ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυγενάκης: Στόχος μας να ξανανιώσουν ασφαλείς οι αγρότες της Θεσσαλίας

Απαιτείται σκληρή δουλειά, υπομονή και επιμονή για να επιτευχθεί η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης σε συνάντηση που είχε με γεωργούς και κτηνοτρόφους στο Δημαρχείο της Φαρκαδόνας Τρικάλων.

Είναι η τέταρτη ημέρα συνεχών επαφών του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με εκπροσώπους φορέων, συνεταιρισμών και αγροτικών συλλόγων.

Συνολικά έγιναν περί τις 40 συναντήσεις όπου οι αγρότες μετέφεραν στην πολιτική ηγεσία την αγωνία τους για την επόμενη ημέρα και τα σύνθετα προβλήματα που έχουν προκύψει μετά τις καταστροφές.

«Ξέρουμε ότι υπάρχει αγωνία σε όλους και πολλές απορίες για την επόμενη μέρα. Με πρωτοβουλίες και ενέργειες του πρωθυπουργού έχουμε πετύχει τη στήριξη της ΕΕ. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με ρεαλισμό. Με συγκεκριμένα έργα, να οχυρώσουμε την περιοχή ώστε να νιώσει ξανά ο κόσμος ασφαλής», είπε ο ΥπΑΑΤ στη συνάντηση με αγρότες της Φαρκαδόνας, που οργάνωσε ο Δήμαρχος Σπύρος Αγναντής.

Το ΥπΑΑΤ έχει δώσει 150 εκατ. ευρώ και έχουν εξασφαλισθεί στο σύνολο από τον κρατικό προϋπολογισμό 260 εκατ. Η εξόφληση των αποζημιώσεων, όπως είπε ο υπουργός, είπε ότι θα γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2024. Η κυβέρνηση έχει δώσει συνολικά μέχρι στιγμής μισό δισεκατομμύριο ενώ, όπως είπε, η ανασυγκρότηση της περιοχής αναμένεται να ξεπεράσει τα 3 δις ευρώ.

Ο Υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μέτρο 5.2, ύψους 45 εκατ. ευρώ, μέσω του οποίου θα προχωρήσει η δωρεάν (κάλυψη 100%) αντικατάσταση των ζώων που έχουν χαθεί και η, επίσης, δωρεάν ανακατασκευή των στάλων που υπέστησαν ζημιές, με επιπρόσθετη δωρεάν μελέτη από το ΓΕΩΤΕΕ.

Εντολή του πρωθυπουργού είναι να είμαστε συνεχώς παρόντες μέχρι να ξαναμπεί ο τόπος σε ομαλότητα, σημείωσε ο ΥπΑΑΤ, ο οποίος υπενθύμισε ότι χάρη στις πρωτοβουλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, το ζήτημα της Θεσσαλίας κατέστη σαφές ότι δεν είναι μόνο εθνικό αλλά ευρωπαϊκό. Ενημέρωσε, μάλιστα, τους αγρότες ότι στις 24 Ιανουαρίου θα γίνει η πρώτη συνάντηση των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας των εννέα χωρών του ευρωπαϊκού νότου, το λεγόμενο EUMED-9, όπου θα συζητηθεί και το ζήτημα δημιουργίας μόνιμου μηχανισμού για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, καθώς και η πρόταση για δυνατότητα αξιοποίησης του 2% της ΚΑΠ κάθε χώρας, για την αντιμετώπιση καταστροφών από την κλιματική κρίση στον πρωτογενή τομέα.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υφυπουργός Σταύρος Κελέτσης, ο ΓΓ Γιώργος Στρατάκος, οι Βουλευτές Τρικάλων Θανάσης Λιούτας και Κατερίνα Παπακώστα, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ-Δήμητρα Νεκτάριος Βιδάκης και του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκος Μπαμπασίδης και ο εκπρόσωπος της εταιρείας HVO International Μιλτιάδης Γκουτζούρης.