Αλλαγή ρότας καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στη στάση του Βερολίνου απέναντι στην Ελλάδα. Η Γερμανία, όπως δείχνουν και οι δηλώσεις της Αν. Μέρκελ, στηρίζει τη χώρα μας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού. Στροφή διαπιστώνεται στην αξιολόγηση, με χαλάρωση των πιέσεων. Χαρακτηριστικά είναι δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι το Βερολίνο επιθυμεί να δώσει ευελιξία στη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού.
Δεν πάει πολύς καιρός από τότε που το Βερολίνο εξαπέλυε διαρκώς κεραυνούς εναντίον της Ελλάδας, καλώντας τη να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις για δημοσιονομική πειθαρχία, με αποκορύφωμα τις συντονισμένες επιθέσεις από τον ίδιο τον Β. Σόιμπλε.
Το τελευταίο διάστημα, όμως, σύμφωνα με το Έθνος, κάτι φαίνεται να αλλάζει στο γερμανικό «στρατόπεδο», που δείχνει να αντιλαμβάνεται πως η ταυτόχρονη διαχείριση της προσφυγικής και της οικονομικής κρίσης είναι κάτι που υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνατότητες ακόμη και μιας υγιούς οικονομίας, πόσω μάλλον της Ελλάδας, η οποία βρίσκεται στη μέγκενη των Μνημονίων.
Οι σχεδόν καθημερινές δηλώσεις στήριξης προς τη χώρα μας από την Ανγκελα Μέρκελ είναι μια σαφής ένδειξη της στροφής που πραγματοποιείται στο Βερολίνο. Μόλις χθες η Γερμανίδα καγκελάριος επανελάμβανε πως «η Ελλάδα δεν επιτρέπεται να αφεθεί μόνη με το πρόβλημα», τονίζοντας ότι όποιος κλείνει τα εθνικά σύνορα δεν επιτυγχάνει τίποτα, αντιθέτως θέτει σε κίνδυνο την οικονομία.
Ευελιξία
Μπορεί χθες η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών να δήλωνε ότι «άλλο η προσφυγική και άλλο η οικονομική κρίση» και ότι «πρέπει να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα» για το ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο οι πληροφορίες δείχνουν πως στο παρασκήνιο ακόμη και ο «σκληρός» Σόιμπλε είναι έτοιμος να εγκαταλείψει την ταύτισή του με τις θέσεις του ΔΝΤ για το Ασφαλιστικό και να συνταχθεί με τις πιο ήπιες λύσεις που προτείνει η Κομισιόν.
Προχθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε ότι η Γερμανία επιθυμεί να δώσει ευελιξία στη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού. Διευκρίνιζε, δε, πως ενώ προηγουμένως ζητούσε μειώσεις στις συντάξεις, η Γερμανία θα ήταν τώρα ικανοποιημένη με έναν συνδυασμό μέτρων που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος, καθώς η ομάδα των πιστωτών αξιολογεί την πρόοδο της Ελλάδας αναφορικά με την επίτευξη των όρων του προγράμματος.
Δημοσίευμα
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν χθεσινό δημοσίευμα της «Welt», εφημερίδας που πρόσκειται στο συντηρητικό στρατόπεδο και διαθέτει συνήθως καλή πληροφόρηση από τη γερμανική κυβέρνηση. Στο πρωτοσέλιδό της με τίτλο «Μαλακώνουν η Μέρκελ και ο Σόιμπλε με την Ελλάδα;», η εφημερίδα σημείωνε ότι έως πρόσφατα, Μέρκελ και Σόιμπλε ήταν της άποψης ότι η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να εκπληρώνει τους όρους που έθετε η τρόικα, προκειμένου να μπορεί να πάρει τις δόσεις του προγράμματος.
Τώρα, όμως, κυβερνητικοί κύκλοι λένε ότι δεν μπορεί να αφεθεί η Ελλάδα να καταρρεύσει λόγω της μαζικής εισόδου προσφύγων σε αυτή. Δεν μπορούμε, λένε, να επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα ένα «αποτυχημένο κράτος» (failed state) – και όχι μόνο από οικονομικής πλευράς.
