ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ασφυκτικές» πιέσεις των δανειστών μετά την… ολική οπισθοχώρηση

Συμπληρωματικά στοιχεία για το ασφαλιστικό ζητάει το Eurogroup από την ελληνική κυβέρνηση, και πλέον αυξάνονται οι πιέσεις για την αξιολόγηση, όπως επιβεβαίωσαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι Πιερ Μοσκοβισί και Γερούν Ντάισελμπλουμ.

 

Για το Eurogroup, προτεραιότητα αποτελεί και η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, κάτι που θα επιτρέψει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος.

Οι θεσμοί θα επιστρέψουν την προσεχή εβδομάδα στην Ελλάδα για να ξεκινήσουν την πρώτη αξιολόγηση, εφόσον η κυβέρνηση στείλει προηγουμένως βασικά δημοσιονομικά στοιχεία, κυρίως σχετικά με το συνταξιοδοτικό.

 Το παρασκήνιο που κράτησε το ΔΝΤ στην Ελλάδα

Η χθεσινή συνεδρίαση του Εurogroup στις Βρυξέλλες έδωσε την ευκαιρία στους υπουργούς να ξεκαθαρίσουν αρκετά πράγματα που θεωρούνται σημαντικά για τις εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων και μηνών, αλλά και να επιβεβαιωθεί επισήμως πλέον πως η Ελλάδα αίρει τις αντιρρήσεις για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξήγησε ότι «συζητήσαμε τα επόμενα βήματα, αλλά και την σημαντική πρόοδο όσων έχουν επιτευχθεί. Μπαίνουμε σε μία νέα φάση του προγράμματος, οδεύοντας στην πρώτη αξιολόγηση που είναι απαραίτητη για την συνέχιση του προγράμματος».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ακόμα πως δεν συζητήθηκε το συνταξιοδοτικό, αλλά επισήμανε πως είναι απαραίτητο «να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες γρήγορα για το συνταξιοδοτικό, ώστε να υπάρξει γρήγορα η αξιολόγηση» και πρόσθεσε πως οι εκπρόσωποι των θεσμών θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα σύντομα.

Επίσης, ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε για την Ελλάδα πως «βρισκόμαστε μόνο στην αρχή των συνομιλιών για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, αλλά χρειαζόμαστε γρήγορη πρόοδο». Ενώ για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τόνισε ότι η παρουσία του εκτιμάται ως απαραίτητη από όλους, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

«Στο μικροσκόπιο» οι διορισμοί 

Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι στη συνεδρίαση συζητήθηκε «η πολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης» με έμφαση στις διοικήσεις των τραπεζών και πρόσθεσε πως επισημάνθηκε από τους μετέχοντες στο Συμβούλιο ότι πρέπει να εξεταστεί αν τα πράγματα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση καθώς το ζήτημα αυτό θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό με βάση τη συμφωνία. 
 
Παρά ταύτα ο Επίτροπος Πιέρ Μισκοβισί μίλησε με θερμά λόγια τονίζοντας ότι δεν εντοπίζεται «πισωγύρισμα» στην εφαρμογή του μνημονίου και ανέφερε ότι οι υπηρεσίες της Κομισιόν παρακολουθούν πολύ στενά τη διαδικασία. . 
 
Τους επόμενους μήνες θα χρειαστούν χρήματα για πληρωμές και η καθυστέρηση δεν θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία σημείωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ολική οπισθοχώρηση

Ολική οπισθοχώρηση επί των θέσεών της έκανε η κυβέρνηση, η οποία παρά την επιθυμία και του ίδιου του πρωθυπουργού για την αποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την Ελλάδα, τελικά η χώρα αποδέχθηκε την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης. 
 
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξηγεί ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ έχει συμφωνηθεί και περιλαμβάνεται στις δεσμεύσεις της Ελλάδας.
 
Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν αφορά μόνο παροχή τεχνικής βοήθειας, αλλά πρόκειται για ενεργή συμμετοχή στο σύνολο του πακέτου. Αναφερόμενος στην αντίθεση που είχε εκφράσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι αποτύπωνε την απογοήτευση της Αθήνας για τη στάση του Ταμείου σε ορισμένα κρίσιμα θέματα.
 
Ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε επίσης ότι η Ελλάδα αναμένει ότι η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος μπορεί να ολοκληρωθεί στις επόμενες εβδομάδες, ωστόσο έχουν εκφραστεί προβληματισμοί από Ευρωπαίους αξιωματούχους. 
 
«Ο Eλληνας συνάδελφος επαναβεβαίωσε την ισχυρή δέσμευση της Ελλάδας για να συνεργαστεί με το ΔΝΤ» ανέφερε μετά το Eurogroup της Πέμπτης ο πρόεδρος του Συμβουλίου Γερούν Ντάισελμπλουμ τονίζοντας ότι ξεκαθαρίστηκε η σύγχυση που είχε δημιουργηθεί για το θέμα τόσο στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στην Ολλανδία όσο και στην αποψινή συνεδρίαση. 
 
Ο Δανός πρώην ελεγκτής Πόουλ Τόμσεν τόνισε, πάντα κατά τον κ. Ντάισελμπλουμ, ότι το ΔΝΤ προτίθεται να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.