Μνήμες του 2015 και των ατέρμονων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους δανειστές και την Ελλάδα ανακαλούν όλα τα διεθνή ΜΜΕ μετά την εμπλοκή που παρουσίασαν οι διαπραγματεύσεις.
Το πιο χαρακτηριστικό και αιχμηρό άρθρο για την κατάσταση που έχουν οδηγηθεί οι διαπραγματεύσεις δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Spiegel. Στο αρκετά δηκτικό δημοσίευμα, το οποίο ξεκινά με μία αναδρομή σε όσα έγιναν πέρσι το καλοκαίρι, αναφέρεται ότι «απειλείται μία επανάληψη του δράματος».
Ενώ με αφορμή το αίτημα για σύγκληση Συνόδου Κορυφής της ΕΕ από τον Αλέξη Τσίπρα επισημαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν στον πρωθυπουργό μια τέτοια συνεδρίαση προκειμένου να απαρουσιάσει την πολιτική συμφωνία ως θρίαμβο της ελληνικής κυβέρνησης. Όπως σημειώνει το περιοδικό, ο χρόνος πιέζει και η Ελλάδα μπορεί να αντέξει μέχρι τις 20 Ιουλίου.
Εξάλλου, στην ηλεκτρονική έκδοση της Βρετανικής εφημερίδας Guardian επισημαίνει ότι έχει επιστρέψει στην Ελλάδα η κατάσταση του επείγοντος, με την οικονομική κατάσταση στην χώρα μας να δημιουργεί φόβους ότι θα επαναληφθεί το δράμα της περσινής χρονιάς. Και επισημαίνει ότι με την άρνηση για έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, οι δανειστές υποχρεώνουν την Ελλάδα να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αποδυναμωμένη.
Από την πλευρά του το BBC σε ανταπόκριση από την Ελλάδα, επισημαίνει και αυτό την άρνηση του Ντόναλντ Τουσκ για σύγκλιση Συνόδου Κορυφής η οποία θα μπορούσε να δώσει μια διέξοδο στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τις διαπραγματεύσεις.
Γράφοντας για τους Financial Times, ο γνωστός δημοσιογράφος Pieter Spiegel επισημαίνει ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν πολλά σημάδια που δείχνουν ότι θα επαναληφθεί το περσινό δράμα: υπάρχουν διαφορές μεταξύ των πιστωτών της Ελλάδας, υπάρχει ένα μεγάλο ποσό που πρέπει να πληρωθεί μέσα στον Ιούλιο, και επίσης ένας διαρκώς «θυμωμένος» Τσίπρας σε μόνιμη εμπόλεμη κατάσταση.
Ωστόσο, αυτή την φορά είναι απίθανο οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ασχοληθούν με την ελληνική κρίση, καθώς ο Ιούλιος είναι ακόμα αρκετά μακριά και υπάρχουν αρκετά περιθώρια για ένα Eurogroup κάποια στιγμή μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι διαφορές ανάμεσα στους κύριους παίκτες στο Ελληνικό δράμα παραμένουν μεγάλες, και οι διαπραγματεύσεις έχουν κολλήσει στα δύο θέματα: Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και την μείωση του χρέους.
Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συνομιλίες για τα οικονομικά μέτρα αναφέρονται και τα δημοσιεύματα της Wall Street Journal και των New York Times.
Μάλιστα, όπως επισημαίνει δημοσίευμα των ΝΥΤ, καθώς δεν υπάρχουν αποτελέσματα από τις συζητήσεις, και χωρίς χρήματα, η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να κυρήξει πτώχευση μέσα στον Ιούλιο και να οδηγήσει και πάλι την Ευρωζώνη σε μία περίοδο χάους.
Οι New York Times υποστηρίζουν επίσης ότι θα μπορούσε να υπάρξει και πάλι μία εγχώρια αναταραχή στην Ελλάδα, παρόμοια με αυτή του περσινού καλοκαιριού, όταν έγινε το δημοψήφισμα και ακολούθησαν οι πρόωρες εκλογές.
Το τελευταίο χαρτί που παίζει ο Τσίπρας είναι να ζητήσει μία συνάντηση όπως και πέρσι, όταν συναντήθηκε με την Άγκελα Μέρκελ, όμως αυτό φαντάζει πλέον αρκετά απίθανο.