Αγώνας δρόμου για μια συμφωνία, που θα «ξεκλειδώσει» τη χρηματοδοτική ροή, ρπος τη χώρα αναζητούν κυβέρνηση και δανειστές, σε μια διαπραγμάτευση με πολλά και παράλληλα μέτωπα. Από το Παρίσι, στις Βρυξέλλες, την Αθήνα και την Ουάσινγκτον, οι συνομιλίες έχουν πάρει «φωτά» σε πείσμα όσων επικαλούνται ότι ένα ενδεχόμενο grexit, είναι προ των πυλών, ακόμα και οι εταίροι δεν φαίνονται έτοιμοι να παραδοθούν σε μια τέτοια επιλογή.
Στις διαπραγματεύσεις, το ΔΝΤ εμφανίζεται πιο διαλλακτικό σε κάποια θέματα από τους Ευρωπαίους: Αν και επιμένει πολύ στο ασφαλιστικό, βρίσκεται πιο μπροστά σε συζητήσεις για μία νέα γραμμή χρηματοδότησης και ένα «νέο συμβόλαιο» με τη χώρα, ύψους τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ.
Στο οικονομικό επιτελείο επιθυμούν να κλείσει μία συμφωνία ως τον Ιούνιο με τους θεσμούς, όπως φάνηκε και στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του Brussels group που συνεχίζονται και σήμερα στο Παρίσι, με τα βλέμματα στραμμένα στο Euro-working group της ερχόμενης Τετάρτης (μέσω τηλεδιάσκεψης) για να ανοίξει ο δρόμος για μια πολιτική επιβεβαίωση προόδου από το Eurogroup – και ίσως μία μικρή «ανάσα» για την Αθήνα.
Υπό τις νέες συνθήκες, η κυβέρνηση παρουσιάζει στις Βρυξέλες έναν νέο πακέτο μέτρων για φορολογία, ασφαλιστικό και εργασιακά.
Από την άλλη πλευρά η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, με καθημερινές επαφές και συνεννοήσεις συμβάλλει για να «συντονίσει» την κυβέρνηση στα παζάρια έως την κρίσιμη 24η Απριλίου, ώστε να παρουσιάσει η Αθήνα μία επαρκή πρόταση συζήτησης προς τους δανειστές και να μην τιναχθεί στον αέρα η διαπραγμάτευση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο πακέτο μέτρων προβλέπει παρεμβάσεις:
-Στα εργασιακά, με νέου τύπου "έξυπνες" (όπως λένε στην κυβέρνηση) συμβάσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα με τις οποίες, αντί μιας οριζόντιας λύσης για τους μισθούς όλων των εργαζομένων, θα ανατίθεται ειδικός ρόλος στους τεχνοκράτες του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας – ΟΜΕΔ, να κρίνουν αυτοί πότε οι συμβάσεις αυτές (σε επίπεδο Ομίλων επιχειρήσεων κυρίως) θα αυξομειώνονται, ώστε πχ ο μισθός του λογιστή να διαμορφώνεται ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά. Για το μέτρο αυτό υπάρχει και συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας της Γενεύης – ILO.
-Στο ασφαλιστικό, όπου «κλείνουν» οι τρύπες για πρόωρες συνταξιοδότηση στο ευρύτερο δημόσιο, σε μεγάλες ΔΕΚΟ, σε τράπεζες κλπ ώστε να μη λαμβάνει σχεδόν κανείς σύνταξη πριν τα 60, εκτός από μητέρες με ανήλικα παιδιά κλπ.
-Στη φορολογία, με κατάργηση όποιων φοροαπαλλαγών έχουν απομείνει, κατάργηση των μετρητών στις συναλλαγές, νέου τύπου ελέγχους του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αλλά και ρυθμίσεις χρεών στις οποίες η κυβέρνηση ποντάρει πολλά για να διασώσουν τα κρατικά ταμεία, αν και δεν απέδωσαν ως τώρα τα αναμενόμενα–όπως φάνηκε και από την υστέρηση 584 εκατ. ευρώ παρά την ρύθμιση «μιας χρήσεως» του Μαρτίου.
-Στις ιδιωτικοποιήσεις, που θα προχωρήσουν με κριτήριο όμως όχι πλέον το εισπρακτικό τίμημα –και παρά τις αντιδράσεις που μπορεί να προκαλέσει και στο εσωτερικό της κυβέρνησης ακόμα η συζήτηση για "ξεπούλημα" κλπ- αλλά με βάση την οικονομοτεχνική προσφορά και με δεσμεύσεις για ένα μίνιμουμ επενδύσεων από τον αγοραστή. Όλα αυτά όμως, με τον όρο που θέτει η κυβέρνηση, ένα μέρος των εσόδων να δοθούν στα ταμεία, για να αποφευχθούν περικοπές συντάξεων για κάλυψη της «τρύπας» του Ασφαλιστικού.
Διαβάστε σχετικά: