Σε λάθος του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου οφείλεται η απόδοση στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, της αναφοράς περί συνόρων του Οθωμανικού Κράτους, όπου ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να ζητά δημοψήφισμα για το νομικό καθεστώς στη Δυτική Θράκη, το οποίο προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και πολιτικών όλων των πολιτικών κομμάτων.
Αρχικά με τηλεγράφημά του το ΑΠΕ ΜΠΕ μετέφερε την είδηση πως ο κ. Ερντογάν υποστήριξε πως "ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μουσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμ, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα και τα νησιά του Αιγαίου".
Σύμφωνα πάντα με το αρχικό τηλεγράφημα ο κ. Ερντογάν φέρεται να ζήτησε και δημοψήφισμα για το νομικό καθεστώς της Δυτικής Θράκης, αξιώσεις προκλητικότατες, οι οποίες όπως αποδείχθηκε μετά από ώρες ουδέποτε είχαν ειπωθεί.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΠΕ ΜΠΕ με νέο του τηλεγράφημα στις 18:24 ενημέρωνε πως υπάρχει διόρθωση στο αρχικό τηλεγράφημα όπου με έκπληξη διαπιστώνει κανείς πως ο Τούρκος πρόεδρος, Ερντογάν δεν είχε πει τίποτα ούτε για τη Θεσσαλονίκη, τα νησιά του Αιγαίου και ούτε είχε κάνει λόγο για δημοψήφισμα στη Δυτική Θράκη.
Τελικά όλα αυτά τα προκλητικά που φερόταν πως είπε ο Ερντογάν σύμφωνα με το νέο τηλεγράφημα αποδίδονται στον τουρκικό τύπο.
Το νέο τηλεγράφημα του ΑΜΠΕ αναφέρει χαρακτηριστικα:
ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Στο τηλεγράφημά μας με τίτλο "Τουρκία: Ο Ερντογάν για τα σύνορα του Οθωμανικού κράτους, τη Μοσούλη, τη Θράκη και την Κύπρο", τα αναφερόμενα στη τρίτη και τέταρτη παράγραφο, εκ παραδρομής αποδόθηκαν στον Ρ. Τ. Ερντογάν αντί στον τουρκικό Τύπο. Αντικαθίστανται δε από τα εξής:
"Η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Σαμπάχ, για το περιεχόμενο του «Εθνικού Συμβολαίου και στo σημείο αναφορικά με τη Δυτική Θράκη αναφέρει: «Και το νομικό καθεστώς της Δυτικής Θράκης, το οποίο εναπόκειται στην ειρήνη που θα γίνει με την Τουρκία, θα πρέπει οριστεί, με κατάλληλο τρόπο, ως αποτέλεσμα δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί ελεύθερα. Ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μοσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμι, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα, και τα νησιά του Αιγαίου».
Κι αυτό είναι το διορθωμένο τηλεγράφημα όπως το μετέδωσε στις 18:24 το ΑΠΕ ΜΠΕ
«Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος με αφορμή την υπόθεση της Μοσούλης είπε πως η Τουρκία «εκτός από τα 79 εκατομμύρια των πολιτών της, φέρει ευθύνη και απέναντι στα εκατοντάδες εκατομμύρια αδέλφια μας στη γεωγραφική περιοχή με την οποία μας συνδέουν ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί». Στο πλαίσιο αυτό, ο Ερντογάν έκανε λόγο και για τη «Δυτική Θράκη».
«Είναι καθήκον, αλλά και δικαίωμα της Τουρκίας να ενδιαφέρεται για το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Κριμαία, το Καραμπάχ, τη Βοσνία και τις άλλες αδελφές περιοχές. Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία», υποστήριξε ο Ερντογάν σε ομιλία του στη Ρίζε και πρόσθεσε: «Η στιγμή που θα παραιτηθούμε από αυτό, θα είναι η στιγμή που θα χάσουμε την ανεξαρτησία μας και το μέλλον μας».
Η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Σαμπάχ, για το περιεχόμενο του «Εθνικού Συμβολαίου και στo σημείο αναφορικά με τη Δυτική Θράκη αναφέρει: «Και το νομικό καθεστώς της Δυτικής Θράκης, το οποίο εναπόκειται στην ειρήνη που θα γίνει με την Τουρκία, θα πρέπει οριστεί, με κατάλληλο τρόπο, ως αποτέλεσμα δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί ελεύθερα. Ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μοσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμι, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα, και τα νησιά του Αιγαίου».
πηγή: newsit.gr