Στα πορίσματα της Επιτροπής Αλήθειας και πώς θα έπρεπε να αξιοποιηθούν, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες στο ΒΗMagazino, ενώ επικρίνει τον πρωθυπουργό γιατί δεν τα αξιοποιεί.
Η πρώην πρόεδρος της Βουλής μιλάει επίσης για τη θητεία της στο Κοινοβούλιο και τις επικρίσεις που δέχθηκε, αλλά και για τα μελλοντικά πολιτικά της σχέδια.
«Έχει ήδη καταγραφεί ότι αυτά τα ντοκουμέντα παρήγαγαν αποτελέσματα», τονίζει η κ. Κωνσταντοπούλου, αναφερόμενη για τα πορίσματα της Επιτροπής Αλήθειας. Σημειώνει πως έπρεπε να έχουν κατατεθεί από την κυβέρνηση σε Σύνοδο Κορυφής και σε κάθε αρμόδιο φόρουμ, φέροντας ως παράδειγμα το πόρισμα που εκδόθηκε στις 18 Ιουνίου «ότι το ΔΝΤ γνώριζε από το 2010 ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο» και «αποκάλυπτε ευθύνη των δανειστών για την κατάσταση της χώρας» και μια βδομάδα αργότερα «το ΔΝΤ, με έκθεση που έμεινε κρυφή έως τις 2 Ιουλίου, παραδέχτηκε τη μη βιωσιμότητα του χρέους».
Στο ερώτημα γιατί δεν το αξιοποίησε ο πρωθυπουργός απαντά πως «ο τρόπος με τον οποίο αποφασίστηκαν και διεξήχθησαν οι εκλογές της 20ής Σεπτέμβρη δεν θα πρέπει να σας αφήνει την παραμικρή αμφιβολία για το ποιοι ήταν αυτοί με τους οποίους συμφώνησε».
Κατηγορεί, επίσης, τον Αλέξη Τσίπρα για «προδοσία», λέγοντας: «Η άποψή μου είναι ότι το "Όχι" κέρδισε χάρη στην αποφασιστικότητα και τη γενναιότητα αυτού του λαού, ενός λαού που δεν είχε κανένα δικαίωμα ο κ. Τσίπρας να προδώσει». Σε άλλο σημείο ανέφερε πως «υπάρχει ένα βασικό ερώτημα… Το ερώτημα είναι από την αρχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αυτός ο πρωθυπουργός με βάση ποιες υποθέσεις και ποια δεδομένα αποφάσισε ξανά και ξανά να αποπληρώνουμε τις δόσεις στους δανειστές χωρίς να έχει εξασφαλίσει θωράκιση για τη χώρα; Πρόκειται για αποφάσεις δικές του που ελήφθησαν σε πείσμα των αποφάσεων των οργάνων του κόμματος».
«Δεν θα διεκδικήσω για την Αριστερά το μονοπώλιο του ηθικού πλεονεκτήματος, αλλά η αντίληψη ότι πρέπει να υπάρχουν κοινωνικές τάξεις και ταξικές διακρίσεις, η αντίληψη ότι οι φτωχοί είναι χαζοί, είναι ξένη με μια γνήσια αριστερή θεώρηση της κοινωνίας. Υπάρχει ευθύνη του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησης γιατί με τις συμπεριφορές τους και την προδοσία στην οποία συνέπραξαν κλόνισαν το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς στη χώρα μας αλλά και πανευρωπαϊκά. Εκείνο που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι αυτές οι πολιτικές και ο καθεστωτισμός δεν έχουν καμία σχέση με την ταυτότητα της Αριστεράς», αναφέρει, σε άλλο σημείο της συνέντευξης.
Σημειώνει ακόμη ότι δεν ισχύει το «αυτοί που τα έφαγαν και τα ήπιαν είναι ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας» και προσθέτει πως «οδηγηθήκαμε στη χρεοκοπία από πράξεις και παραλείψεις των κομμάτων που εναλλάχτηκαν στην εξουσία από τη Μεταπολίτευση και μετά. Η υπερχρέωση της χώρας οφείλεται σε συγκεκριμένους παράγοντες, συνομολόγηση λεόντειων επιτοκίων, σε μεγάλης κλίμακας διαφθορά, διαπλοκή, οικονομικό έγκλημα. Υπάρχουν συγκεκριμένες δεκάδες ανοιχτές υποθέσεις στη Δικαιοσύνη».
