Στην επισήμανση ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παραδόθηκε στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις για ανάληψη άμεσης δράσης, ώστε να λάβει η Ελλάδα την βοήθεια των 86 δισ. ευρώ που χρειάζεται για να παραμείνει στο ευρώ, προχωρεί σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg.
«Μετά από μια εξάμηνη επίθεση εναντίον της επιβληθείσας από τη Γερμανία λιτότητας, αυτό που πέτυχε είναι μόνο να βαθύνει το οικονομικό χάος στη χώρα του», σημειώνει το πρακτορείο.
Το πρακτορείο υπογραμμίζει πως ενώ η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής απέτρεψε το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα, ωστόσο αποτελεί μόνον την βάση για τις διαπραγματεύσεις για ένα πακέτο βοήθειας, το οποίο επίσης θα περιλαμβάνει 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση του αποδυναμωμένου χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας.
«Με την Ελλάδα να ξεμένει από λεφτά και τις τράπεζές της να είναι κλειστές τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η Σύνοδος θεωρήθηκε ως η τελευταία της ευκαιρία να παραμείνει στο ευρώ», σημειώνεται και προστίθεται πως η Ελλάδα βρίσκεται σε χρηματοοικονομικό κενό, από όταν η κυβέρνηση δεν κατάφερε να πληρώσει μια δόση στο ΔΝΤ και επέτρεψε την λήξη του δεύτερους προγράμματος διάσωσης στις 30 Ιουνίου.
Το Bloomberg υποστηρίζει πως οι όροι που κατάπιε (swallowed) ο Τσίπρας, περιλαμβάνουν μια μεγάλη λίστα μισοτελειωμένων δουλειών από τα δύο προηγούμενα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας και ένα νέο αίτημα για την κυβέρνηση να μεταφέρει 50 δισ. ευρώ κρατικών περιουσιακών στοιχείων (assets) σε μια εταιρεία συμμετοχών (holding), που θα επιδιώξει είτε να τα πουλήσει είτε να αποκομίσει κέρδος από αυτά. Οι πιστωτές του απέρριψαν το επιχείρημα του Τσίπρα για μια μείωση της ονομαστικής αξίας του ελληνικού χρέους που είναι περίπου στα 310 δισ. ευρώ.
«Καθώς η Σύνοδος Κορυφής πλησίαζε στο αποκορύφωμά της τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, η κύρια συνεδρίαση διεκόπη τουλάχιστον τέσσερις φορές για να επιτραπεί στον Τσίπρα να διαβουλευθεί με τους συνεργάτες του στην Αθήνα», δήλωσε αξιωματούχος με γνώση των συνομιλιών. « Ο Τσίπρας είπε στους πιστωτές ότι θα επιβάλει κομματική πειθαρχία στο κοινοβούλιο», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.
Κατά το Bloomberg «οι όροι είναι πολύ πιο σκληροί από εκείνους που ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ως «εκβιασμό» όταν έπεισε τους Έλληνες ψηφοφόρους να τους απορρίψουν στο δημοψήφισμα πριν από μία εβδομάδα».
Διαβάστε επίσης: