ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτή η νύχτα μένει – Αγώνας της ελληνικής αποστολής στη Μάλτα για το Eurogroup

H πιο μεγάλη νύχτα της μέχρι σήμερα διαπραγμάτευσης αναμένεται στη Βαλέττα της Μάλτας τις επόμενες ώρες όπου αύριο το πρωί στις 10.00 Ελλάδας αναμένεται η συνεδρίαση του Eurogroup που θα κρίνει την επιστροφή ή μη των Θεσμών στην Ελλάδα για να υπάρξει τεχνική συμφωνία. 

Στη Βαλέττα αναμένεται να φτάσει μετά τις 20.00 η ελληνική αποστολή η οποία θα περιμένει να δει αν θα υπάρξει αποτέλεσμα στη συνάντηση Σόιμπλε-Ντάισελμπλουμ ώστε αν υπάρχει πρόοδος να έχει νυχτερινές επαφές με πρόσωπα-«κλειδιά» με στόχος να υπάρχει συμφωνία στο πακέτο των μέτρων (policy package) για αφορολόγητο και συντάξεις ώστε το πρωί το Eurogroup να εγκρίνει αυτή την προκαταρκτική σύγκλιση και να στείλει την τρόικα στην Αθήνα για την τεχνική συμφωνία (staff level agreement) πριν την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ (21-23 Απριλίου).

«Πετάμε γύρω στις 6 και μισή. Δεν έχει προγραμματιστεί κάτι. Το λογικό είναι να υπάρξει κάποια συνάντηση πριν από το Eurogroup. Μπορεί ο Ντάισελμπλουμ μετά από τη συνάντησή του με τον Σόιμπλε να θέλει να μεταφέρει κάτι στα εμπλεκόμενα μέρη» ανέφερε το απόγευμα κυβερνητικός παράγοντας λίγο πριν αναχωρήσει η ελληνική αποστολή για την Μάλτα. 

Εκτός από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο παρών θα είναι την Παρασκευή και ο διοκητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, εφόσον παγίως οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών συμμετέχουν στα άτυπα Ecofin.   

«Υπάρχει πρόοδος αλλά υπάρχουν ακόμη σημαντικά θέματα που δεν έχει υπάρξει συμφωνία», τόνισε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις στην τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση των συντακτών στην Ουάσιγκτον.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο επιστροφής των Θεσμών στην Ελλάδα, εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκρατημένος, καθώς υποστήριξε ότι «οι συζητήσεις συνεχίζονται, ευελπιστούμε ότι η αποστολή του ΔΝΤ θα επιστρέψει σύντομα στην Αθήνα», ενώ αρνήθηκε κατηγορηματικά να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για το πότε μπορεί να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (SLA).

Ο Τζέρι Ράις επανέλαβε την πάγια θέση του ΔΝΤ ότι η συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα βασίζεται σε δύο πυλώνες: Εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.

Μόνο τότε το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί στο εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου, όπως υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Πάντως ο κ. Ράις δεν θέλησε να επιβεβαιώσει αλλά ούτε και να διαψεύσει τη φημολογία ότι το ΔΝΤ επιθυμεί τη λήψη μέτρων από το 2018, καθώς δεν θεωρεί ότι μπορεί να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, ενώ ήταν αρκετά διπλωματικός αναφορικά με την απάντηση που έδωσε όταν ερωτήθηκε για το «ποιος ευθύνεται για την καθυστέρηση στην αξιολόγηση;», καθώς υποστήριξε ότι όλες οι πλευρές εργάζονται με καλή πρόθεση προκειμένου να επέλθει συμφωνία.

Τέλος επιβεβαίωσε ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, χωρίς, όμως, να αναφερθεί στο τι ακριβώς συζητήθηκε σε αυτήν. Επιπλέον ανακοίνωσε ότι για τη Μεγάλη Δευτέρα προγραμματίζεται συνάντηση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.