ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Corriere della Sera: Αλέξης ο κόκκινος ή το παιδί του μπαμπά;

 

«Αντί για σταυρούς και ορθόδοξες εικόνες, στο γραφείο του κόμματός του, υπάρχουν κρεμασμένες εικόνες της Ρόζα Λούξεμπουργκ και του Καρλ Μαρξ. Το πρόσωπο του Τσε Γκεβάρα τυπωμένο σε μπλουζάκια, στα πανό, τα πλακάτ […] Αυτό που λείπει είναι το σφυροδρέπανο που το έχει υιοθετήσει το ΚΚΕ που επιτέθηκε στον Τσίπρα χαρακτηρίζοντάς τον πουλημένο στην διεθνή οικονομία».

«Ο νέος πρόεδρος είναι καλύτερος. Στον τρόπο που μιλάει, που ντύνεται, που εμφανίζεται στην τηλεόραση, που αντιμετωπίζει έναν-έναν τους πολιτικούς στόχους και πείθει όλους τους συντρόφους για να τον ακολουθήσουν, ή να εγκαταλείψουν. Ο Τσίπρας έδιωξε από το κόμμα τους ανταγωνιστές, τους ιδρυτές, τους πρώην μέντορες, διατηρώντας την ηγεσία με χάρισμα και νίκη», επισημαίνει ο Αντρέα Νικάστρο της ιταλικής εφημερίδας, περιγράφοντας την άνοδο που σημείωσε το κόμμα, που αρχικά κυμαινόταν στο 4% και έφτασε να αναλαμβάνει την εξουσία σχεδόν με αυτοδυναμία, και συγκρίνει τον Αλέξη Τσίπρα, με τον πρώην πρόεδρο του Συνασπισμού, Αλέκο Αλαβάνο.

«Βλέποντάς τον δεν μοιάζει με επαναστάτη. Ίσως περισσότερο σε σικ ριζοσπάστη. Λίγο ζελέ στα μαλλιά, πουλόβερ και μπουφάν της μάρκας Burberry. Δεν φοράει ποτέ γραβάτα. Άλλωστε το υποσχέθηκε: “Θα τη φορέσω μόνο όταν σβηστεί το δημόσιο χρέος”. Μία γραβάτα για 320 δισ. θα ήταν ευκαιρία, φυσικά πιο οικονομικό από την γνωστή εμμονή του, με τον κομμωτή του στο Κολωνάκι, την πιο σικ περιοχή στην Αθήνα, όπου κούρεμα και χτένισμα στοιχίζει 60 ευρώ».

«Ένα παιδί αστών που δε μπορεί να δεχθεί ότι η δημοκρατία δεν κάνει πια ομοιοκαταληξία με την ευζωία. Ότι η Ευρώπη δε σημαίνει πια ανθρώπινα δικαιώματα και υποδοχή μεταναστών. Ότι κάποιος μπορεί να μην νιώθει καλά και δεν υπάρχει νοσοκομείο για να τον θεραπεύσει. Ίσως έχει δίκιο, ίσως όχι. Αλλά προσπαθεί. Και οι Έλληνες μαζί με εκείνον. Η παραμονή στο ευρώ για τον Τσίπρα, σημαίνει ότι θα παραμείνει ένα πλαίσιο αξιών που περιλαμβάνουν τη δημοκρατία, τη δημόσια υγεία, την παιδία και την ισότητα. Δε σημαίνει μόνο πλεόνασμα και spreads».

«40χρονος, πολιτικός μηχανικός. Δημόσια σχολεία. Αγγλικά έμαθε ως ενήλικας και δεν τα μιλάει καλά παρά τα εντατικά μαθήματα. Ο πατέρας και αυτός μηχανικός και ιδιοκτήτης κατασκευαστικής. Υπάρχει και κάποιο κουτσομπολιό για τον πατέρα του επειδή κατάφερε να εργάζεται κατά την περίοδο της Χούντας των συνταγματαρχών. Ειπώθηκε κιόλας και για μία θεία του Αλέξη που παντρεύτηκε τον υπ’αριθμόν δύο της δικτατορίας. Πρόκειται για κάποιον που δεν έχει εργαστεί ποτέ στη ζωή του και κάνει τον επαναστάτη με τα χρήματα του μπαμπά, τον κατηγορούν οι αντίπαλοί του», επισημαίνει η εφημερίδα. 

Ο Ιταλός ανταποκριτής δεν παραλείπει να αναφερθεί και στη σύγκριση που έγινε πολλές φορές ανάμεσα στον Τσίπρα και τον Ανδρέα Παπανδρέου και όπως εξηγεί, μπορεί να μην ακούγεται σαν προσβολή, αλλά να πρόκειται για κομπλιμέντο, «ωστόσο για την βαθιά αριστερή ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ ακούγεται τρομακτικό».

Γιατί ο Τσίπρας πιστεύει ότι στις Βρυξέλλες και στη Φραγκφούρτη τα πράγματα θα είναι διαφορετικά; «Οι Έλληνες πεινούν. Δεν είναι σωστό, δεν είναι δημοκρατικό. Άρα κάποιος θα τους ακούσει. “Η ελπίδα έρχεται” ήταν το κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής καμπάνιας. Η Ελλάδα το είχε ανάγκη, όπως χρειαζόταν κάποιον να ενώσει την επανάσταση με τη σταθερότητα. Στην Ελλάδα και την Ευρώπη το τέλος της λιτότητας θα φέρει την επιστροφή στη δημοκρατία. Η δημοκρατία σημαίνει ευζωία. Η Ευρώπη σημαίνει δικαιοσύνη. Για να κερδίσει τις εκλογές αυτό το πλαίσιο λειτούργησε», κλείνει το ρεπορτάζ του ο ανταποκριτής της Corriere della Sera.

Από το ρεπορτάζ δε θα μπορούσε να λείπει η προσωπική ζωή του Αλέξη Τσίπρα και η έντονη παρουσία της συντρόφου του, Περιστέρα Μπαζιάνα, με την οποία όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα γνωρίστηκε στα θρανία του σχολείου και είναι μαζί από το 1987. Με τη σύντροφό του, την οποία δεν παντρεύτηκε ποτέ, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ έχει κοινό τις σπουδές και το πολιτικό πάθος. Μαζί έχουν δύο παιδιά, τον Φοίβο-Παύλο και τον Ορφέα-Ερνέστο, προς τιμήν του Τσε Γκεβάρα. Διακριτική η Περίστερα ζει με τον Τσίπρα και τους δύο γιους τους στην Αθήνα, σε ένα κτίριο επτά ορόφων στην Κυψέλη.