Στις επικρίσεις που δέχθηκε ως πρόεδρος της Βουλής, τονίζει πως η επιμονή στη δημοκρατική διαδικασία δεν είναι τυπολατρία. Αυτοί που την ονομάζουν τυπολατρία είναι αυτοί που καταπατούν τη δημοκρατία με την πιο καθεστωτική λογική» και πως ο ΠτΒ δεν είναι διακοσμητικό αξίωμα», «είναι εγγυητής της κοινοβουλευτικής λειτουργίας και εργάζεται για μια ζωντανή Βουλή, ανοιχτή στην κοινωνία».
Προσθέτει ότι δέχθηκε επιθέσεις σε προσωπικό επίπεδο, με ιταμό ύφος και περιεχόμενο, και με συστηματικότητα και επαναληπτικότητα, που κανένας άλλος δεν έχει δεχθεί και «χωρίς να ενεργοποιείται καμία προστατευτική λειτουργία της συλλογικότητας στην οποία ανήκα». Αναφορικά δε με τις κατηγορίες για "φλερτ" με τη Χρυσή Αυγή, τονίζει ότι ήταν η πρώτη που δήλωσε δημόσια, από τον Απρίλιο του 2012, ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση, και χαρακτήρισε «γκεμπελισμό, το να προσπαθείς να εμφανίσεις έναν άνθρωπο ως το ακριβώς αντίθετο από αυτό που είναι με σκοπό την πολιτική στοχοποίηση και εξουθένωση, χαρακτηρίζει εκείνους που δρουν φασιστικά και θρασύδειλα, ελλείψει πολιτικών επιχειρημάτων». «Καμία ευνοϊκή συμπεριφορά. Τηρούσα τον κανονισμό» προσθέτει.
Σε ερώτηση αν ήταν σοκ η μη επανεκλογή της στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, ανέφερε πως ήταν επιλογή της, «ξέραμε πως η Λαϊκή Ενότητα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να μπει στη Βουλή», και στην επισήμανση ότι οι περισσότερες δημοσκοπήσεις έδειχναν ασφαλή ποσοστά εισόδου στη Βουλή απαντά: «Σας έχω πει άλλη φορά τη γνώμη μου για τις δημοσκοπήσεις… Ξέραμε ότι επρόκειτο για εκλογές εκκαθάρισης. Ωστόσο, το καθήκον μου ήταν να αντισταθώ και όχι να παραδοθώ. Αν ο καημός μου ήταν να εκλέγομαι και να παραμείνω ΠτΒ, θα έλεγα "ναι σε όλα". Δεν το έκανα».
Ερωτώμενη δε αν οι πολιτικές της φθάνουν μέχρι την πρωθυπουργία απαντά ότι δεν σκέφτεται μ' αυτόν τον τρόπο, πως «στόχος μου είναι να ανατραπεί ο ζυγός που λέγεται Μνημόνιο» και τονίζει ότι «οι θέσεις ευθύνης (και όχι εξουσίας) δικαιώνουν μία διαδρομή και μία σειρά επιλογών όταν και η άσκηση της εξουσίας με την οποία είναι συνυφασμένες γίνεται με τρόπο αντάξιο της δέσμευσης, της εμπιστοσύνης και της προσδοκίας όσων σε εμπιστεύθηκαν. Αν ο ύψιστος στόχος είναι η κατάκτηση ενός αξιώματος, τότε είναι πιθανό να χάσεις την ψυχή σου στη διαδρομή».
Στην ερώτηση αν σκοπεύει να ιδρύσει κόμμα αναφέρει: «Η άποψή μου είναι ότι μέσα από τη συλλογικότητα υπηρετούνται οι πολιτικές στοχεύσεις. Δεν μετάνιωσα που στήριξα τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι στην αντίληψή μου μια αυτονόητη μηχανιστική παραγωγή πλαισίου για να ανακυκλώνεται κανείς στο πολιτικό στερέωμα. Υπάρχει, όμως, η ανάγκη πρωτοβουλιών που θα εκφράσουν ένα ευρύτερο κομμάτι της κοινωνίας που δεν εκπροσωπείται, για να δοθεί βήμα συμμετοχής στις νέες γενιές που έχουν περιθωριοποιηθεί και σε αυτό το πλαίσιο θα δραστηριοποιηθώ».
Τέλος, ευχήθηκε για το 2016 «να απαλλαγούμε επιτέλους από την καταδυνάστευση των μνημονίων και να ανακτήσουμε την αξιοπρέπεια, την ελευθερία και τη δημοκρατία. Και εύχομαι και πιστεύω ότι θα είναι πάρα πολλοί και πολλές που θα ενεργοποιηθούν σε μια νέα δημοκρατική αντίσταση. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες που επιφυλάσσει η κυβερνητική πολιτική, λόγω της μνημονιακής στροφής, θεωρώ ότι θα είναι ένας χρόνος αυτοσυνειδησίας και νέας αφετηρίας για τον λαό και τα κοινωνικά κινήματα…».