Για μία ακόμη φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε να δυναμιτίσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κάνοντας μάλιστα εμπρηστικές δηλώσεις που προκάλεσαν ωστόσο άμεση και συντονισμένη αντίδραση από την Αθήνα.
Η πρώτη συνέπεια της νέας προκλητικής τοποθέτησης του Ερντογάν ήταν το διπλωματικό επεισόδιο, αφού στο άκουσμα των όσων έλεγε ο Τούρκος πρόεδρος ενώπιόν του σε εκδήλωση εγκαινίων αγωγού φυσικού αερίου στα Υψαλα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρης Οικονόμου, αλλά και η υπόλοιπη ελληνική αντιπροσωπεία, αποχώρησαν αμέσως.
«Κάποιος προσπαθεί να τροφοδοτήσει την ένταση, αντί απλά να μοιραστεί τις πηγές υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο. Οι πολιτικές της απειλητικής ρητορικής και των εκβιασμών χρησιμοποιούνται όπου υπάρχει η πιθανότητα δίκαιης μοιρασιάς. Ομως, καμία χώρα δεν είναι υπεράνω του διεθνούς δικαίου. Κάναμε το επόμενο βήμα. Ούτε θα παραιτηθούμε των δικαιωμάτων μας, ούτε των Τουρκοκυπρίων, ούτε θα ζητήσουμε για κάτι που δεν έχουμε. Δεν αποσύρουμε τα πλοία μας από εκεί με τις φωνές και τις προκλήσεις τους», δήλωσε ο Ερντογάν αναφερόμενος στις γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου.
Ακολούθησε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, που καταδίκαζε τη ρητορική του Ερντογάν και τις τουρκικές ενέργειες, ενώ και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, επέκρινε σφοδρά την Άγκυρα και κάλεσε την ΕΕ να αντιδράσει.
Όπως έγινε σαφές, πέρα από την πάγια τακτική της πρόκλησης που ακολουθεί η Τουρκία στο ζήτημα των γεωτρήσεων που πραγματοποιεί ανοιχτά της Κύπρου, τώρα στο κάδρο της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει μπει και η συμφωνία που υπέγραψε η γειτονική χώρα με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα.
Ο Ερντογάν κλιμάκωσε την ένταση με τη δημόσια τοποθέτησή του μία ημέρα μετά το προειδοποιητικό μήνυμα που έστειλε προς την Αγκυρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα του συνεδρίου της ΝΔ. «Όσοι βιάζονται να αμφισβητούν, με τρόπο θεσμικά σαθρό, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα να γνωρίζουν ότι θα βρουν απέναντί τους όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τους Ευρωπαίους συμμάχους μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, που ήδη έχει θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στον Ιταλό ομόλογό του, Τζουζέπε Κόντε, στη συνάντηση που είχαν αυτή την εβδομάδα, ενώ είχε επικοινωνία και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Έπειτα από αυτές τις εξελίξεις, αναμένεται με ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον το τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λονδίνο. Στις 4 Δεκεμβρίου, θα έχουν γεύμα εργασίας στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ και εκεί ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει και το ζήτημα της στάσης της Τουρκίας.