Επίσκεψη με εξαιρετικά αποτελέσματα χαρακτήρισε το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ ο υπουργός εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας, ο οποίος ήταν παρών σε όλες τις σημαντικές επαφές στην Ουάσινγκτον.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό STAR, ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε πως η επίσκεψη δεν είχε κανέναν αντιτουρκικό χαρακτήρα, εκφράζοντας παράλληλα την έκπληξή του για τις έντονες αντιδράσεις που εκφράστηκαν από τη γειτονική χώρα.
Αναφερόμενος στις συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίκεν ο κ. Δένδιας σημείωσε πως αναφέρθηκαν σε ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, από την Τουρκία και τις προκλήσεις της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, μέχρι τη Λιβύη και τις εξελίξεις φυσικά στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως οι συζητήσεις εξελίχθηκαν με τον ιδανικότερο τρόπο για την Ελλάδα, προαναγγέλλοντας ελληνοαμερικανική πρωτοβουλία για τις θάλασσες, η οποία θα ανακοινωθεί από κοινού με τις ΗΠΑ εντός του Ιουνίου. Ο ίδιος δεν θέλησε να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες, χαρακτήρισε ωστόσο την πρωτοβουλία, εξαιρετικά σημαντική.
Αναφερόμενος στο θέμα της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35 ο κ. Δένδιας υποστήριξε πως πρόκειται για μια επιβράβευση των ΗΠΑ στη χώρα μας για την υπεύθυνη και σταθερή της στάση και την προσήλωσή της στις Αρχές της βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Παράλληλα, αναφορικά με την απόκτηση νέων F-16 από την Τουρκία, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την σταματήσει.
Ηχηρά μηνύματα Δένδια μετά τις συναντήσεις με Μπλίνκεν, Κέρι
Ο κ. Δένδιας είχε πολύωρη συζήτηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, τον οποίο ενημέρωσε για την έξαρση των τουρκικών προκλήσεων, ενώ συναντήθηκε και με τον Τζον Κέρι, τον προεδρικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το κλίμα.
«Είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση σήμερα αρχικά με τον υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Μπλίνκεν. Συζητήσαμε όπως είναι φυσικό για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, για το τι η Ελλάδα μπορεί να κάνει για να βοηθήσει την Ουκρανία αλλά από εκεί και πέρα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για την Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ο κ. Δένδιας για τη συνάντηση με τον Μπλίνκεν και πρόσθεσε:
«Εξήγησα τι αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο, τη στιγμή μάλιστα που το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι ενωμένο, πώς λειτουργούν οι τουρκικές προκλήσεις, οι υπερπτήσεις πάνω από το ελληνικό έδαφος, τα ελληνικά νησιά. Επίσης κάναμε και μια ευρύτερη συζήτηση για την πρωτοβουλία 3+1. Είχαμε, θυμάστε, τη συνάντηση τις προηγούμενες ημέρες θα πρέπει να το επαναλάβουμε τον Σεπτέμβριο φυσικά. Να εμβαθύνουμε αυτή τη συνεργασία, ανάμεσα στην Κύπρο, το Ισραήλ και την Ελλάδα με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, με την προοπτική το 3+1 να γίνει 4 και να επεκταθεί και σε άλλους τομείς όπως η οικονομία, η φιλική στο περιβάλλον οικονομία, η έρευνα, η τεχνητή νοημοσύνη και το cyber security, η κυβερνοασφάλεια. Γενικά ήταν μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα συζήτηση».
Σχετικά με τη συνάντηση που είχε με τον Τζον Κέρι, ο υπουργός Εξωτερικών, σημείωσε: «Αμέσως μετά είδα τον κ. Κέρι. Νομίζω είχαμε μια πολύ μεγάλη και ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος, των Ωκεανών, των Θαλασσών, της Μεσογείου, του Αιγαίου. Νομίζω ότι εκεί δουλεύουμε με έναν τρόπο που θα μας επιτρέψει να ανακοινώσουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες πολύ σύντομα».
Ο κ. Δένδιας δέχθηκε ερώτηση για το αν οι Αμερικανοί έχουν συνειδητοποιήσει τα προβλήματα που προκαλεί η Τουρκία τόσο σε βάρος της Ελλάδας στο Αιγαίο, όσο και συνολικά στη Μεσόγειο. Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε σαφές πως η Ελλάδα παραμένει μια χώρα που σέβεται τον κώδικα αξιών των Δημοκρατιών, όντας πιστός σύμμαχος για τις ΗΠΑ, ενώ επεσήμανε πως η Τουρκία παραμένει ένας ιδιόρρυθμος εταίρος ο οποίος δεν διστάζει να παραβεί τους κανόνες και να λειτουργήσει με έντονο αναθεωρητισμό, κάτι που είναι σαφές προς πάσας κατεύθυνση όπως εξήγησε.
«Κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, και στην πολύ καλή συνάντηση με τον πρόεδρο Μπάιντεν αλλά και με τη, θα μου επιτρέψετε να πω, θριαμβευτική παρουσία και την ομιλία στο Κογκρέσο, ένα πράγμα έγινε φανερό. Συνολικά όχι μόνο η αμερικανική κυβέρνηση, όχι μόνο η αμερικανική διοίκηση, όχι μόνο ο πρόεδρος, συνολικά το αμερικανικό σύστημα έχει αντιληφθεί ότι η Ελλάδα είναι ένας πιστός σύμμαχος που έχει ενταχθεί σε ένα σύστημα αξιών. Στο σύστημα των Δημοκρατιών, στο σύστημα των χωρών που πιστεύουν ότι ο κόσμος πρέπει να διέπεται από νόμους και κανόνες. Από την άλλη πλευρά, έχουν αντιληφθεί ότι η Τουρκία είναι ένας ιδιόρρυθμος εταίρος ο οποίος δεν διστάζει να παραβεί κανόνες και πολλές φορές λειτουργεί με έναν έντονο αναθεωρητισμό. Νομίζω αυτό πια είναι σαφές», ήταν τα λόγια.