Η βραδυφλεγής βόμβα που σιγόκαιγε στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) του υπουργείου Πολιτισμού, έσκασε χθες! Η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου, να απολύσει σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΠ δημιουργεί νέες μεγάλες αναταράξεις στον πολύπαθο Οργανισμό και φέρνει στον αφρό σοβαρότατες καταγγελίες για τη λειτουργία του. «Η πολιτική της εξυγίανσης του Ταμείου δεν συμπεριλαμβανόταν στις φιλοδοξίες της νέας υπουργού», σημειώνει η καρατομηθείσα πρόεδρος Ασπασία Λούβη που μιλάει για «απόλυτη παράνοια».
Η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, ο εκσυγχρονισμός των κυλικείων και ο εξοπλισμός των πωλητηρίων -στόχοι που τίθενται ως προτεραιότητα στο νέο Δ.Σ. που ανακοίνωσε χθες η κ. Κονιόρδου- αποτέλεσαν μεγάλα σημεία τριβής ανάμεσα στην υπουργό και την κ. Λούβη.
Οι αρχαιοφύλακες
Oι σχέσεις τους έφτασαν σε οριακό σημείο με το θέμα των αρχαιοφυλάκων και την πρόβλεψη που υπάρχει στον νέο Οργανισμό του ΤΑΠ οι υπερωρίες τους, οι οποίες αγγίζουν το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό «των 17 εκατομμυρίων ευρώ για το 2017», σύμφωνα με την κ. Λούβη, να πληρώνονται και να ελέγχονται από το υπουργείο Πολιτισμού και όχι από το Ταμείο Απαλλοτριώσεων, όπως συμβαίνει σήμερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προ δεκαπενθημέρου στο υπουργείο Πολιτισμού, η κ. Λούβη έθεσε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα στην κ. Κονιόρδου. Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν έντονη. Εν κατακλείδι η υπουργός ζήτησε την παραίτηση της κ. Λούβη χωρίς η δεύτερη να συναινέσει. Προχθές η κ. Κονιόρδου ενημέρωσε, τηλεφωνικά, την πρόεδρο του ΤΑΠ πως η θητεία της θα τερματιστεί, κάτι που συνέβη χθες. Την ώρα που ανακοίνωνε τον αποκεφαλισμό του Δ.Σ. η ίδια γευμάτιζε σε φημισμένο εστιατόριο στη Λίνδο της Ρόδου όπου βρέθηκε στο πλαίσιο περιοδείας της.
Αμεση αντίδραση
Η αντίδραση της κ. Λούβη ήταν άμεση. Κατηγορεί την κ. Κονιόρδου πως έχει μπλοκάρει τον Οργανισμό γιατί έχει «δεσμευτεί απέναντι στους αρχαιοφύλακες». «Οι μάσκες έχουν πλέον πέσει», σημειώνει στην ανακοίνωσή της. «Η εξήγηση για την αντικατάσταση του Δ.Σ. του ΤΑΠ πρέπει να αναζητηθεί μέσα από τις απερίφραστες δηλώσεις του συνδικαλιστικού οργάνου των αρχαιοφυλάκων ΠΕΥΦΑ που έχει μπλοκάρει τον Οργανισμό του ΤΑΠ για έναν και μόνο λόγο, για τις υπερωρίες των αρχαιοφυλάκων».
Επίμαχη διάταξη
Για την επίμαχη διάταξη σημειώνει πως:
«…Πέραν του εξορθολογισμού στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος συνεπάγεται και τον έλεγχο των υπερωριών των αρχαιοφυλάκων που σήμερα καταβάλλει το ΤΑΠ κατευθείαν στους φερόμενους ως δικαιούχους, χωρίς να μπορεί να τους ασκήσει έλεγχο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι αρχαιοφύλακες κάνουν προειδοποιητικές απεργίες. Η τελευταία μάλιστα ανεστάλη, γιατί μεταξύ άλλων οι συνδικαλιστές του συγκεκριμένου κλάδου εξασφάλισαν από την υπουργό τη συμμετοχή τους σε ομάδα εργασίας (sic) για…τη σύνταξη νέου οργανισμού του ΤΑΠ!».
Αναφερόμενη στην κ. Κονιόρδου χωρίς να την κατονομάζει, η κ. Λούβη θέτει το ερώτημα αν όσοι «…αναλαμβάνουν “ηθικές δεσμεύσεις(!)” απέναντι σε εκβιαστές που απειλούν να κλείσουν την Ακρόπολη, για να μην ασκηθεί έλεγχος στις υπερωρίες τους οφείλουν να απολογηθούν για τη στάση τους απέναντι στον Ελληνα πολίτη».
