Ετσι ακυρώθηκε το διάγγελμα και το Μαξίμου αρκέστηκε σε μια δήλωση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη για την κρισιμότητα του Eurogroup αύριο στις Βρυξέλλες.
Αν και οι αρχικές πληροφορίες ήθελαν ως βέβαιη την υποψηφιότητα Αβραμόπουλου, η παρουσία, το βράδυ της Κυριακής, του Παναγιώτη Λαφαζάνη στο Μέγαρο Μαξίμου, ενδέχεται να σηματοδοτεί στροφή της κυβέρνησης.
Ο Γ. Σακελλαρίδης διέψευσε πάντως κατηγορηματικά ότι υπήρξαν αντιδράσεις για την υποψηφιότητα Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Όπως ανακοίνωσε στις 21:35 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, η απόφαση του πρωθυπουργού είναι να συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ το πρωί της Τρίτης, μετά το Eurogroup της Δευτέρας, να αποφασίσει για τον υποψήφιο Πρόεδρο και η εκλογή του να γίνει την Τετάρτη από τη Βουλή.
Αναφορικά με την προετοιμασία της κυβέρνησης για την αυριανή διαπραγμάτευση είπε ότι ο πρωθυπουργός είχε από το πρωί σε συνεχείς συνομιλίες με αξιωματούχους της Ε.Ε. και στελέχη της κυβέρνησης.
Γνωστοποίησε ακόμη ότι το απόγευμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Αναφερόμενος στις εκδηλώσεις αλληλεγγύης στην κυβέρνηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι ο λαός έστειλε από τις πλατείες ένα ακόμη ηχηρό μήνυμα ότι η αξιοπρέπεια είναι αδιαπραγμάτευτη.
Νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, Αλέξης Τσίπρας και Δημήτρης Αβραμόπουλος είχαν τηλεφωνική επικοινωνία. Των -επικείμενων- ανακοινώσεων προηγήθηκε συνάντηση, στο Μέγαρο Μαξίμου, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο.
Το απόγευμα ο πρωθυπουργός, συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο με τον οποίο συγκυβερνά. Αμέσως μετά μπήκε από την πλαϊνή πόρτα στο μέγαρο Μαξίμου εσπευσμένα ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Πάνος Λαφαζάνης και λίγο αργότερα ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας, όπως και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Νίκος Φίλης.
Φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός επιχείρησε να πείσει τον κ. Λαφαζάνη που έχει ισχυρές ενστάσεις για την υποψηφιότητα του Δημήτρη Αβραμόπουλου, αντιπροτείνοντας (μέσω της Αριστερής Πλατφόρμας) πρόσωπα από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, όπως τον Μανόλη Δρεττάκη και την συγγραφέα Ιωάννα Καρυστιάνη.
Η ερμηνεία της συνάντησης Τσίπρα-Λαφαζάνη-Βίτσα, είναι ότι πρόκειται για πολιτικό και ψυχολογικό «μασάζ» ώστε να μην δημιουργήσει δημόσιες προστριβές με αφορμή την ανακοίνωση του ονόματος του Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Λίγο πριν τις 20:30 τελείωσε η συνάντηση Τσίπρα-Λαφαζάνη ο οποίος συνομιλώντας με δημοσιογράφους απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα δεν το βλέπω να το ανακοινώνει σήμερα. Ρωτήστε το Μαξίμου» είπε ανατρέποντας και πάλι το σκηνικό.
Από την πλευρά του όταν βγήκε από την συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Πάνος Καμμένος ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους «αν θα έχουμε πρόεδρο: «Θα τα πεί όλα ο Πρωθυπουργός σε λίγο» απάντησε. Οταν ρωτήθηκε αν θα έχει ανατροπή η υπόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας απάντησε «δεν νομίζω» και πρόσθεσε: «Ολα θα πάνε καλά, θα τα πει όλα ο Πρωθυπουργός».
Το θέμα του προέδρου κυριάρχησε και στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε χωρίς την παρουσία Τσίπρα, στο οποίο ετέθησαν προβληματισμοί από μέλη του οργάνου. Η απάντηση που πήραν ήταν ότι «θα τα πούμε την Τρίτη» δημιουργώντας την αίσθηση ότι αναβάλλονται για δύο ακόμη ημέρες οι σχετικές ανακοινώσεις.