Η απώλεια δύο βουλευτών της πλειοψηφίας, στη ψηφοφορία της Πέμπτης για το πολυνομοσχέδιο, φούντωσε τα σενάρια για το μέλλον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Βουλευτές όλων των κομμάτων μιλούσαν ανοιχτά για διεύρυνση της κυβερνητικής συνεργασίας, με ορισμένους να προβλέπουν τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης "το αργότερο μέχρι τον Φεβρουάριο". Αμέσως έπιασε το κλίμα και το Μέγαρο Μαξίμου, που αποφάσισε να κινηθεί σε δύο κατευθύνσεις.
Μόλις τελείωσε η καταμέτρηση ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής την επιστολή διαγραφής του Στάθη Παναγούλη, ενώ οι συνεργάτες του ξεκίνησαν τις ζυμώσεις με βουλευτές και δημοσιογράφους.
"Όποιος διαφοροποιηθεί από εδώ και πέρα και δεν παραδώσει την έδρα του αναλαμβάνει την ευθύνη να ρίξει την κυβέρνηση, μην ακούτε τις συζητήσεις για οικουμενική, πάμε σε εκλογές" ήταν η γραμμή προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Αντίθετα, στις συνομιλίες τους με βουλευτές της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφους οι συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν ότι "υπάρχει δικλείδα ασφαλείας" εννοώντας την Ένωση Κεντρώων. Για το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι ήταν επιφυλακτικοί, υποστηρίζοντας ότι "δεν υπάρχουν στα άμεσα πλάνα του Αλέξη Τσίπρα".
Με την αποπομπή Σακελλαρίδη από το πρωί της Πέμπτης ο πρωθυπουργός επιχείρησε να κόψει από νωρίς τον "βήχα" των διαφωνούντων, αλλά δεν κατάφερε να μηδενίσει τη ζημιά για το κόμμα του και την κυβέρνησή του.
Το κρίσιμο στοιχείο για τον Αλέξη Τσίπρα από εδώ και πέρα είναι να πείσει τους βουλευτές τους ότι "τον Δεκέμβριο τελειώνουμε με τη δύσκολη δουλειά". Ότι ο προϋπολογισμός και το ασφαλιστικό είναι "τα δύο τελευταία αναγκαία κακά", μετά από τα οποία θα ξεκινήσει η εφαρμογή του λεγόμενου "παράλληλου προγράμματος", που αντικατέστησε τον πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.
Στο περιβάλλον του θεωρούν ότι έτσι θα μηδενίσουν τις διαρροές στις κρίσιμες ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν.
Σε κάθε περίπτωση, φροντίζουν να καταστήσουν σαφές στους βουλευτές τους ότι αν πράξουν το απονενοημένο δε θα έχουν δεύτερη ευκαιρία. Για αυτό υποβαθμίζουν το ενδεχόμενο τρικομματικής με Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ (και τα δύο κόμματα έχουν θέσει βέτο για τους ΑΝΕΛ), αλλά και το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να δεχτεί τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης. "Αν χάσουμε τη δεδηλωμένη θα επιστρέψει την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας" τονίζουν οι επιτελείς του. Τίθεται, βέβαια, το ερώτημα "τι μπορεί να σημαίνει αυτό;".
Είναι προφανές ότι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι σε μία ενδεχόμενη σύσκεψη των αρχηγών δε θα δεχθούν να σχηματίσουν κυβέρνηση χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του newpost.gr, είναι σχεδόν σίγουρο πως θα επιδιώξουν να πετύχουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με πρωθυπουργό από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. "Αν δε θέλει ο Τσίπρας, μπορεί ο Δραγασάκης" επισημαίνουν όσοι κινούνται σε αυτό το μήκος κύματος.
Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι στο παρασκήνιο συνεχίζονται κανονικά οι επαφές στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου με πρόσωπα από το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων. Άλλοτε σε καφέ του κέντρου, πιο αραιά σε σπίτια και πιο συχνά στην ασφάλεια που προσφέρουν οι άδειοι διάδρομοι και τα άδεια γραφεία της Βουλής από τη στιγμή που ολοκληρώνονται οι εργασίες της Ολομέλειας και των επιτροπών.
Επισήμως, Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης δεν αρνούνται τη συνεργασία, αλλά θέλουν μέσα και τη ΝΔ. Η θέση αυτή, όμως, έχει μια προφανή αντένδειξη: πως σε ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αναδειχθεί η Χρυσή Αυγή. Οπότε, για να μην καταρρεύσει η χώρα στην περίπτωση εκλογών, είναι πιθανό πολλοί, από όλες τις πλευρές (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΝΔ κοκ) να υποχρεωθούν να αλλάξουν στάση και να κάνουν επιλογές ενάντια στις διακηρύξεις και τις θέσεις τους. Άλλωστε, δε θα είναι και η πρώτη φορά. Για κανέναν.