Οργισμένη απάντηση
Οργισμένη ήταν η απάντηση της Πανελλήνιας Ενωσης Φυλάξεως Αρχαιοτήτων. «Τα αναφερόμενα από την κ. Λούβη προσβάλλουν έναν ολόκληρο κλάδο, κατηγορώντας τους για ενέργειες και πράξεις που είναι εκτός λογικής, ηθικής και συνδικαλιστικής πρακτικής, λέγοντας μισές αλήθειες και ανακρίβειες…», σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΠΕΥΦΑ η οποία καταλογίζει ανυπαρξία έργου στην πρώην διοίκηση του ΤΑΠ. Στον σύντομο απολογισμό του έργου της η κ. Λούβη τα βρίσκει όλα τέλεια ή σχεδόν έτσι, αν και είναι γνωστές οι μεγάλες ελλείψεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αρχαιολογικοί χώροι με τα αναψυκτήρια που δεν υπάρχουν, τα πωλητήρια που υπολειτουργούν και το ηλεκτρονικό εισιτήριο που εξαγγέλλεται διαρκώς τα τελευταία δύο χρόνια χωρίς να το έχουμε δει ακόμα. Η ίδια στην ανακοίνωσή της υποστηρίζει πως όλα αυτά τα ζητήματα περνούν πλέον σε τροχιά υλοποίησης και πως «τα έσοδα του υπουργείου έχουν πολλαπλασιαστεί μέσα σε δύο χρόνια, από 55 εκατ. στα 88 εκατ. το 2016».
Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων έχει χαρακτηριστεί ως η «ατμομηχανή του υπουργείου», καθώς συνεισφέρει με πολλά εκατομμύρια ετησίως στον πενιχρό προϋπολογισμό του. Τα έσοδά του θα μπορούσαν να είναι πολλαπλάσια αν είχαν επιλυθεί δυσλειτουργίες δεκαετιών. Μάλιστα, μιλώντας στη Βουλή ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος είχε διορίσει το 2015 το απερχόμενο Δ.Σ. του Ταμείου, χαρακτήρισε τον Οργανισμό «πτώμα που συντηρείται σε πτωματώδη κατάσταση για να το απομυζούν κάποιοι επιτήδειοι και να μην πηγαίνει το όφελος στον ελληνικό πολιτισμό και στον ελληνικό λαό…».
Παρά τη δριμύτατη κριτική που ασκεί στην κ. Κονιόρδου, η κ. Λούβη έχει μόνο καλά λόγια να πει για τον κ. Ξυδάκη -«το απερχόμενο Δ.Σ. χρωστάει πολλά στον πρώην υπουργό για τη μορφή της σύνθεσής του που φρόντισε να είναι απαλλαγμένη από συνδικαλιστικές αγκυλώσεις»- αλλά και για τον πρώην υπουργό κ. Μπαλτά για «την απόλυτη πολιτική στήριξη για να προχωρήσει το έργο της εξυγίανσης». Στη νυν υπουργό, που λες και ανήκει σε άλλη κυβέρνηση, εκτός από τα όσα της καταλογίζει η κ. Λούβη επιφυλάσσει και μια συνέντευξη τύπου στην οποία θα αναφερθεί διεξοδικά στο έργο της…
Το νέο Δ.Σ. του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων
Πρόεδρος: Ορέστης Βαβατσιούλας, δρ. αρχιτέκτων μηχανικός, τέως διευθυντής στην υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ. Μέλη: Ελένη Ανδρίκου, δρ Αρχαιολογίας, διευθύντρια τμήματος προϊστορικών-κλασικών αρχαιοτήτων ΕΦΑ Αττικής, Αναστασία Κιούση, αρχαιολόγος, Msc, δρ. ΕΜΠ Προστασία Μνημείων, Αλεξάνδρα Παπαθανασίου, αρχιτέκτων-μηχανικός Msc υπάλληλος υπουργείου Ανάπτυξης, Ευάγγελος Πολίτης-Στεργίου, δρ. Ανθρωπογεωγραφίας, ομ. καθ. ΣΔΟ ΤΕΙ Δ.Ε., διευθυντής του γραφείου της υπ. Πολιτισμού, Πανωραία Σπηλιοπούλου, δικηγόρος και Ιωάννης Τσαμποδήμος, πτυχιούχος πληροφορικής, προϊστάμενος τμήματος Πληροφοριακών Συστημάτων ΥΠΠΟΑ.
Αντώνης Καρατζαφέρης
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου