«Η ατζέντα του ΠΑΣΟΚ, έθετε από πάντα πολύ ψηλά τα ζητήματα της οικολογίας, ακόμα και σε περιόδους που άλλοι αδιαφορούσαν. Όσο άλλοι πίστευαν ότι τα πράσινα ζητήματα είναι μια μόδα που θα περάσει, εμείς διαμορφώναμε πολιτικές. Σήμερα έχουμε χρέος να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα στον δημόσιο διάλογο. Να μιλήσουμε για την κλιματική δικαιοσύνη, τις περιβαλλοντικές ανισότητες, τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση του In social : Αξιοβίωτη Ελλάδα 2030- Εθνικός διάλογος για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον.
«Δεν αρκεί η συζήτηση για τη μετάβαση σε μία οικονομία μηδενικών ρύπων αλλά πρέπει να προχωρήσουμε στην ενεργειακή δημοκρατία. Θέλουμε το κράτος να είναι ο πρωτοπόρος, ο συντονιστής και ο φύλακας αυτής της προσπάθειας, αλλά και ο πολίτης να είναι συμμέτοχος και συνδιαμορφωτής σε κάθε στάδιο, σε κάθε βήμα» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής .
Προσδιόρισε σε τέσσερις άξονες, σε τέσσερις πυλώνες, την αξιοβίωτη Ελλάδα.
«Ο πρώτος πυλώνας έχει σχέση με το περιβάλλον, με το πως οραματιζόμαστε τη φύση, το αγροτικό τοπίο, την ελληνική περιφέρεια, αλλά και τις πόλεις μας και τον αστικό χώρο.
Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στην ενέργεια, τι είδους καύσιμα και ενέργεια θα χρησιμοποιούμε και από που θα προέρχονται. Θα είναι φυσικής προέλευσης ή όχι; Πού θα αποθηκεύονται;
Τρίτος πυλώνας της αξιοβίωτης Ελλάδας είναι ο αναπτυξιακός.
Για εμάς είναι κρίσιμης σημασίας το ερώτημα «τι είδους ανάπτυξη θέλουμε για τη χώρα μας και σε ποιες δραστηριότητες θα στηριχθεί;».
Αλλά φλέγον είναι και το ερώτημα «τις ανάγκες ποιων θα εξυπηρετεί αυτή η ανάπτυξη;» που συνοψίζει τον τέταρτο πυλώνα», είπε ο κ. Ανδρουλάκης.
Τόνισε πως «η απάντηση είναι μία και κατηγορηματική: τις ανάγκες της κοινωνίας, γιατί η περιβαλλοντική πολιτική σήμερα, πρέπει να είναι μια εφαρμοσμένη κοινωνική πολιτική» και συμπλήρωσε: «Στεκόμαστε με αλληλεγγύη και ενσυναίσθηση απέναντι στην πολιτική της αλαζονείας που αποφεύγουν αυτού του επιπέδου τη δημόσια συζήτηση, πολιτική που υπηρετεί ολιγάρχες και ισχυρά συμφέροντα, κάνοντας μπίζνες ακόμα και με αυτό το τόσο ευαίσθητο ζήτημα για την ανθρωπότητα».