Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας βρέθηκε σήμερα στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα, όπου είχε επαφές με τον πρόεδρο της χώρας Κασίμ Τοκάγιεφ και τον υπουργό Εξωτερικών Τ. Μουχτάρ.
«Είμαι ο πρώτος Έλληνας υπουργός Εξωτερικών που επισκέπτεται τη χώρα σας, για αυτό και είμαι πολύ περήφανος […] Το 2021 είχαμε τις πρώτες διμερείς πολιτικές και προξενικές διαβουλεύσεις, στην Αθήνα. Προσβλέπουμε στον επόμενο γύρο στο Καζακστάν. Και μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, τον Οκτώβριο, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Φραγκογιάννης, ηγήθηκε της ελληνικής αντιπροσωπείας εδώ στην Αστάνα, για την 5η Μικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας – Καζακστάν», δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, μετά το πέρας των συναντήσεών του.
Οι Αρχές του Καζακστάν ανταποκρίθηκαν θετικά στο αίτημα της Ελλάδας να ανοίξουν Επίτιμα Προξενεία σε δύο πόλεις με σημαντική ελληνική παρουσία όπως είναι το Αλμάτι και το Ακτάου. Οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών υπέγραψαν σήμερα και ένα Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των Διπλωματικών Ακαδημιών.
«Έχουμε πολύ καλή συνεργασία στο σύστημα του ΟΗΕ και σας ευχαριστούμε πολύ για την υποστήριξή σας στις προσπάθειές μας να γίνουμε μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2025-2026», δήλωσε από την πλευρά ο Νίκος Δένδιας.
«Υπάρχουν πολλά περιθώρια για τη βελτίωση των διμερών εμπορικών και οικονομικών μας σχέσεων. Και μπορούμε να εστιάσουμε στην ενέργεια, την ενεργειακή απόδοση, τη γεωργία, τον τουρισμό, τις κατασκευές και το εμπόριο προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας», συνέχισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στο σταυροδρόμι του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου μέσω του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου/TAP, αποτελεί φυσικό σημείο εισόδου για την Ευρώπη, ιδίως για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
Ο Νίκος Δένδιας δεν θα μπορούσε, βέβαια, παρά να αναφερθεί και στον αναθεωρητισμό, επαναλαμβάνοντας την ελληνική θέση ότι «ο αναθεωρητισμός δεν θα γίνει ανεκτός και δεν πρέπει να γίνεται ανεκτός από τη Διεθνή Κοινότητα στον 21ο αιώνα». «Ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών συνιστά τον ακρογωνιαίο λίθο ενός σταθερού και ευημερούντος κόσμου», υπογράμμισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, ο οποίος αναφέρθηκε παράλληλα και στο Κυπριακό «που χρήζει λύσης βασισμένης στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και συμβατής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».