ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποχωρούν από το Σύνταγμα οι αγρότες – Νέα πρόσκληση σε διάλογο από τον Τσίπρα

Ραντεβού στα μπλόκα δίνουν οι αγρότες που ήρθαν στην Αθήνα και πραγματοποίησαν δύο μαζικά συλλαλητήρια την Παρασκευή το απόγευμα και σήμερα το μεσημέρι στο Σύνταγμα.

 

 

Μετά τις 1.30 οι διαδηλωτές (ΠΑΜΕ, μαθητικές και φοιτητικές οργανώσεις, η ΛΑΕ και το ΕΠΑΜ και πλήθος κόσμου) άρχισαν να αποχωρούν, ενώ αγρότες μάζευαν τις σκηνές που έστησαν την Παρασκευή στην πλατεία, στις οποίες και διανυκτέρευσαν. 

Το απόγευμα οι αγρότες θα αναχωρήσουν το απόγευμα με λεωφορεία από το Καλλιμάρμαρο, με σκοπό να μεταβούν στα μπλόκα τους. 

Πάνω από 12.000 αγρότες έδωσαν σήμερα το πρωί δυναμικό παρών μπροστά από τη Βουλή προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το νέο ασφαλιστικό και φορολογικό που προωθεί η κυβέρνηση. Το νέο ραντεβού τους δίνεται για τις 17:00 το απόγευμα στο ίδιο σημείο.

Όπως είπαν, τη Δευτέρα θα αποφασίσουν για τις περαιτέρω κινήσεις τους.

Νέες μορφές κινητοποιήσεων

«Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας και στα μπλόκα θα αποφασίσουμε πώς θα γίνει αυτό, με ποιές μορφές, είπε ανάμεσα σε άλλα ο Βαγγέλης Μπούτας, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, μιλώντας στο συλλαλητήριο.

«Οι αγρότες ξέρουμε ότι σύμμαχοί μας είναι τα λαϊκά στρώματα. Οι αγρότες από μόνοι μας δεν μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος αυτού του αγώνα. Οφείλουμε να είμαστε εργατιά – αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά. Κυβέρνηση και παπαγαλάκια προσπάθησαν να παίξουνε το παιχνίδι του "διαίρει και βασίλευε". Δεν τους πέρασε. Δεν μπόρεσαν να στρέψουνε τα λαϊκά στρώματα εναντίον μας», είπε επίσης.

Σημειώνεται ότι η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων έχει συντάξει σειρά προτάσεων που θα στείλει την Δευτέρα στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. 

Το μέλος της επιτροπής, Χρίστος Γκόντιας, τόνισε ότι  «αν δεχτεί ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων της χώρας το πλαίσιο που βάζουμε εμείς για έναν εποικοδομητικό διάλογο, μόνο τότε θα πάμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».«Έχουμε στείλει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο αιτημάτων, στο οποίο και ζητάμε απαντήσεις … Τα αιτήματα αυτά, καλύπτουν το σύνολο του αγροτικού κόσμου», σημείωσε σχετικά το μέλος της συντονιστικής του μπλόκου των Τεμπών Παναγιώτης Καλογιάννης.

Νέα πρόσκληση σε διάλογο από την κυβέρνηση

Στο μεταξύ, με τον αγροτικό κόσμο να είναι μοιρασμένος σε αυτούς που είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν σε διάλογο με την κυβέρνηση και σε αυτούς που δηλώνουν ανυποχώρητοι, νέο κάλεσμα διαπραγμάτευσης έστειλε τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όσο και κυβερνητικά στελέχη.

Σε συνέντευξη του στην Αυγή της Κυριακής ο Αλέξης Τσίπρας καλεί για άλλη μια φορά τους αγρότες να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου,  ώστε «να διασφαλιστούν σοβαρές βελτιώσεις» και τονίζει ότι αναγνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς παράγοντα.

«Πρέπει οι αγρότες να έρθουν σε διάλογο να δούμε ποια είναι τα περιθώρια που μπορούμε να εξαντλήσουμε» σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, καλώντας τους «να μη μετανιώσουν για ευκαιρίες που ενδεχομένως χαθούν».«Όταν καλούμε σε διάλογο, όλα είναι ανοιχτά», είπε σήμερα μιλώντας στο Mega.

Πρωτοβουλίες Αποστόλου για λύση

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, σε συνέντευξη του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ανέφερε ότι ότι με το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό «οι αγρότες παύουν να είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού, αποκτούν ίσα δικαιώματα με όλους τους Έλληνες, εξασφαλίζουν την εθνική σύνταξη και χτίζουν δικαιώματα όπως όλοι».

Όσον αφορά το φορολογικό καθεστώς που τους διέπει, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει βελτιώσεις, τονίζοντας ότι «με την υιοθέτηση του συστήματος εσόδων- εξόδων και με το αφορολόγητο των επιδοτήσεων μέχρι 12.000 ευρώ, οι αγρότες θα έχουν τελικά πολύ μικρή επιβάρυνση».

Ειδική αναφορά έκανε και στο παράλληλο πρόγραμμα για τον αγροτικό χώρο που θα ληφθεί το 2016.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ορισμένες παρεμβάσεις που θα εκτιμά ότι θα επιλύσουν χρόνια προβλήματα του κλάδου, όπως:

– Χρηματοδοτικά εργαλεία με τη μόχλευση πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και αξιοποίηση σχολάζουσας δημόσιας αγροτικής περιουσίας ως εγγύηση για την άντληση ρευστότητας.

– Μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας με αξιοποίηση των ΑΠΕ, αλλά και της παραγωγής, με παρεμβάσεις στον τομέα των εφοδίων (φυτοφάρμακα, σπόροι, λιπάσματα). Ήδη συστάθηκε επιτροπή συγκέντρωσης στοιχείων για παρέμβαση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

– Στον τομέα της διακίνησης των προϊόντων θα ληφθούν μέτρα για την καταστολή της δράσης των μεσαζόντων «που λυμαίνονται τον χώρο» και των αφορολόγητων υπερκερδών τους.

– Ενίσχυση συλλογικών μορφών οργάνωσης της παραγωγής και μεταποίησης.

– Επαναφορά του γεωπόνου στο χωράφι με συμβουλευτικές δομές σε όλη τη χώρα.