Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός αναφορικά με την Τουρκία, η Αθήνα ικανοποιείται απόλυτα από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τονίζοντας για ακόμη μία φορά την ανάγκη η Άγκυρα να σέβεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών μελών και την παύση της έντασης.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι «θέλει να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο». Όπως είπε, υπάρχουν δύο δρόμοι για την Τουρκία, «αυτός της αποκλιμάκωσης και του διαλόγου και ο δρόμος της πρόκλησης που προφανώς θα οδηγήσει την Τουρκία σε περαιτέρω απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή οικογένεια, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων».
Στην συνέχεια χαρακτήρισε παντελώς ανυπόστατη η αμφισβήτηση της τουρκικής αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας. «Καλώ την Τουρκία σε διάλογο για να λύνουμε τα ζητήματα. Εμείς δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι της έντασης στην ρητορική», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Σχετικά με το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Ταγίπ Ερντογάν είπε πως ο ίδιος δεν έχει πρόβλημα να συναντηθεί μαζί του αλλά αυτό εξαρτάται από τον Τούρκο πρόεδρο. «Δεν διέκοψα εγώ τους διαύλους επικοινωνίας», είπε.
Αναφορικά με τα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «είχαμε και μια σύνοδο με τα δυτικά Βαλκάνια. Εκεί όπως είπα και στη Θεσσαλονίκη υπάρχει μια καχυποψία για τις καθυστερήσεις στην προσέγγιση. Παρά την πάγια θέση μου ότι τα δυτικά Βαλκάνια είναι στην καρδιά της Ευρώπης. Εμείς θα πρέπει να τα προσεγγίσουμε και εκείνοι να κάνουν τις μεταρρυθμίσεις και να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που έχουν προκύψει μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων για να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό οι πραγματικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των χωρών αυτών και της ΕΕ».
Παράλληλα μίλησε για την οικονομία εκφράζοντας την ανησυχία των Ευρωπαίων ηγετών για την πορεία του πληθωρισμού. Αναφορικά με την ακρίβεια, ο πρωθυπουργός είπε πως συνεχίζονται οι αυστηροί έλεγχοι και όπου παρατηρείται αισχροκέρδεια στα καύσιμα. «Έχουμε τις δυνατότητες να παρεμβαίνουμε, δεν μπορεί να υπάρχει αποκλιμάκωση στις τιμές αλλά αυτή να καθυστερεί να εμφανιστεί στην αντλία».