Ένας διάλογος, που απηχεί το κλίμα που επικράτησε στο Eurogroup της Δευτέρας.
Μάριο Ντράγκι: Μπορούν τα τεχνικά κλιμάκια να ξεκινήσουν άμεσα;
Ο Γιάνης Βαρουφάκης συγκατανεύει.
Μάριο Ντράγκι: Δηλαδή την Τετάρτη;
Γιάνης Βαρουφάκης: Ναι, την Τετάρτη.
Η συμφωνία ολοκληρώνεται.
Πριν φτάσουν σε αυτό το σημείο, είχε προηγηθεί μια εντατική προσπάθεια από την πλευρά του Μάριο Ντράγκι να πείσει τους Έλληνες αξιωματούχους πως επειδή βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, θα πρέπει να επιτρέψουν στους αντιπροσώπους της Ευρωομάδας να επιστρέψουν στην Αθήνα, εάν θέλουν να λάβουν βοήθεια. Αυτό σημειώνουν δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Bloomberg.
Ο Μάριο Ντράγκι ήταν σαφής όταν είπε στον κ. Βαρουφάκη πως τα κυβερνητικά βιβλία χρειάζεται να εξεταστούν λεπτομερώς, έτσι ώστε να καθοριστούν επακριβώς τα χρηματοδοτικά ελλείμματα. Στο πλευρό του Ιταλού τραπεζίτη στάθηκαν οι εκπρόσωποι της Κομισιόν και του ΔΝΤ.
Η πίεση φαίνεται εκ του αποτελέσματος πως έπιασε τόπο, καθώς η Αθήνα επέτρεψε να έρθουν την Τετάρτη στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών. Παράλληλα, μια άλλη πηγή από την Ευρωζώνη σημείωνε πως η Ελλάδα κινδυνεύει τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες να ξεμείνει από ρευστό, αλλά και πάλι, αν δεν εξεταστούν τα λογιστικά βιβλία του κράτους ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος για το χρονικό διάστημα που τα ελληνικά ταμεία θα φτάσουν στο «κόκκινο».
Όπως καταλήγει το Bloomberg, μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να αρνείται να ακολουθήσει κατά γράμμα τις επιταγές των δανειστών, καθώς δεν επιθυμεί να εμφανιστεί ανακόλουθος προς τους ψηφοφόρους του, ωστόσο ο Ντάισελμπλουμ ήταν για άλλη μια φορά σαφής όταν έλεγε πως η Ελλάδα θα λάβει χρήματα μόνο εάν ακολουθήσει τις δεσμεύσεις της. Από την άλλη, ο Γιάνης Βαρουφάκης διαρρήγνυε τα ιμάτια του, στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας του Eurogroup, ότι δεν υπάρχει η Τρόικα με τη μορφή που τη γνωρίζαμε, αλλά η αντίπερα όχθη των συνομιλητών έχει αντίθετη άποψη. Από τις 11 Φεβρουαρίου ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποφάσισε να σταματήσει το παιχνίδι των λέξεων και είχε πει δημόσια: «Εάν η Ελλάδα θέλει να συνομιλήσει με τους θεσμούς μπορεί να το κάνει. Δεν θα τους λέμε πλέον Τρόικα, αλλά στην πραγματικότητα είναι Τρόικα».