Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δε ζητά προς το παρόν ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, όμως όσο απομακρύνεται η Αθήνα από το καθορισμένο πρόγραμμα, τόσο περισσότερο θα πρέπει να εξετάζεται αυτό το ενδεχόμενο, αναφέρει το Ταμείο σε ανακοίνωσή του, αναφορικά με το δημοσίευμα των Financial Times περί εισήγησης του ΔΝΤ στους Ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδας για σημαντικό “κούρεμα” χρέους,
"Στη σύνοδο του Eurogroup στη Ρίγα τον περασμένο μήνα το ΔΝΤ δεν πίεσε για μια ελάφρυνση του χρέους σε μεγάλη κλίμακα, όπως αναφέρουν ορισμένες πληροφορίες στον Τύπο", υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του το Ταμείο.
Ωστόσο, "όσο διευρύνεται το χάσμα μεταξύ των αποφασισμένων μέτρων και των αρχικών στόχων του 2012, τόσο μεγαλύτερη θα καθίσταται η ανάγκη για μια επιπρόσθετη χρηματοδότηση και μια ελάφρυνση του χρέους ώστε να καταστεί πιο βιώσιμο", προστίθεται στην ανακοίνωση.
Να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα
Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση το Ταμείο απαιτεί να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα με βάση το Μνημόνιο του 2012 και τις υπόλοιπες δεσμεύσεις της ίδιας χρονιάς, που περιλαμβάνουν και την υποχρέωση κάλυψης χρηματοδοτικού κενού από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές έχουν εμπλακεί σε ένα καυγά για ένα θέμα ταμπού, το κούρεμα του ελληνικού χρέους, το οποίο –για το Ταμείο- αποτελεί άμεση ανάγκη, με δεδομένη τη θέση των αξιωματούχων του, ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Και η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ είπε προχθές στον Πρωθυπουργό το ίδιο πράγμα και μάλιστα πρόσθεσε ότι στο σημείο που έφτασαν τα πράγματα απαιτείται δραστική λύση. Με βάση λοιπόν αυτή τη θέση, το Ταμείο λόγω Καταστατικού δεν μπορεί να δώσει άλλα χρήματα στην Ελλάδα. Αρα, είτε απαιτείται κούρεμα, είτε νέα μέτρα, που σημαίνει νέο Μνημόνιο.