«Οι εκλογές αποκλείονται για μέσα στο 2017, όπως και η επανάληψη του καλοκαιριού του 2015, από τον συσχετισμό δυνάμεων που έχει διαμορφωθεί», τόνισε ο Νίκος Βούτσης, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.
«Εργαζόμαστε για να κλείσει σε θετικό πεδίο η αξιολόγηση, δεν είμαστε σε στασιμότητα ούτε σε αρνητική φάση κι ελπίζω ότι πολύ γρήγορα θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, συμπληρώνοντας «είμαστε σε καλό momentum”».
Όπως είπε, απαντώντας στα ερωτήματα του Νίκου Χατζηνικολάου, «οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού σήμερα έδωσαν το στίγμα, ότι το συνολικό αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης θα είναι τέτοιο που όχι απλώς θα είναι βιώσιμο, αλλά δεν θα είναι πιο αρνητικό από ότι έχουμε αυτήν την στιγμή».
Σε ότι αφορά τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, ο κ. Βούτσης έβαλε κατά του Πόουλ Τόμσεν, λέγοντας ότι «έχουν κάνει λάθη τα τελευταία χρόνια, έχουν κάνει λάθος και για όλο το 2016 και την πρόβλεψη τους για την ανάπτυξη», ενώ είπε ότι θεωρεί πως «η σημερινή δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν αποτελεί μήνυμα για την Ελλάδα, αλλά προς το ΔΝΤ».
«Κάναμε και κάνουμε κάθε προσπάθεια για να βγούμε το δυνατόν πιο γρήγορα από την β΄ αξιολόγηση. Σήμερα, οι δηλώσεις που έχουν γίνει από διεθνείς παράγοντες, όπως ο κ. Μοσκοβισί, δείχνουν ότι στις 20 Φλεβάρη μπορεί να καταγραφεί μια συμφωνία με παραμέτρους, ώστε στις 9 Μαρτίου να μπορέσουμε να ανέβουμε σε αυτό το «όχημα». Έχω μια αισιοδοξία γι΄ αυτό, στην βάση αξιόπιστων αναλύσεων», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής.
«Όταν εμείς λέγαμε ότι η χώρα χρειάζεται πολιτική διαπραγμάτευση και όχι τεχνικά κλιμάκια, εννοούσαμε ακριβώς αυτό που γίνεται τώρα και δεν θα μπορούσε να γίνει στο Χίλτον», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, που υποστήριξε ότι «δεν υπήρξε καμία εύλογη καθυστέρηση από ελληνικής πλευράς που να οδήγησε στην σημερινή καθυστέρηση στην διαπραγμάτευση, το πιστεύω ακράδαντα κι αναφέρομαι στην περίοδο μετά από τον Μάιο, μετά την α΄ αξιολόγηση, από την οποία μεταφέρθηκαν στην β΄ αξιολόγηση θέματα τα οποία θεωρητικά είχαν κλείσει, όπως το φορολογικό και το ασφαλιστικό.
«Στο Εurogroup θα πάνε όλα έτοιμα, γι΄ αυτό όλοι λένε ότι θα έχουν ετοιμαστεί οι παράμετροι από πριν. Ππιστεύω ότι από πριν θα έχει ετοιμαστεί ένα σήμα με θετικό πρόσημο, που θα οδηγήσει προς το QE, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ», σημείωσε ο Νίκος Βούτσης.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να «χαθεί» στις 9 Μαρτίου η ευκαιρία για την Ελλάδα να …ανέβει στο τρένο της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ο κ. Βούτσης είπε «επί περισσότεροι από έναν χρόνο «βρέχει» χρήμα από την ΕΚΤ στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης κι εγώ αυτό το έχω χαρακτηρίσει «βρώμικο πόλεμο», διότι δεν μπορεί να αποκλείεται μια χώρα που είναι σε πρόγραμμα από αυτό το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, που έφερε αυτήν την ελάχιστη αναπτυξιακή ορμή σε όλη την Ευρώπη», συμπληρώνοντας – και στρέφοντας βέλη του προς το Βερολίνο – «δεν κρατάμε εμείς ομπρέλα, κάποιοι έβαλαν ομπρέλα κάτω από αυτά τα χρήματα».
«Από το τέλος Νοεμβρίου, οπότε δόθηκε το έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους, εφαρμόζεται μια μεροληπτική κοινωνική πολιτική», υπογράμμισε, αναφέροντας μια σειρά δράσεων ενίσχυσης κοινωνικών ομάδων, λέγοντας ότι δεν συνιστούν υλοποίηση του παράλληλου προγράμματος της Θεσσαλονίκης, αλλά συνιστούν ανορθωτικές κινήσεις για να είναι η κοινωνία όρθια, μέχρι η Ελλάδα να βγει στις αγορές στο τέλος του 2017 ή στις αρχές του 2018 και να αλλάξει η ροή των πραγμάτων.
«Το 2017 μπορεί να είναι σαν το 1989 σε ότι αφορά την πολιτική κατάσταση διεθνώς», εκτίμησε ο Πρόεδρος της Βουλής, σημειώνοντας ότι αναδεικνύει όλα τα μεγάλα προβλήματα της εποχής, που αφορούν – μεταξύ άλλων – την παγκοσμιοποίηση και την άνοδο της ακροδεξιάς.. «Όλοι μιλάνε με όλους και το γεγονός ότι είναι παρούσα η Ελλάδα ως πολιτικός παράγοντας σε όλη αυτή την διαπραγμάτευση είναι πολύ σημαντικό», είπε ο Νίκος Βούτσης