Απάντηση αναμένεται να δώσει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις χθεσινές αναφορές του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για τη συνθήκη της Λωζάνης.
Την είδηση επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης μιλώντας στον Σκάι. «Σήμερα έχει ΚΥΣΕΑ και θα υπάρξουν ανακοινώσεις και από τον Πρωθυπουργό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξυδάκης προσθέτοντας ότι «ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει συνηθίσει όλο τον δυτικό κόσμο, σε κάποιες αιφνίδιες εκρήξεις αναθερωρητισμού και στη συνέχεια σε κάποιες αναδιπλώσεις».
Κυβερνητικοί κύκλοι θεωρούν ότι οι χθεσινές αναφορές Ερντογάν «είναι εσωτερικής κατανάλωσης» καθώς έγιναν και σε σύσκεψη περιφερειακών διοικητών και θα πρέπει να διαβάζονται «υπό το πρίσμα του πρόσφατου στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία» και της «σύγκρουσης του Κεμαλικού κοσμικού κράτους με το όραμα του Ερτνγοάν για μια Ισλαμική Δημοκρατία». Εκ των πραγμάτων όμως επιβαρύνει τις διμερείς σχέσεις.
Πολλώ δε μάλλον όταν οι δηλώσεις Ερντογάν συνοδεύονται από την πάγια «επιθετική» πολιτική της Τουρκίας στο Αιγαίο (έκδοση Νόταμ) ενώ συνεχίζεται και η εκδηλωμένη πρόθεση της γειτονική χώρας να σταματήσει η ΝΑΤΟική επιχείρηση στο Αιγαίο.
Η Τουρκία κατέθεσε αίτημα διακοπής της Νατοϊκής επιχείρησης στο Αιγαίο
Συγκεκριμένα, πριν από περίπου δύο εβδομάδες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (North Atlantic Council), η Τουρκία κατέθεσε επισήμως αίτημα διακοπής της επιχείρησης στο Αιγαίο, με βασικό επιχείρημα τη σημαντική μείωση των προσφυγικών ροών. Στο τουρκικό αίτημα απάντησαν αρνητικά όλα τα κράτη – μέλη καθώς είναι εκδηλωμένη η πρόθεση του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. να συνεχιστεί η επιχείρηση στο Αιγαίο για την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.
Με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσαν χθες οι τουρκικές αρχές (Α4233/16 και Α 4232/16) επιχειρούν ουσιαστικά να γκριζάρουν το Αιγαίο, επικαλούμενες την …Συνθήκη της Λωζάννης!
Οι νέες τουρκικές αμφισβητήσεις
Σύμφωνα με την τουρκική ΝΟΤΑΜ Α4233/16 η πρώτη ελληνική αναγγελία από την ΥΠΑ παραβιάζει την υποχρέωση της Ελλάδας για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου βάσει της «Απόφασης των Έξι το 1914», της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης ( με το Παράρτημα της που συνδέεται με το καθεστώς των Στενών) και της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων το 1947.
Σύμφωνα με την Τουρκία, η Χίος και η Ρόδος (που όπως όλα τα ελληνικά νησιά αναφέρονται παρατύπως και με το τούρκικο όνομα τους – Sakiz και Rodos- αντί για Chios και Rhodes) δεν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται σε κανένα σχέδιο οιασδήποτε στρατιωτικής άσκησης η εκπαίδευσης
Με την δεύτερη ΝΟΤΑΜ A4232/16 οι τουρκικές αρχές επανέφεραν και πάλι το ζήτημα της υποχρέωσης της Ελλάδας να μην συμπεριλαμβάνει στον σχεδιασμό ασκήσεων μιας σειράς νησιών λόγω της υποτιθέμενης υποχρέωσης αποστρατιωτικοποίησης τους .Τα νησιά αυτά είναι η Σαμοθράκη, τα Ψαρά, η Χίος, η Ικαρία, η Κάρπαθος και η Αστυπάλαια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι και στις δυο τουρκικές ΝΟΤΑΜ επισημαίνεται ότι όχι μόνο το έδαφος των νησιών αλλά και όλες οι συνδεδεμένες με αυτά ζώνες (and/or her territory) πρέπει να αποκλεισθούν από τις ελληνικές ασκήσεις.
Κατεβάστε από εδώ τις τουρκικές ΝΟΤΑΜ
Ειχε προηγηθεί ένα μπαράζ τουρκικών ΝΟΤΑΜ από τις αρχές Σεπτεμβρίου όπου με κάθε ευκαιρία αμφισβητούνταν τα ελληνικά κυριαρχία δικαιώματα και αρμοδιότητες στο Αιγαίο, από το δικαίωμα Έρευνας και Διάσωσης ακόμη και μερικές εκατοντάδες μέτρα ανοικτα της νότιας ακτής της Κω, έως το δικαίωμα της Ελλάδας να εκδίδει ΝΟΤΑΜ και να έχει την αρμοδιότητα διασφάλισης της ασφάλειας των πτήσεων εντός του FIR Αθηνών, και να συμπεριλαμβάνει φυσικά όλη την ελληνική επικράτεια στον σχεδιασμό των ασκήσεων των ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων.
Η αμφισβήτηση του εύρους του ελληνικού εναερίου χώρου από την Τουρκία είναι διαρκής και επισημαίνεται στις τουρκικές ΝΟΤΑΜ με πρακτικό αποτέλεσμα τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού Εναέριου χώρου και τις παραβάσεις εντός του FIR Αθηνών.