ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντεπίθεση της Ελλάδας: Συμμαχία Μέρκελ-Τσίπρα για πίεση σε Τουρκία, ανοιχτά σύνορα

Ως σαφή ένδειξη ότι το κλίμα αλλάζει και πως η πίεση για το προσφυγικό δεν πέφτει πλέον στην Ελλάδα, αλλά στην Τουρκία, ερμηνεύει η κυβέρνηση τις δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ κατά του κλεισίματος συνόρων και υπέρ της εύρεσης βιώσιμης λύσης από κοινού με την Άγκυρα, αλλά και όσα είπε η Γερμανίδα καγκελάριος κατά τη συζήτηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

 

 

"Δεν μπορεί να κλείσει οτιδήποτε" είπε ξεκάθαρα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες, αναφερόμενη στο κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου. Ο αριθμός των προσφύγων δεν θα πρέπει να μειωθεί μόνο για ορισμένες, αλλά για όλες τις χώρες και γι αυτό απαιτείται μια "βιώσιμη λύση" από κοινού με την Τουρκία, πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε σήμερα "εικασίες" την ανακοίνωση περί κλεισίματος του μεταναστευτικού διαδρόμου των Βαλκανίων που φέρεται ότι περιλαμβάνεται σε σχέδιο της τελικής δήλωσης της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.

"Έλαβα γνώση των πληροφοριών αυτών, ότι διατυπώνονται εικασίες για ένα κλείσιμο του διαδρόμου των Βαλκανίων. Όμως θέλω να πω ότι πρόκειται για εικασίες, οι διαπραγματεύσεις, οι συζητήσεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη και πρέπει να περιμένουμε", δήλωσε η εκπρόσωπος της Μέρκελ Κριστιάνε Βιρτς στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Βερολίνο.

Κυβερνητιικές πηγές εκτιμούν συνεπώς ότι διαμορφώνεται κλίμα επίκρισης των κλειστών συνόρων και των μονομερών ενεργειών. Θεωρούν επίσης ότι γίνεται αντιληπτό ότι παράγοντας κλειδί δεν είναι τα κλειστά σύνορα, αλλά η Τουρκία και το ΝΑΤΟ. Σχολίαζαν επίσης ότι τα γρήγορα συμπεράσματα δε βοηθούν, αναφερόμενοι σε δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Real FM την ώρα που είναι σε εξέλιξη η Σύνοδος.

Στη συζήτηση Τσίπρα- Μέρκελ σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε κοινός τόπος ότι το κλείσιμο των συνόρων είναι απαράδεκτο και δεν πρέπει να υπάρχει στη δήλωση της Συνόδου. Το χειρότερο πράγμα, που μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη είναι να επιβραβευθούν αυτοί που έχουν διαμορφώσει αυτή την κατάσταση, συμφώνησαν.

Ως εκ τούτου και η ελληνική στάση γίνεται πιο επιθετική, καθώς Ελλάδα και Γερμανία διαφωνούν με τη συγκεκριμένη αναφορά στο κείμενο της δήλωσης. Η Αθήνα ευελπιστεί ότι το blame game θα γυρίσει σε βάρος αυτών που κλείνουν τα σύνορα.

Νταβούτογλου: Θα συνεργαστούμε, θέλουμε να γίνουμε μέλος της ΕΕ

Έχουμε πολλές προκλήσεις μπροστά μας και μόνος τρόπος να ανταποκριθούμε είναι η αλληλεγγύη, τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας στις Βρυξέλλες.

Όπως είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, η σημερινή Σύνοδος δείχνει πόσο σημαντική είναι η Τουρκία για την Ευρώπη και πόσο σημαντική είναι η Ευρώπη για την Τουρκία.

«Θα δείξουμε τη συνεργασία μας. Η Τουρκία θέλει να συνεργαστεί στενά και θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ», πρόσθεσε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η σημερινή Σύνοδος δεν θα ασχοληθεί μόνο με το μεταναστευτικό, αλλά και με το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ολάντ: Αλληλεγγύη με Ελλάδα, συνεργασία με Τουρκία

Την ανάγκη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και συνεργασίας με την Τουρκία, ώστε να βοηθηθούν οι πρόσφυγες, αλλά και να ανακοπούν οι ροές της παράτυπης μετανάστευσης και να προστατευτούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Αιγαίο ανέδειξε στη δήλωσή του, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

«Η Τουρκία πρέπει να αποδεχτεί τις διαδικασίες επανεισδοχής, ενώ ταυτόχρονα οι Σύροι πρόσφυγες πρέπει να τύχουν υποδοχής στην Ευρώπη», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.
«Πρέπει να υπάρξει ασφάλεια στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, να βοηθηθεί η Ελλάδα και βέβαια πρέπει να υπάρξουν μετεγκαταστάσεις προσφύγων απευθείας από την Τουρκία σε ευρωπαϊκές χώρες. Σημαντική είναι και η επιστροφή όσων δεν έχουν δικαίωμα να παραμείνουν στην Ευρώπη στην Τουρκία. 

«Η Ελλάδα υποδέχεται το μεγαλύτερο μέρος αυτών των ανθρώπων, γι' αυτό είναι σημαντική η συνεργασία με την Τουρκία, χωρίς όμως να δεχθούμε όλους τους όρους της Άγκυρας», κατέληξε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους, κάνοντας αναφορά στο ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία.

Αλλάζει το σχέδιο συμπερασμάτων για τα κλειστά σύνορα

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στις Βρυξέλλες καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες Ελλάδα και Γερμανία εκφράζουν την αντίθεσή τους στο προσχέδιο των τελικών συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. και αναμένονται αλλαγές στην τελική διατύπωση.

Το σχέδιο που διέρρευσε προβλέπει ερμητικά κλειστό τον βαλκανικό διάδρομο κάτι το οποίο Αλέξης Τσίπρας και Άνγκελα Μέρκελ κρίνουν απαράδεκτο θεωρώντας πως το χειρότερο όλων είναι πως με αυτόν τον τρόπο επιβραβεύονται όσοι επέμεναν στη λύση αυτή.

Ωστόσο νέες πληροφορίες κάνουν λόγο για νέο κείμενο συμπερασμάτων χωρίς τα κλειστά σύνορα.

Κυβερνητικές πηγές μιλούν για ενδείξεις πως έχει διαμορφωθεί διαφορετικό κλίμα και φαίνεται πως η πίεση σε αυτή τη σύνοδο δεν ασκείται στην Ελλάδα αλλά στην Τουρκία για να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα.

Παράγοντας κλειδί δεν είναι τα κλειστά σύνορα αλλά ο ρόλος της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Πληροφορίες θέλουν, στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα Καγκελάριο να υπήρξε κοινός τόπος πως το κλείσιμο των συνόρων είναι απαράδεκτο και πως χειρότερο όλων είναι να επιβραβευτούν όσοι συμμετέχουν σε αυτήν την κατάσταση.