Υπάρχει, όμως, και η αντίθετη άποψη που δηλώνει πως ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης παραμένει έντονος. Ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής αναπτυξιακής πολιτικής του ΔΝΤ, επικεφαλής αναδυόμενων αγορών και οικονομικός αναλυτής της Salomon Smith Barney, Ντέσμοντ Λάχμαν, είναι ένας εξ αυτών που δεν βλέπουν τα πράγματα με την αισιόδοξη προοπτική τους.
Με άρθρο του στο αμερικανικό «The Hill» σημειώνει: «Μπορεί οι αισιόδοξοι Ευρωπαίοι να υποστηρίζουν πως οι δευτερογενείς επιδράσεις από μια ελληνική κρίση θα περιοριστούν, ωστόσο δεν βλέπουν τις οικονομικές και πολιτικές δομές της Ευρώπης που αυτή τη στιγμή δίνουν ένα φτωχό αποτέλεσμα. Ας μην ξεχνάμε πως η Ευρώπη είναι στα πρόθυρα μιας ακόμη οικονομικής ύφεσης και σε μια παρατεταμένη περίοδο αποπληθωρισμού στο ιαπωνικό στυλ. Στο μεταξύ, η περιφέρεια της ΕΕ εξακολουθεί να είναι υπερχρεωμένη, ενώ οι πολιτικές της ευρωπαϊκής ελίτ καταρρέουν σε μια εποχή που αναδύονται οι δυνάμεις της άκρα Αριστεράς και της άκρα Δεξιάς».
Ο Σαμαράς και ο… λαγός
Όπως αναφέρει ο Λάχμαν, το διακύβευμα για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη στο σύνολό της, στην επικείμενη ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι μεγάλο. «Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να ελπίζουμε ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα καταφέρει να τραβήξει τον λαγό από το καπέλο και η Ελλάδα θα αποφύγει τις πρόωρες εκλογές. Διαφορετικά θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια άσχημη βόλτα. Όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη».
Ο Λάχμαν σημειώνει πως σε περίπτωση που δεν εκλεγεί Πρόεδρος και αναλάβει τα ηνία ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε η Ελλάδα θα μπει σε μια φάση πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας, που εκ των πραγμάτων θα συμπαρασύρει και ολόκληρη την Ευρώπη σε μια δίνη κρίσης. Όσο για την Ελλάδα, το παράδειγμα της Κύπρου, όπου χάθηκαν καταθέσεις, θα αρχίσει να γίνεται πιο ορατό. Οι τράπεζες δεν θα έχουν πρόσβαση στην ΕΚΤ, ενώ ένα bank run θα οδηγήσει σε περαιτέρω κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας.
Πηγή: iefimerida.gr