Αρνητική φαίνεται ότι είναι η πρώτη αντίδραση των ευρωπαίων αξιωματούχων στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να αποφύγει την ικανοποίηση ορισμένων προαπαιτούμενων για την πρώτη αξιολόγηση, προσπάθεια που αποτυπώθηκε στη σχετική επιστολή που έστειλε την προηγούμενη εβδομάδα στους θεσμούς ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
«Είναι θέματα που έχουν ήδη συμφωνηθεί με την ελληνική κυβέρνηση και δεν βλέπω το λόγο να υπάρχει περαιτέρω ελαστικότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Καθημερινή».
Παρά τις διαβουλεύσεις, την τηλεδιάσκεψη που έγινε την Κυριακή και τις ανταλλαγές προτάσεων, οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών δεν έχουν ξεπεραστεί.
Βασικά «αγκάθια» παραμένουν το χρονοδιάγραμμα κατάργησης του ΕΚΑΣ, τα «κόκκινα» δάνεια, τα ειδικά μισθολόγια και η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
Πρόκειται για θέματα που είναι πολιτικά ευαίσθητα για την κυβέρνηση. Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος θέλει να αποφεύγει το διετές «πάγωμα» των μισθολογικών ωριμάνσεων για τους ένστολους, ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε προσωπικά στη Βουλή ότι θα βρεθεί λύση για τους περισσότερους από 70.000 συνταξιούχους που είχαν αρχικά κληθεί να επιστρέψουν αναδρομικά το ΕΚΑΣ έξι μηνών.
«Ό,τι έχει πει ο πρωθυπουργός για τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ θα ισχύσει, σας διαβεβαιώ», δήλωσε σήμερα ο Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στον ANT1.
Αν δεν βρεθεί λύση τις επόμενες δύο ημέρες τα ανοιχτά ζητήματα θα συζητηθούν στο Euro-working Group που ειναι προγραμματισμένο για την Πέμπτη.
Πάντως, σύμφωνα με την «Καθημερινή», στελέχη των θεσμών εκτιμούν ότι η προσπάθεια να αποφευχθούν τα προαπαιτούμενα πρόκειται για μια «υπερβολική» κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης και εξέφραζαν την εκτίμησή τους ότι τις επόμενες εβδομάδες θα έχει κλείσει το θέμα.
Εν τω μεταξύ, μήνυμα στην ελληνική πλευρά ότι η πρώτη υποδόση στήριξης των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ θα εκταμιευθεί μόνο αφού η Αθήνα «εφαρμόσει πλήρως όλα τα προαπαιτούμενα» της πρώτης αξιολόγησης, έστειλε με ενημερωτικό σημείωμά του ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).
Για τις επόμενες υποδόσεις, συνολικού ύψους 2,8 δισεκ. ευρώ που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα έως το τέλος του έτους, ο ESM υπενθυμίζει την απόφαση του Eurogroup, σύμφωνα με την οποία τα χρήματα θα αποδεσμευτούν εφόσον η ελληνική πλευρά υλοποιήσει ορισμένα ορόσημα.
Τα εν λόγω προαπαιτούμενα συνδέονται με τις αποκρατικοποιήσεις, τη διοίκηση των τραπεζών, την πολιτική ανεξαρτησία της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και αλλαγές στον ενεργειακό κλάδο.
Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΚΑΪ , οι εκκρεμότητες των προαπαιτούμενων κατά πάσα πιθανότητα θα κατατεθούν στη Βουλή την προσεχή Τετάρτη.