«Όταν ορκίστηκα υπουργός Υγείας κάναμε μία τηλεδιάσκεψη και κατέστησα σαφές ότι πρέπει να υπάρχει πλήρης ευθύνη για ζητήματα που άπτονται της υγιεινής των χώρων του νοσοκομείου αλλά και των ασθενών» τόνισε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ με αφορμή την παύση του διοικητή του νοσοκομείου Αγία Όλγα λόγω της κακής κατάστασης σε χώρους νοσηλείας.
«Οι διοικητές πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση. Δεν θα υπάρξει ανοχή απέναντι σε αυτό. Υπάρχει ένα ζήτημα ευθύνης» είπε και υπογράμμισε ότι «έως τέλος χρόνου νέες διοικήσεις στα νοσοκομεία της χώρας».
«130 νοσοκομεία και 150 κέντρα υγείας θα απορροφήσουν χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Αφορά την ριζική ανασύσταση του ΕΣΥ» είπε στη συνέχεια.
Για τις ελλείψεις στα φαρμακεία, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι έλαβε αποφάσεις για την παράλληλη απαγόρευση εξαγωγών και τόνισε ότι «σήμερα η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα σε ελλείψεις φαρμάκων στην ΕΕ».
Για την αποχώρηση του πρόεδρου του ΕΟΦ, Δημήτρη Φιλίππου, ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι έληξε η θητεία του και ότι δεν παραιτήθηκε.
Σχετικά με την πολιτική που εφαρμόζεται στον Άγιο Σάββα, όπου ασθενείς με καρκίνο δέχονται τα φάρμακα για τις θεραπείες τους στο σπίτι, τόνισε ότι πρόκειται να εφαρμοστεί ευρύτερα.
«Θα επεκτείνουμε το πρόγραμμα σε όσους ασθενείς μπορούμε» ανέφερε ενώ μίλησε ακόμα για «αποστολή των ακριβών φαρμάκων στο σπίτι του ασθενή για να μην περιμένουν στις ουρές στα φαρμακεία».
Ακόμα μίλησε για αλλαγές στο ΕΣΥ και στο ΕΚΑΒ. «Έρχονται 17 μονάδες εγκεφαλικών» τόνισε. Για τα νησιά είπε ότι η κυβέρνηση θα δώσει πολύ γενναία κίνητρα στους γιατρούς για να υπηρετούν στα νησιά.
Ολόκληρη η συνέντευξη του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην ΕΡΤ:
Θέλω να σας ρωτήσω για το θέμα του Νοσοκομείου Αγία Όλγα που αφήσατε τον Διοικητή από τα καθήκοντά του γι αυτή την άθλια κατάσταση του νοσοκομείου. Θέλω πρώτα απ’ όλα να ρωτήσω πώς πληροφορήθηκαν την κατάσταση του νοσοκομείου και πότε;
Καλησπέρα σας. Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Να πω κάτι πριν. Είδα περιμένοντας άκουσα ότι έφυγε ο Γιάννης Ιωαννίδης. Εκφράζω τη θλίψη μου να τον θυμόμαστε όλοι με αγάπη και νοσταλγία. Εγώ τον γνώρισα στο πεδίο της πολιτικής και όχι του αθλητισμού και είναι ένας πραγματικά αξέχαστος άνθρωπος με μεγάλη προσφορά στον αθλητισμό.
Έρχομαι στο θέμα το οποίο θέσατε. Κοιτάξτε, όταν ορκίστηκα υπουργός Υγείας μαζί με τους υφυπουργούς μου κάναμε μία τηλεδιάσκεψη την ίδια μέρα, μετά από λίγες ώρες, αφού εγκατασταθήκαμε στο Υπουργείο και παραλάβαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση, κάναμε μια τηλεδιάσκεψη με όλους τους διοικητές των νοσοκομείων. Και τους κατέστησα σαφές ότι πρέπει να υπάρχει πλήρης ενσυναίσθηση και ευθύνη σε σχέση με κάποια ζητήματα που άπτονται της υγιεινής των χώρων των νοσοκομείων και γενικότερα της συμπεριφοράς μας απέναντι στους ασθενείς. Μάλιστα, τους τόνισα ότι θα πρέπει άμεσα να καταγράψουν κάποιες μικροανάγκες που υπάρχουν σε διάφορους χώρους και αμέσως να προβούν σε διορθώσεις και βελτιώσεις σε μικρούς εκσυγχρονισμούς. Τα χρήματα, οι πόροι ήταν απολύτως κατοχυρωμένοι από τη δική μας την πλευρά, μέχρις ότου βεβαίως ετοιμαστούν τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία αφορούν όλα τα νοσοκομεία της χώρας.
