ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλωματικός μαραθώνιος Tσίπρα- Γιατί το Μαξίμου ανέβασε ξαφνικά τους τόνους

Αποφασισμένος να κερδίσει χρόνο, ανοίγοντας πολιτικό δρόμο με σταθερό στόχο πάντως την άμεση αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος, και προσβλέποντας κατ' αρχάς στην έγκριση του πλάνου από το Eurogroup της 22ης Απριλίου, είναι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ξεκινά σήμερα νέο κύκλο κορυφαίων επαφών στην Ευρώπη.

 

O Έλληνας πρωθυπουργός ταξιδεύει εσπευσμένα στο Παρίσι σήμερα προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ, ανοίγοντας έτσι το νέο κύκλο πολιτικής διαπραγμάτευσης για αξιολόγηση και χρέος. Στη συνέχεια, η περιοδεία του Έλληνα πρωθυπουργού θα συνεχιστεί στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο, όπου ήταν σύμφωνα με πληροφορίες προγραμματισμένο από την περασμένη εβδομάδα ραντεβού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωσοσιαλιστή Μάρτιν Σουλτς.

Στη συνέχεια θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου στις 7 μ.μ. να συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε προγραμματισμένο δείπνο εργασίας με ανώτατα στελέχη του Ιδρύματος 'Αξελ Σπρίνγκερ με θέμα την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Μέσα από την περιοδεία αυτή ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να διασφαλίσει μία κοινή στάση Ελλάδας και ευρωπαϊκών θεσμών, με τους οποίους υπάρχει σχεδόν πλήρης σύγκλιση απόψεων για το κλείσιμο της αξιολόγησης εντός του Απριλίου, στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ.

Στην κυβέρνηση επιρρίπτουν ευθύνες για τη μη επίτευξη συμφωνίας στο ΔΝΤ. Συνεργάτες του πρωθυπουργού υπογραμμίζουν πως το χρονοδιάγραμμα δεν έχει αλλάξει και στόχος παραμένει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του Απρίλη, όπως διαβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών στην συνέντευξη Τύπου, με το ενδεχόμενο ενός έκτακτου Eurogroup μετά το προγραμματισμένο της 22ας μέχρι το τέλος του μήνα – ίσως 25 ή 26 Απριλίου.

Γιατί το Μαξίμου ανέβασε ξαφνικά τους τόνους

Η επιμονή του ΔΝΤ στην κάλυψη των ελλειμμάτων των επικουρικών ταμείων αποκλειστικά από τη μείωση των συντάξεων -την ώρα που η Άγκελα Μέρκελ στην τελευταία της συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα είχε ανάψει το πράσινο φως για μικρή αύξηση των εισφορών- και το πλήρες αδιέξοδο στα «κόκκινα» δάνεια ανάγκασαν χθες το Μαξίμου να προχωρήσει σε μία επιθετική κίνηση προκειμένου να φτάσει στον βασικό του στόχο, το κλείσιμο της αξιολόγησης μέχρι το τέλος Απριλίου.

Σύμφωνα με το Έθνος, εγκυρότατες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός, εκτιμώντας ότι η πορεία των διαπραγματεύσεων έχει προσεγγίσει το φινάλε, σχεδιάζει ένα δεκαήμερο κορυφαίων επαφών, όπως με την Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο και τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην έδρα του Ευρωκοινοβουλίου. Η «ατζέντα» αφορά στην αναγκαία συζήτηση για το κλείδωμα της αξιολόγησης αλλά και στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κίνηση της κυβέρνησης να ανακοινώσει ότι σκοπεύει να παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα δύο νομοσχέδια στη Βουλή για διαβούλευση, κυρίως για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό, ενώ ακολουθεί η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ αυτό το Σαββατοκύριακο, παραπέμπει στον σχεδιασμό για την επίσπευση των διαδικασιών και την αναχαίτιση των αδικαιολόγητων καθυστερήσεων. Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι το διάστημα που οι προτάσεις θα τεθούν σε διαβούλευση θα συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και έτσι θα μπορούν οι διαφορετικές οπτικές να συμπληρώσουν και να συμβάλουν στον εν εξελίξει διάλογο.

Τα νομοσχέδια
Σύμφωνα με πληροφορίες το Μέγαρο Μαξίμου κάθε άλλο παρά χαρακτηρίζει «μονομερείς ενέργειες» τις διαδοχικές παρουσιάσεις των δύο νομοσχεδίων, αντιθέτως επενδύει στην απόφαση για να μπει το νερό στο αυλάκι της… αξιολόγησης μια ώρα αρχύτερα. Οι ίδιες πληροφορίες δεν αποκλείουν το αντίθετο, η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup να αποδειχθεί αυτή της Μεγάλης Εβδομάδας (στις 25, 26 Απρίλη).

Οι γνωρίζοντες άλλωστε λένε ότι το ΔΝΤ, αν και επιμένει στα σκληρά μέτρα, από την άλλη πλευρά θεωρεί και στηρίζει τη θεωρία της διευθέτησης του ελληνικού χρέους και ότι σε αυτήν τη φάση οι ευρωπαϊκοί θεσμοί που είναι ήδη πολύ κοντά με την ελληνική κυβέρνηση για τη σύνταξη της συμφωνίας, διατηρούν την άποψη του καλύτερου συμβιβασμού. Ο κ. Τσίπρας ωστόσο δεν αποκλίνει από τη «γραμμή» που θέλει μετά την αξιολόγηση και την εκταμίευση των δόσεων την έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του χρέους.

Σύμφωνα με στέλεχος του Μαξίμου, η κυβέρνηση με τις χθεσινές κινήσεις της «προσπαθεί να ακυρώσει όποιον έχει σχέδιο να μπλοκάρει τη διαπραγμάτευση». Όπως αναφέρει στο naftemporiki.gr«φέρνει στη Βουλή όσα έχουν συμφωνηθεί με το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών σε ασφαλιστικό και φορολογικό» -και όχι τα «κόκκινα» δάνεια γιατί εκεί υπάρχει διαφωνία και με τον κ. Ντράγκι και την ΕΚΤ- και «πετά τη μπάλα στην πλευρά του ΔΝΤ, αλλά και στην Ευρώπη σε περίπτωση που το Ταμείο αμφισβητήσει τα δύο ν/σ».

«Αν δεν δούμε τα νομοσχέδια, δεν μπορούμε να κάνουμε σχόλιο», δήλωσε εν τω μεταξύ χθες εκπρόσωπος του ΔΝΤ, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις μετά την αναγγελία του υπουργού Οικονομικών ότι η κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα θα καταθέσει στη Βουλή το φορολογικό και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Οι πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι στο ΔΝΤ αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία την κατάσταση και προς το παρόν προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους. Στο μεταξύ: Το ΔΝΤ ζητά από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας να προχωρήσουν σε ουσιαστική ελάφρυνση χρέους, το οποίο θεωρεί πως παραμένει υψηλά μη βιώσιμο. Αυτό αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters αναφερόμενο σε υπόμνημα του Financial and Economic Policies (MFEP).

Αναφέρει συγκεκριμένα ότι παρά τη γενναία επίσημη χρηματοδότηση και τα περαιτέρω μεταρρυθμιστικά σχέδια η δυναμική του χρέους προβλέπεται υψηλά μη βιώσιμη. Σύμφωνα με σχέδιο υπομνήματος του ΔΝΤ, για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του χρέους σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, απαιτείται αποφασιστική παρέμβαση από τους Ευρωπαίους για το χρέος του επίσημου τομέα.