινόμαστε ότι δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα των υφεσιακών πολιτικών της εσωτερικής υποτίμησης, συνέχισε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε πλέον να υποκρινόμαστε ότι το δημόσιο χρέος της χώρας είναι βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο, όταν ανέρχεται περίπου στο 178% του ΑΕΠ, με τους τόκους περίπου στα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως μέχρι το 2021, και μετά στα 11 δισεκατομμύρια ευρώ και το 2022 στα 24,5 δισεκατομμύρια ευρώ.  Και δεν μπορούμε πια να συνεχίσουμε με εξωπραγματικά και υφεσιακά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3% το 2015 και του 4,5% στη συνέχεια, απλά και μόνο για να προσποιούμαστε ότι το Ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο».

Μεταρρυθμίσεις με κεντρικό στόχο την ανθρωπιστική κρίση

Δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης ο κ.Τσίπρας υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης αποτελεί την 1η προτεραιότητα της Κυβέρνησης όπως και η δραστική αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, κάνοντας ειδική αναφορά στο λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνού, όπως και στην ανεξαρτησία της γγ δημοσίων εσόδων : «θα στοχεύσουμε το λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνού, θα κάνουμε πιο αυστηρή τη νομοθεσία σχετικά με τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, θα ενισχύσουμε την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ενώ θα εξασφαλίσουμε την πλήρη λογοδοσία και διαφάνεια των λειτουργιών της και θα διευρύνουμε τον ορισμό της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής, ενώ θα καταργήσουμε την φορολογική ασυλία ».

Μεταρρυθμίσεις:

Ο κ. Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του είπε πως δεν μιλά μόνο ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, αλλά και ως Ευρωπαίος ηγέτης που αγωνίζεται ώστε η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα να δώσει μια νέα ώθηση στην Ευρώπη.

«Επειδή η Ελλάδα δεν είναι sui generis αλλά αποτελεί σύμπτωμα μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής αδυναμίας» είπε και πρόσθεσε πως η Ευρώπη χρειάζεται απεγνωσμένα να ξεφύγει από την παγίδα της λιτότητας για να εγκαινιάσει μια νέα εποχή ανάπτυξης και ευημερίας.

Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στην εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Γενάρη δήλωσε πως έδωσε  νέα ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν πληγεί από την λιτότητα στην Ευρώπη και υπογράμμισε την ανάγκη για αποφασιστική στροφή υπέρ των συλλογικών συμφερόντων και των λαϊκών προσδοκιών.

«Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ξανακερδίσουμε τις καρδιές των Ευρωπαίων και να αποκατασταθεί το κύρος του ευρωπαϊκού εγχειρήματος» σημείωσε.