ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτοί είναι οι κανόνες επίθεσης του τουρκικού στόλου σε ελληνικά ή ισραηλινά πλοία

Tourkiki-Korveta-sthn-paro-2014

Τους κανόνες εμπλοκής που απελευθέρωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και παραδόθηκαν στο τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό για να ισχύσουν σε περίπτωση συνάντησης τουρκικών πλοίων με ελληνικά ή ισραηλινά στη Μεσόγειο προβάλλουν από χθες σχεδόν όλα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ναυάρχου Μπουλέντ Μποστάνογλου, το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό θα προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του τουρκικού έθνους, με 158 πολεμικά πλοία, 50 αεροπορικά μέσα, αμφίβια ταξιαρχία πεζοναυτών, δυνάμεις υποβρυχίων καταστροφών και 50 χιλιάδες έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό.

Οι κανόνες εμπλοκής που έχουν απελευθερωθεί στο τουρκικό σήμα για τα πολεμικά πλοία προνοούν ότι:

1. Καμία τουρκική Μονάδα δεν θα πρέπει να υποχωρήσει σε ενέργειες που έχουν ως στόχο την παρεμπόδιση των δικών της κινήσεων ή πλοίων της Τουρκικής Δημοκρατίας (υποδηλώνοντας βέβαια και τις κινήσεις του Μπαρμπαρός στην κυπριακή ΑΟΖ).

2. Σε περίπτωση επίθεσης, ο κυβερνήτης πολεμικού πλοίου έχει το δικαίωμα να αμυνθεί χρησιμοποιώντας τα όπλα του.

3. Φίλιες δυνάμεις που βρίσκονται κοντά στην περιοχή του επεισοδίου υποχρεούνται να παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια στη Μονάδα που δέχεται επίθεση.

4. Εφόσον παρενοχληθεί από εχθρική δύναμη, κάθε τουρκική Μονάδα θα πρέπει να ενεργήσει για την εξουδετέρωση της παρενόχλησης.

5. Οι κυβερνήτες των τουρκικών πολεμικών πλοίων θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα, για να διασφαλίζουν τη ζωή των ανδρών τους και την ασφάλεια της Μονάδας τους, ακόμα και με την έναρξη πυρών, ανεξάρτητα από την εφαρμογή των κανόνων εμπλοκής.

Σημειώνεται ότι όλα τα κράτη έχουν κανόνες εμπλοκής που εφαρμόζονται εν καιρώ ειρήνης ή κρίσεων, δηλαδή πρόκειται για προκαθορισμένες ενέργειες αντίδρασης.

Οι κανόνες εμπλοκής της Τουρκίας διαμορφώθηκαν το 2012 με αφορμή την ένταση με τη Συρία και την κατάρριψη από τη συριακή αεροπορία τουρκικού πολεμικού αεροσκάφους. «Κάθε στρατιωτικό στοιχείο που θα προσεγγίζει τα σύνορα της Τουρκίας με τρόπο που θα συνιστά κίνδυνο ασφάλειας, θα χαρακτηρίζεται ως απειλή και θα αντιμετωπίζεται ως στρατιωτικός στόχος» είχε ανακοινώσει τις 26 Ιουνίου 2012 ο τότε πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πηγή: newsit.com.cy