ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας για Ελληνοτουρκικά: Να μην κρύψουμε τις διαφορές μας κάτω από το χαλί

«Σκοπός της επίσκεψης στην Αγκυρα ήταν να αναζητηθούν προοπτικές για μια θετική ατζέντα με την Τουρκία, προκειμένου να υπάρξει, σε πρώτη φάση, κλίμα αποκλιμάκωσης, όχι συμφωνία. Ευελπιστούμε ότι με την προσέγγιση αυτή, σταδιακά θα υπάρξει σημαντική βελτίωση των διμερών σχέσεων», τόνισε ο Νίκος Δένδιας στην «Καθημερινή» λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψή του στην Άγκυρα και την on air αντιπαράθεσή του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου .

Η σταδιακή βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία δεν θα είναι εύκολη υπόθεση επισημαίνει στην εφημερίδα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Ο κ. Δένδιας υπογραμμίζει ότι «δεν είναι δυνατόν να κρύψουμε κάτω από το χαλί τα ζητήματα στα οποία έχουμε διαφορετική αντίληψη και προσέγγιση». Ωστόσο, επισημαίνει ότι η συνάντηση, παρά τη δημόσια αντιπαράθεση, μπορεί να αποτελέσει μια πρώτη πράξη σταδιακής βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία. Μάλιστα, αναφέρει ότι ο ίδιος και ο κ. Τσαβούσογλου θα επιδιώξουν να συναντηθούν ξανά στην Αθήνα, προκειμένου να επιχειρήσουν να δημιουργήσουν τις συνθήκες και για μια συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τούρκο πρόεδρο.

«Προσκάλεσα τον φίλο μου Μεβλούτ να επισκεφθεί την Αθήνα – η επίσκεψη μπορεί να συνεισφέρει στην προετοιμασία μιας συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν. Βλέπω μια παγίωση θέσεων που εκφεύγουν της διεθνούς νομιμότητος. Κάτι που κάνει την προοπτική επίλυσής τους δύσκολη. Αλλά όχι αδύνατη», τονίζει.

Ο κ. Δένδιας κάνει αναφορά και στη θετική ατζέντα, τα σημαντικά οικονομικά σημεία της οποίας έχει αναλάβει ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης. Δεν θεωρεί ότι υπάρχει σκλήρυνση της τουρκικής θέσης στα ζητήματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, ωστόσο παρατηρεί ότι υφίσταται «παγίωση θέσεων που εκφεύγουν της διεθνούς νομιμότητος», γεγονός το οποίο κάνει την προοπτική επίλυσης των διαφορών ιδιαίτερα δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη.

Ως προς τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) που συζητείται μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον, ο κ. Δένδιας εκτιμά ότι η υπογραφή της θα μπορούσε να συνδυαστεί με μια επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα. Επισημαίνει ότι, πέρα από τις τεχνικές λεπτομέρειες, έχει σημασία η στρατηγική διάσταση της σχέσης με τις ΗΠΑ.

«Η διαπραγμάτευση της ανανέωσης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ είναι μια διαδικασία στην οποία καθοριστικό ρόλο έχει επίσης το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Στο πλαίσιο αυτό θα μου επιτρέψετε να μην υπεισέλθω σε λεπτομέρειες όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες συνεχίζονται. Αλλά θα ήθελα να υπογραμμίσω τη σημασία την οποία αποδίδουμε στην ολοκλήρωσή τους το συντομότερο δυνατόν, ιδανικά μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Εφόσον οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν, η υπογραφή της νέας συμφωνίας θα μπορούσε να συνδυαστεί με μία επίσκεψη του Αμερικανού ομολόγου μου κ. Μπλίνκεν στην Αθήνα», τόνισε.