Ο Σαμαράς τάσσεται υπέρ των περικοπών μισθών και αυξήσεις φόρων για να κατευνάσει τους πιστωτές όπως τη Γερμανία. Από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας που δεν έχει υπάρξει ποτέ στην εξουσία, έχει ορκιστεί να εγκαταλείψει την πολιτική των περιορισμών στον προϋπολογισμό και να διατήρησει την Ελλάδα στο ευρώ», έτσι περιγράφει το Bloomberg, το δίλημμα των Ελλήων απέναντι στις κάλπες, που ανοίγουν σε λίγο παραπάνω από ένα 24ωρο.
Κάνοντας ρεπορτάζ με απλούς ανθρώπους αλλά και με ειδικούς, ο δημοσιογράφος του Bloomberg, μεταφέρει την ατμόσφαιρα, που επικρατεί στη χώρα.
Ο 48χρονος Τάσος Χαρμπίλας, άνεργος τεχνικός, υποστηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και λέει: «Ο Τσίπρας θέλει να αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι θέλουν να τον ακούσουν».
Στο άρθρο, ωστόσο σημειώνεται η διαφορά, που προκύπτει ανάμεσα στα δύο κόμματα έπειτα και από την τελευταία δημοσκόπηση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με πέντε μονάδες (32% έναντι 27% της Ν. Δημοκρατίας), ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται το Ποτάμι.
Ο Θωμάς Γεράκης της εταιρείας Μarc δήλωσε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει. Το ερώτημα για το βράδυ των εκλογών είναι αν θα έχει αυτοδυναμία». Το άρθρο σημειώνει πως στην κεντρική προεκλογική ομιλία του ΣΥΡΙΖΑ, δίπλα στον Τσίπρα βρέθηκε ο επικεφαλής του Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, ενώ του τηλεφώνησε και ο Τζέρι Άνταμς του ιρλανδικού Sinn Fein για να ευχηθεί καλή επιτυχία και συμπληρώνει πως: «Μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα τελείωνε τέσσερις δεκαετίες πολιτικής υπεροχής της Ν. Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ και δημιουργούσε προκλήσεις στην Ευρώπη και νέα ζητήματα για την ακεραιότητα του ευρώ».
Ο δημοσιογράφος προβαίνει σε μια ιστορική αναδρομή των πολιτικών πραγμάτων της Ελλάδας, σημειώνοντας πως από την πτώση της Χούντας το 1974 και εντεύθεν, τα δύο κεντρικά κόμματα εξουσίας ήταν το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία που εναλλάσσονταν μεταξύ τους μέχρι που το 2012 χρειάστηκε να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν από κοινού μια συγκυβέρνηση.
Ωστόσο πλέον η δημοτικότητα του ΠΑΣΟΚ καταρρέει υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σύμφωνα με την GPO λαμβάνει το χαμηλό 4.4% κάτω από το ΚΚΕ και την Χρυσή Αυγή. Με τα απλά μαθηματικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να λάβει περίπου το 38% για να αναδειχθεί αυτοδύναμος, ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση θα πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας. Το Ποτάμι είναι ένας πιθανός εταίρος με τον πρώην δημοσιογράφο Σταύρο Θεοδωράκη να σημειώνει πως το τίμημα της συνεργασίας θα είναι να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ.
Οι άλλοι δύο πιθανοί «κυβερνητικοί συνεργάτες» του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το Bloomberg ενδέχεται να είναι οι ΑΝΕΛ και ο Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου. Κατά τον κ. Γεράκη οι ΑΝΕΛ έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσεγγίσουν το 3% και να εισέλθουν στη βουλή.
Ο 22χρονος Ανδρέας Χρονόπουλος που δουλεύει σε περίπτερο προτίθεται να ψηφίσει Νέα Δημοκρατία καθώς όπως λέει: «Ο Σαμαράς έχει κάνει περισσότερα από ότι οι άλλοι. Αν ψηφίσουμε ΣΥΡΙΖΑ από πού θα έρθουν τα χρήματα;». Την ίδια ερώτηση έχουν και οι επενδυτές και γι' αυτό τρόμαξαν με το προκηρύχθηκαν οι εκλογές στην Ελλάδα με αποτέλεσμα τα ελληνικά ομόλογα να δεχθούν έντονη πίεση. Οι επενδυτές έχουν τρομάξει από την ίδια ερώτηση, πώληση ελληνικών ομολόγων και μετοχών από Σαμαρά άνοιξε το δρόμο για πρόωρες εκλογές του Δεκεμβρίου.
Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας υπόσχεται πως θα αντιμετωπίσει το ανθρωπιστικό κόστος της ελληνικής ύφεσης, ενώ στέλνει καταπραϋντικό μήνυμα στους επενδυτές σχετικά με το σεβασμό του στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ. «Η εξισορρόπηση του προϋπολογισμού της κυβέρνησης δεν απαιτεί αυτόματη λιτότητα», έγραψε σε ένα σχόλιο που δημοσιεύεται σήμερα στους Irish Times. «Η λιτότητα έχει αποτύχει στην Ελλάδα. Παρέλυσε την οικονομία και άφησε ένα μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού στην ανεργία. Αυτή είναι μια ανθρωπιστική κρίση ».