ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποστολάκης για Τουρκία: Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι

«Η Ελλάδα θα έπρεπε να άρει την αναγνώριση της, στην κυβέρνηση της Λιβύης» δήλωσε στο ΘΕΜΑ ο πρώην υπουργός Άμυνας και πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, τονίζοντας ότι « η κυβέρνηση αυτή υποστηρίχθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και από κάποια κράτη προκειμένου να επιλύσει τα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί στη Λιβύη. Δεν έχει καμία προστιθέμενη αξία για εμάς να στηρίζουμε αυτή την κυβέρνηση της Λιβύης».

Ο κ. Αποστολάκης σημείωσε ότι Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν « μπορεί να λέει και κάνει ό, τι θέλει, δεν μας εκπλήσσει, αυτά που λέει είναι δικά του πράγματα, τα λέει μόνο αυτός. Τα λέει γιατί η διεθνής κοινότητα έχει χλιαρές αντιδράσεις, ξέρει πολύ καλά ότι δεν υπάρχει κανείς ο οποίος θα τον εμποδίσει και θα του δημιουργήσει θέματα. Οπότε ό, τι θέλει, λέει. Το μεγάλο θέμα είναι γιατί υπήρξε ανταπόκριση από τη Λιβύη, από μία κυβέρνηση η οποία δεν εκπροσωπεί όλη τη χώρα. Είναι για να ρυθμίσει κάποια πράγματα και όχι για να κάνει τέτοιου τύπου συμφωνίες».

Όσον αφορά τη συζήτηση με την Αίγυπτο για την κήρυξη ΑΟΖ ο κ. Αποστολάκης σημείωσε ότι «οι Αιγύπτιοι είναι στη φάση πάμε να το τελειώσουμε αλλά δεν πάνε με τους ρυθμούς που θα έπρεπε» χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά κρίσιμο» να καθοριστούν τα σύνορα με την Αίγυπτο και την Ιταλία.

Ωστόσο παρατήρησε ότι «οι συμφωνίες με τα κράτη της Ανατολής έχουν μια δική τους ταχύτητα, είναι λίγο πιο άνετοι σε αυτά. Βεβαίως εδώ, έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι».

Μιλώντας για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ είπε ότι «η Ελλάδα είναι ένα κράτος που χρειάζεται τη διεθνή υποστήριξη, χρειάζεται να έχει φίλους. Είναι σε έναν χώρο που ο ρόλος της είναι εξαιρετικά σημαντικός. Δεν είναι ένα κράτος που δεν υπάρχει. Όμως πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία στις σχέσεις μας, μία τέτοια υποστήριξη ώστε να μην φτάσουμε ποτέ στο σημείο να χρειαστεί να γίνουν στρατιωτικές ενέργειες για να επιλυθεί κάποιο πρόβλημα, γιατί όταν θα γίνει αυτό, αν ουδέποτε γίνει, κάποιος δεν θα θέλει να χαλάσει τις σχέσεις του ξεκινώντας πόλεμο με την Τουρκία, αυτή είναι η δυσκολία».

Όπως είπε ο κ. Αποστολάκης, «η Ελλάδα δεν είναι γυμνή, η Ελλάδα έχει Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες έχουν μία επιχειρησιακή δυνατότητα αρκετά ισχυρή. Είναι ένα κράτος το οποίο δεν θα ήθελαν και πολλοί να το πειράξουν, τουλάχιστον στρατιωτικά. Δεν έχει το μέγεθος της Τουρκίας αλλά η ζημιά που θα προκαλέσει μια τέτοια ενδεχόμενη σύγκρουση είναι πάρα πολύ μεγάλη και λειτουργεί αρκετά αποτρεπτικά για να ξεκινήσει ο άλλος να το σκέφτεται. Δεν είναι αμελητέα ποσότητα η δύναμη της Ελλάδας».

Σημείωσε , μάλιστα, ότι «από τη στιγμή που ο Ερντογάν κινείται σε αυτό το μοτίβο και με αυτή τη φιλοσοφία, όλα είναι πιθανά. Τώρα να μην κάνουμε υποθέσεις τι θα γίνει αν θα γίνει αυτό ή εκείνο ή το άλλο, πολλά μπορούν να συμβούν. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι πρέπει να είμαστε ισχυροί, αν δεν είμαστε ισχυροί, δεν μας λαμβάνει κανείς υπόψη».

Επεσήμανε τέλος, εν όψει της αυριανής συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν στο Λονδίνο, ότι «επικοινωνία πρέπει να υπάρχει, όσο κακές και αν είναι οι σχέσεις, όσο προκλητικοί και αν είναι οι άλλοι, επικοινωνία πρέπει να υπάρχει. γιατί με την επικοινωνία έχεις τη πιθανότητα να προκύψει μία συνεννόηση και να διατηρηθεί ένα στάτους στην κατάσταση. Δεν είναι κακό, δεν πρέπει να είμαστε φοβικοί».