Οι τρόποι βοήθειας που «βλέπει» η εφημερίδα είναι ενδεχομένως τρεις: αφενός η χαλάρωση στις απαιτήσεις για μεγάλες περικοπές των συντάξεων, αφετέρου με ενέσεις χρήματος από τα ευρωπαϊκά κονδύλια και τέλος μια πιθανή χαλάρωση του 3% στο δημοσιονομικό έλλειμμα που θέτει η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Η Γαλλία παραβίασε ήδη το όριο αυτό μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, το ίδιο θα μπορούσε να ισχύσει για την Ελλάδα εν όψει του Προσφυγικού.
Το μέτωπο Αυστρίας – Γερμανίας και οι νέες συμμαχίες για το Προσφυγικό
Τα πολιτικά «παιχνίδια», που έχουν δημιουργήσει σοβαρότατο ρήγμα στους κόλπους της ΕΕ με αφορμή την προσφυγική κρίση, έχουν φέρει σε μετωπική σύγκρουση τις πάλαι ποτέ στενούς συμμάχους, Γερμανία και Αυστρία.
Μόλις χθες ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν κλιμάκωσε τη μεταξύ τους κόντρα, δηλώνοντας ότι οι πρόσφυγες θα έπρεπε να μεταφέρονται απευθείας από την Ελλάδα στη Γερμανία, ενώ μετά τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τουσκ τόνισε ότι η Αυστρία «δεν είναι αίθουσα αναμονής για τη Γερμανία».
Ταυτόχρονα υπογράμμισε τη σημασία τού να «υπάρξει πλήρης σαφήνεια στα εξωτερικά σύνορα για το ποιος επιτρέπεται να εισέλθει στην Ευρώπη, ποιος θα επαναπροωθηθεί και ποιος θα επιμεριστεί. Εάν δεν υπάρχει σαφήνεια, θα πρέπει να ενεργοποιηθούμε στα εθνικά σύνορα και να σταματήσουμε τη διακίνηση κατά μήκος της βαλκανικής οδού». Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Ανγκελα Μέρκελ προς την Αυστρία για ανάληψη εθνικών πρωτοβουλιών σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όπως το Προσφυγικό, η Βιέννη χαράσσει τη δική της πορεία και συνάπτει συμμαχία με τις χώρες του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία και Πολωνία), που επίσης αρνούνται να δεχτούν να συμμετάσχουν εποικοδομητικά στην επίλυση της κρίσης.
Κοινό αίτημα
Υπό την ηγεσία της Αυστρίας, οι 4 του Βίσεγκραντ ζήτησαν από τις Βρυξέλλες εναλλακτικό σχέδιο δράσης, για την περίπτωση που Αθήνα και Αγκυρα δεν καταφέρουν να περιορίσουν τις προσφυγικές ροές, ενώ κόντρα στις ευρωπαϊκές Αρχές, υποσχέθηκαν βοήθεια για τη φύλαξη των συνόρων της ΠΓΔΜ.
Οι χώρες του Βίσεγκραντ είχαν τηρήσει γενικότερα σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα και σε ό,τι αφορά στην κρίση χρέους, ωστόσο η Αυστρία είχε δείξει μια πιο διαλλακτική στάση. Μάλιστα ο Φάιμαν είχε εμφανιστεί ως «γεφυροποιός» ανάμεσα σε Αθήνα και Βερολίνο μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, προσπαθώντας να μεσιτεύσει υπέρ μιας λιγότερο άτεγκτης στάσης από πλευράς Βερολίνου σχετικά με τη δημοσιονομική πειθαρχία. Η προσφυγική κρίση, όμως, έχει διαμορφώσει διαφορετικούς συσχετισμούς δυνάμεων, βάσει των επιδιώξεών τους εντός της ΕΕ.
Η περιοδεία του Τουσκ εν όψει της Συνόδου δεν φαίνεται να αποφέρει καρπούς, οπότε το βάρος πέφτει μάλλον στο Βερολίνο να δώσει στην ομάδα του Βίσεγκραντ και στην Αυστρία τη δυνατότητα να αναδιπλωθεί. Το «κλειδί», όπως πιστεύουν τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στη Γερμανία, είναι μάλλον η αποτελεσματική συνεργασία της Τουρκίας για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα.
πηγή: Έθνος