Τους δώσατε κάποια πίστωση χρόνου;
Τους είπα μόλις επιστρέψετε τα νοσοκομεία σας θα πάτε να δείτε αυτό το θέμα.
Είστε σίγουρος ότι δεν υπάρχουν ανάλογα φαινόμενα σε άλλα νοσοκομεία που απλώς ακόμα δεν τα έχετε πληροφορηθεί;
Κατ’ αρχήν αυτά δεν είναι καινούργια φαινόμενα, είναι αρκετά χρόνια αυτά τα προβλήματα.
Μα αυτό είναι ακόμα χειρότερο…
Τα έβλεπα, τα παρακολουθούσα. Και αυτό είναι ένα ζήτημα που έχει να κάνει με την ευθύνη του καθενός, ο οποίος αναλαμβάνει τη διοίκηση ενός νοσοκομείου.
Ένας υπουργός μπορεί να έχει πλήρη εικόνα αυτής της κατάστασης; Εσείς αισθάνεστε ότι αυτή τη στιγμή έχετε πλήρη εικόνα της κατάστασης;
Όχι απολύτως, αλλά… κάνουμε. Κοιτάξτε, κοιτάξτε, Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε και κάνουμε μια καταγραφή και πιο σοβαρών προβλημάτων, όπως είναι η πυρασφάλεια όλων των νοσοκομείων της χώρας. Κάνουμε παρεμβάσεις, σχεδιάζουμε την πυρασφάλεια, σχεδιάζουμε την ανακαίνιση όλων των νοσοκομείων, αλλά έχω δώσει συγκεκριμένη εντολή. Μπορεί να υπάρχουν κι άλλα, δεν το ξέρω, αλλά δεν πρόκειται να υπάρξει ανοχή απέναντι σε αυτό. Γιατί δεν είναι μόνο το συγκεκριμένο ζήτημα. Δεν είναι δηλαδή ότι υπάρχει ένα μέρος το οποίο δεν είναι υγιεινό, είναι εστία μολύνσεων. Είναι και το πώς αντιλαμβάνεται κάποιος που είναι διοίκηση σε ένα νοσοκομείο, όπως και ο υπουργός, ο Γενικός γραμματέας, ο οποιοσδήποτε έχει θέση ευθύνης, δεν κοιμάται, είναι σε επαγρύπνηση διαρκώς. Άρα εδώ λοιπόν υπάρχει ένα ζήτημα ευθύνης, διαχείρισης της ευθύνης.
Προτίθεστε να επανεξετάσετε ή να θέσετε σε αξιολόγηση τις διοικήσεις όλων των νοσοκομείων γενικότερα;
Απολύτως. Περιμένουμε ένα νομοθέτημα που θα κατέβει και θα ψηφιστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών. Εκεί ήδη έχουν γίνει κάποια πράγματα. Περιμένουμε λοιπόν αυτό το νομοσχέδιο, να οριστούν τα κριτήρια μέχρι τέλος του χρόνου, πιστεύω αρχές του 2024 θα έχουμε νέες διοικήσεις σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας με κριτήρια αντικειμενικά.
Έχουν δεσμευτεί χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης για ανακαινίσεις νοσοκομείων. Πότε θα γίνουν αυτές οι ανακαινίσεις;
Ήδη προχωράνε αρκετές στην Αθήνα, στο Αττικό, 50 κρεβάτια αυτή τη στιγμή είναι δεσμευμένα διότι σε κάποιες κλινικές γίνονται έργα. Υπογράψαμε προχθές άλλα νοσοκομεία, όπως το νοσοκομείο της Νίκαιας και άλλα νοσοκομεία, τα οποία αυτή τη στιγμή επιχειρούμε και προσπαθούμε να τα διορθώσουμε. Να εκσυγχρονιστούν. Είναι 130 νοσοκομεία τα οποία πρέπει μέσα σε 1,5 το πολύ χρόνο λόγω ταμείο ανάκαμψης και απορρόφησης πρέπει να απορροφηθούν αυτά και 150 κέντρα υγείας. Είναι περίπου 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Είναι πολλά, πάρα πολύ, πολύ μεγάλα ποσά, τα οποία θα απορροφηθούν από το ταμείο ανάκαμψης.
Μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο επομένως θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα αυτά..
Ναι, είναι μικρά έργα, δηλαδή δεν είναι έργα θηριώδη. Είναι μικρά έργα ανά νοσοκομείο που αφορούν τα τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, τα τμήματα των εφημεριών, διάφορες κλινικές είναι ένας καλλωπισμός και ένας εκσυγχρονισμός των νοσοκομείων. Ταυτόχρονα είναι εξοπλισμοί. Είναι επίσης κάποια πολύ μεγάλα προγράμματα που αφορούν την ψηφιοποίηση των νοσοκομείων και του Εθνικού συστήματος υγείας, των φαρμάκων. Θέλω να πω ότι αυτό όλο το πρόγραμμα αφορά ουσιαστικά τη ριζική ανασύσταση και αναγέννηση του ΕΣΥ.
Παρατηρούνται ελλείψεις στα φαρμακεία, σε αντιβιώσεις και σε ινσουλίνες, κυρίως γιατί και πότε θα αποκατασταθεί αυτό το πρόβλημα;
Κοιτάξτε, καταρχήν θέλω να σας πω ότι από τη μέρα που ήρθα στο υπουργείο πήρα τρεις αποφάσεις απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών. Οι παράλληλες εξαγωγές για να γνωρίζουν οι τηλεθεατές σας, είναι οι εξαγωγές φαρμάκων που κάνουν οι φαρμακοποιοί, οι χονδρέμποροι δηλαδή του φαρμάκου σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης νομιμότατα. Όταν όμως τα φάρμακα, τα προϊόντα αυτά λείπουν από την εσωτερική αγορά και τρέχει η μητέρα να βρει ένα φάρμακο για το παιδί το οποίο έχει γρίπη, έχει μια ίωση, αντιλαμβάνεστε ότι προτεραιότητα είναι πρώτα αυτό. Αυτό λοιπόν, σε συνδυασμό με την παρακολούθηση των φαρμάκων στην Ευρώπη, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία υπάρχει μια αντίστοιχη διαδικασία, αυτή τη στιγμή έχει ηρεμήσει αρκετά. Υπάρχουν ελλείψεις. Αρκετά όμως τα πράγματα στην Ευρώπη. Σήμερα η Ελλάδα είναι η μικρότερη, η τελευταία χώρα σε ελλείψεις στην Ευρώπη.
Συνδέονται οι ελλείψεις με την αποχώρηση του προέδρου του ΕΟΦ, του κυρίου Δημήτρη Φιλίππου;
Καταρχήν ο πρόεδρος του ΕΟΦ δεν αποχώρησε, ούτε παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΕΟΦ. Έληξε η θητεία του 29/9 του και τελειώσαμε.
Λέω τη λέξη αποχώρηση, γιατί όταν λήγει η θητεία του μπορεί και να ανανεωθεί.
Δεν επρόκειτο να ανανεωθεί.
Γιατί;
Γιατί έχει πάρα πολλά χρόνια ο άνθρωπος αυτός και να θέλουμε να ορίσουμε μια νέα διοίκηση. Είναι πολύ απλό το πράγμα. Θέλω να πω όμως ότι ο ΕΟΦ πρέπει και αυτός να εκσυγχρονιστεί. Εγώ από τη μέρα που ήρθα λοιπόν, για να πάμε ακριβώς στο επόμενο βήμα για τα φάρμακα, επειδή δε φτάνουν μόνο υπαγορεύσεις, από τη μέρα που ήρθα, ζήτησα κάποια στοιχεία από το δεν τα έχω όλα, αλλά εν πάση περιπτώσει, έχει μια επιτροπή η οποία θα συνδέσει με έναν μηχανισμό ψηφιακό, τον ΕΟΦ, το υπουργείο, τους φαρμακέμπορους, τις φαρμακοβιομηχανίες, τα φαρμακεία, έτσι ώστε όλοι να ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει στη χώρα. Και πρέπει να σας πω το εξής Στο τέλος, γύρω στις 15 Νοεμβρίου, εσείς και ο κάθε πολίτης, αν θέλει να ψάξει ένα φάρμακο να βρει που του έγραψε γιατρός του, θα ξέρει μέσα από το κινητό του αν υπάρχει αυτό το φάρμακο ή ποιο ισοδύναμο υπάρχει.
Αυτό θα έχει ολοκληρωθεί στις 15 Νοεμβρίου.
Ήδη αυτή τη στιγμή δουλεύει το σύστημα δοκιμαστικά για να δούμε πόσοο χρήσιμο είναι.
Κάτι άλλο που ενδιαφέρει πολύ κόσμο. Η πολιτική που εφαρμόζεται στον Άγιο Σάββα, όπου ασθενείς με καρκίνο δέχονται τα φάρμακα για τις θεραπείες στο σπίτι. Υπάρχει δυνατότητα και προοπτική να εφαρμοστεί ευρύτερα;
Σας ευχαριστώ που μου το ρωτάτε. Αυτό είναι το πρόγραμμα ΟΙΚΟΘΕΝ. Αυτή τη στιγμή είναι περίπου 100 ασθενείς. Βέβαια μην ξεχνάτε ότι το «Νίκος Κούρκουλος», η δωρεά που έκανε η Μαριάννα Λάτση στο Ελληνικό Δημόσιο, στον Άγιο Σάββα, κάνει χιλιάδες χημειοθεραπείες ετησίως και το αντίστοιχο στη Θεσσαλονίκη. Είμαι σε διαρκή επαφή με τη διοίκηση του νοσοκομείου Άγιος Σάββας, το Μεταξά του Πειραιά, το οποίο επίσης είναι θηριώδες νοσοκομείο ογκολογικό και το Θεαγένειο Θεσσαλονίκης, να επεκτείνουμε το πρόγραμμα αυτό σε όλους τους ασθενείς όπου μπορούμε. Και κάτι ακόμη Θα προχωρούμε στην αποστολή φαρμάκων, των ακριβών φαρμάκων, αυτά που παίρνει ο κόσμος από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ και είναι πανάκριβα, να τα στέλνουμε στο σπίτι, να τα στέλνουμε στο σπίτι έτσι ώστε να στήνεται ο κόσμος στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Κε Χρυσοχοΐδη επειδή είσαστε πολλά χρόνια στην πολιτική και είσαστε ένας άνθρωπος που ξέρω ότι θέλει όταν πάει κάπου να παράγει έργο. Ειλικρινά θέλω να μου πείτε τώρα με το χέρι στην καρδιά, πότε θα μπορείτε να μας πείτε ό, τι θα αισθάνεστε ως υπουργός, ότι αυτό το σύστημα υγείας του οποίου προΐσταστε θα ανταποκρίνεται στοιχειωδώς σε αυτά που θέλει ένας Έλληνας πολίτης. Γιατί ξέρετε, φαντάζομαι, ότι αυτό το οποίο προΐσταστε σήμερα δεν το δεν το κάνει αυτό.
Είναι ένα σύστημα το οποίο αντιμετωπίζει πάρα πολλές δυσκολίες. Χτυπήθηκε και από τον COVID. Βέβαια έβγαλε τον COVID. Αυτός ένας γίγαντας τεράστιος είναι το ΕΣΥ. Τώρα λοιπόν πρέπει να τον πάμε στον 21ο αιώνα, στη νέα εποχή. Η πρώτη μας νίκη θα είναι να φέρουμε ένα νομοσχέδιο τέλος του χρόνου που θα αναφέρεται στο νέο ΕΣΥ. Πιο μπροστά φέραμε το ΕΚΑΒ, το οποίο είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες στη Βουλή. Σήμερα συζητάμε τα ζητήματα που σας είπα στη Βουλή. Τον άλλο μήνα θα συζητήσουμε για τα εγκεφαλικά, 17 μονάδες εγκεφαλικών που θα ψηφίσουμε και θα ιδρύσουμε στην Ελλάδα για πρώτη φορά. Τα εξωτερικά ιατρεία, οι εφημερίες δηλαδή που πρέπει να αλλάξουν μορφή και να γίνουν πιο ανθρώπινα, τα τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.
Κάτι τελευταίο θέλω. Στα νησιά τι θα γίνει; Εγώ είμαι από την Ιθάκη και η Ιθάκη έχει ένα γιατρό.
Λοιπόν, στα νησιά υπάρχουν αρκετές σκέψεις αυτή τη στιγμή. Πρώτα πρώτα έχουμε καθιερώσει κάποια κίνητρα. Δεν μπορώ ακόμα να σας αποκαλύψω γιατί δεν είναι μόνο δική μου ευθύνη. Θα είναι η ευθύνη της κυβέρνησης να δώσουμε κάποια πολύ γενναία κίνητρα σε γιατρούς ώστε ένα χρονικό διάστημα να μένουν στα νησιά. Λοιπόν, δεν είναι μόνο αυτό όμως. Είναι και η τηλεϊατρική και μια σειρά άλλες μεθόδους που σκέφτομαι και διαδικασίες και εφαρμογές, ούτως ώστε οι κάτοικοι των νησιών να αποκτήσουν και αυτοί ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.