«Υπήρχε μια ποσοτική και ποιοτική διαφοροποίηση» τονίζει για τη συνέντευξη που οδήγησε στη διαγραφή Σαμαρά ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.
«Καταλαβαίνω ότι οι πρώην πρωθυπουργοί, οι πρώην πρόεδροι, μπορεί να θέλουν με δημόσιες παρεμβάσεις τους να επισημάνουν κάτι στην κυβέρνηση, κάτι που έχουν διαφορετική άποψη από την κυβέρνηση. Το ποσοτικό κομμάτι υπεισέρχεται στο όταν η επισήμανση γίνεται, δίνονται εξηγήσεις επανειλημμένως από την κυβέρνηση για το ζήτημα αυτό και επαναφέρεται συστηματικά. Υπάρχει και κάτι σημαντικό στην χθεσινή συνέντευξη που είναι ποιοτική διαφοροποίηση. Για πρώτη φορά ζητείται παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών στη βάση αμφισβήτησης του πατριωτισμού του. Αυτό είναι βαριά ποιοτική διαφοροποίηση. Ο υπουργός Εξωτερικών έχει τοποθετηθεί εκεί από τον πρωθυπουργό. Αν αμφισβητείται σοβαρά ο πατριωτισμός του ΥΠΕΞ, προφανώς αμφισβητείται και ο πατριωτισμός του πρωθυπουργού».
«Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Είναι ένα ζήτημα η πολιτική διαφοροποίηση σε ζητήματα συγκεκριμένης πολιτικής, αλλά η αμφισβήτηση του πατριωτισμού της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού δεν μπορεί να γίνει δεκτή».
«Αν κατέληγα ότι αυτή η κυβέρνηση κινείται στη λάθος κατεύθυνση, αν θεωρούσα ότι στην εξωτερική πολιτική τα κάνει λάθος και μάλιστα δεν την πίστευα κιόλας, γιατί έχει δώσει διευκρινίσεις οι οποίες δεν με πείθουν, αν θεωρούσα ότι πάει στην αντίθετη κατεύθυνση από εκεί που πάει όλος ο κόσμος, γεννιέται και ένα ερώτημα. Τι την στηρίζεις αυτήν την κυβέρνηση;».
«Έχεις μία χώρα η οποία έχει ισχυρή κυβέρνηση, ισχυρό πρωθυπουργό, καθαρή πλειοψηφία και προβλήματα στην αντιπολίτευση. Να ακούσουμε τα πάντα και να είμαστε ανοιχτοί, και είμαστε ανοιχτοί. Νομίζω ότι οι βουλευτές της ΝΔ είναι συντεταγμένοι στην γραμμή της κυβέρνησης και είναι κάτι το οποίο το έχουν αποδείξει».
«Έχουμε διευκρινίσει σε όλους τους τόνους ότι η συζήτηση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα ανοίξει την ώρα που πρέπει και που θα επιλέξει ο πρόεδρος της ΝΔ. Η προσπάθεια που κάνουμε εδώ είναι πάντοτε η προσπάθεια που επιτάσσει το Σύνταγμα. Η προσπάθεια είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά το δυνατόν, να έχει συνθετικά χαρακτηριστικά. Συνθετικά χαρακτηριστικά θα μπορούσε να έχει ένα πρόσωπο της Δεξιάς; Βεβαίως θα μπορούσε. Είναι μια συζήτηση που θα την κάνουμε τότε».
Δείτε τη συνέντευξη