Πιο κοντά από ποτέ φαίνεται πως βρίσκεται πια η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές της, μετά τις χθεσινές εξελίξεις στις οποίες πρωταγωνίστησε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός φαίνεται πως έχει αναλάβει επ'ώμου τις διαπραγματευτικές διαδικασίες, οι οποίες κινούνται με ταχύτερους πια ρυθμούς, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια συγκρταημένη αισιοδοξία, ότι ίσως τη Δευτέρα στις 11 Μαΐου, όπου θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup, να υπάρξει μια εμφανής δήλωση προόδου ενώ κάποιοι κάνουν λόγο ακόμα και προσχέδιο συμφωνίας.
Το πρώτο σημάδι, που έδειξε πως η συμφωνία είναι πιο κοντά ήταν η κοινή δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Γιούνκερ, στην οποία για πρώτη φορά ακούγονται λέξεις σχεδόν απαγορευτικές για την ελληνική κυβέρνηση και ανοίγουν καυτά θέματα.
Συγκεκριμένα, στην κοινή δήλωση καταγράφεται ναι μεν η πρόοδος, αλλά σημειώνεται επίσης πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση. Και σε αυτή τη φράση κρύβεται ένα καυτό αγκάθι για την κυβέρνηση. Η αξιολόγηση είναι αυτή η λέξη που για το Μαξίμου ήταν κόκκινο πανί. Σε αυτή όμως τη δήλωση που είναι κοινή των δύο πολιτικών, αυτή η λέξη αναφέρεται κανονικά.
Για πρώτη φορά επίσης στην κοινή δήλωση γίνεται λόγος για αλλαγές στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά, δύο θέματα που μέχρι πρότινος ήταν οι κόκκινες γραμμές για την ελληνική κυβέρνηση.
Σύγκλιση απόψεων φαίνεται πως υπάρχει και στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, στον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των κόκκινων δανείων.
Τη δημιουργία θετικού κλίματος βοήθησε και η κοινή δήλωση των θεσμών, που διατυπώνουν τη δέσμευσή τους να βοηθήσουν την Ελλάδα να πετύχει οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη.
«Η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μοιράζονται τον ίδιο στόχο να βοηθήσουν την Ελλάδα να πετύχει χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ανάπτυξη.
Οι θεσμοί εξακολουθούν να εργάζονται στενά για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Και οι τρεις θεσμοί εργάζονται σκληρά προκειμένου να επιτευχθεί απτή πρόοδος στις 11 Μαΐου».
Οπως φαίνεται λοιπόν η κυβέρνηση δείχνει να υποχωρεί από τις κόκκινες γραμμές της προκειμένου να κλειδώσει η συμφωνία με τους πιστωτές και αναμένεται να φέρει πακέτο-μέτρων ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία.
Τα σημεία σύγκλισης
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, υπάρχει σαφής σύγκλιση στα θέματα:
Ενεργειακών μεταρρυθμίσεων
Στο ΦΠΑ
Στις ιδιωτικοποιήσεις
Τα σημεία διαφωνίας
Αντιθέτως, τα «αγκάθια» στην πορεία παραμένουν οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, δηλαδή:
Οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό
Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας
Σε κάθε περίπτωση, μία αποτύπωση της προόδου θα κλείνει το μάτι και στην ΕΚΤ για άρση της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας, πριν ανοίξει το δρόμο προς την τελική συμφωνία.
Διαβάστε σχετικά: