ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσόγονος κατά Τραμπ: Το διάταγμα συνιστά προσβολή σε βάρος της ανθρώπινης αξιοπρέπειας

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος στηλίτευσε το διάταγμα Τραμπ σχετικά με την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ για πολίτες επτά κρατών.

 

 

 

 

Με γραπτή του δήλωση ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως το διάταγμα αυτό συνιστά προσβολή σε βάρος της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ενώ αποτελεί δυσμενή μεταχείριση στηριγμένη αποκλειστικά στο γεγονός ότι οι πολίτες αυτοί είναι φορείς συγκεκριμένης εθνικότητας, ενώ μάλιστα έχουν κριθεί από τις ίδιες τις αμερικανικές αρχές ότι δεν είναι επικίνδυνοι.

Επισήμανε πως στοχοποιούνται άνθρωποι απλώς και μόνο για να εξυπηρετηθούν πολιτικές σκοπιμότητες, μετατρέποντας πολίτες σε αντικείμενα προαποφασισμένης δυσμενούς μεταχείρισης. Υπογράμμισε πως ελπίζει ότι τα αμερικανικά δικαστήρια θα αποδείξουν στον νέο πρόεδρο ότι δεν μπορεί να αγνοεί τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Ακολουθεί η δήλωση του κ. Χρυσόγονου:

«Το διάταγμα του νέου προέδρου των ΗΠΑ που εκδόθηκε στις 27.1.2017, συνιστά προσβολή σε βάρος της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Με το διάταγμα αυτό ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ απαγόρευσε για 90 ημέρες την είσοδο στη χώρα του κάθε πολίτη επτά συγκεκριμένων κρατών (Ιράν, Ιράκ, Συρίας, Λιβύης, Σομαλίας, Σουδάν και Υεμένης).

Μια τέτοια γενική απαγόρευση, για ανθρώπους οι οποίοι διαθέτουν ατομική θεώρηση εισόδου και άρα έχουν κριθεί από τις ίδιες τις αμερικανικές αρχές ότι δεν είναι επικίνδυνοι, συνιστά δυσμενή μεταχείριση στηριγμένη αποκλειστικά στο γεγονός ότι είναι φορείς συγκεκριμένης εθνικότητας, χωρίς να υφίσταται εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ των ΗΠΑ και των κρατών αυτών.

Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι τουλάχιστον στην περίπτωση του Ιράν δεν υφίσταται καν κάποια μείζονος σημασίας εσωτερική αναταραχή ή ανωμαλία. Στη βαθύτερη λογική του το διάταγμα της 27.1.2017 στοχοποιεί επομένως ανθρώπους ανεξάρτητα από τα ατομικά τους χαρακτηριστικά, απλώς και μόνο για να εξυπηρετήσει κάποιες πολιτικές σκοπιμότητες, συμβολικού ή άλλου χαρακτήρα, δηλαδή μετατρέπει αδιακρίτως τους πολίτες των επτά αυτών κρατών σε αντικείμενα προαποφασισμένης δυσμενούς μεταχείρισης από τις ΗΠΑ. Ελπίζω ότι τα αρμόδια αμερικανικά δικαστήρια θα αποδείξουν στον νέο πρόεδρο ότι δεν μπορεί να αγνοεί τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα».